Δ. Αβραμόπουλος: Έως το τέλος Μαρτίου αναμένονται 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Δ. Αβραμόπουλος: Έως το τέλος Μαρτίου αναμένονται 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μόνο το Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, στην Αθήνα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι μονομερείς κινήσεις χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, όπως οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα του Βίζεγκραντ, αλλά και η ΠΓΔΜ, οδηγούν στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.

«Όταν κλείνουν τα σύνορα συχνά κλείνει και το μυαλό πολλών», υποστήριξε ο επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ πρόσθεσε πως τέτοιες μονομερείς προσεγγίσεις υπονομεύουν τη δημοκρατία αλλά και συνολικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Επίσης ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε μήνυμα ότι "η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της".

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών "βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ". Η Σύνοδος αυτή είναι "εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται", παρατήρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Επανέλαβε ότι "δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί". "Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν", συνέχισε, και συμπλήρωσε : "Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν. Προϋποθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν", ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου "να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν".

"Πρέπει να ελέγξουμε τις ροές και να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη διαχείριση των προσφυγικών ρευμάτων", παρατήρησε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σήμερα, η Ευρώπη "δοκιμάζεται. Δοκιμάζεται η συνοχή, η αλληλεγγύη, οι αξίες και οι αρχές της, δοκιμάζεται η ενότητά της", σύμφωνα με τον Επίτροπο, ο οποίος συμπλήρωσε ότι "η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή και το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα".

Όπως παραδέχτηκε ο κ. Αβραμόπουλος, η προσφυγική κρίση αιφνιδίασε "την Ευρώπη και τα κράτη-μέλη. Δεν είχαν προετοιμαστεί γι'' αυτό". Ωστόσο, από τις αρχές του προηγούμενου χρόνου η Επιτροπή με γρήγορους ρυθμούς κατήρτησε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση και κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνεργαστούν. "Όταν ήρθε η ώρα της εφαρμογής, όμως, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά".

Στη Σύνοδο Κορυφής, παρατήρησε, εξάλλου, "θα δοκιμαστεί η ηγεσία της Ευρώπης σε κεντρικό και εθνικό επίπεδο για το κατά πόσο αντιλαμβάνονται όλοι το ίδιο τη διαχείριση αυτού του προβλήματος". Από τις αποφάσεις που θα παρθούν "θα κριθεί το μέλλον της Ευρώπης", συμπλήρωσε. Σχολίασε δε ότι "το χθεσινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα, στο οποίο θα κινηθούμε τη Δευτέρα στη Σύνοδο Κορυφής".

Επίσης, σε λίγες εβδομάδες η ΕΕ θα παρουσιάσει "δέσμη προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του Δουβλίνου "για να εξασφαλίσουμε πιο δίκαιη κατανομή βάρους και ευθυνών".

Στις κατηγορίες για στρατιωτικοποίηση του προσφυγικού ζητήματος, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι "δεν πρόκειται γι'' αυτό" και ξεκαθάρισε ότι "το ΝΑΤΟ λειτουργεί επικουρικά στη Frontex". Επίσης, είπε ότι στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή να δημιουργηθεί ως τον Ιούνιο, "αλλά αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα κινηθούν τα κράτη-μέλη".

Βασίλης Κικίλιας: Η κυβέρνηση δεν έχει μέριμνα για τους πρόσφυγες

Στην εκδήλωση με θέμα "Η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη μεταναστευτική πρόκληση" που διοργάνωσαν τα δύο ιδρύματα το "παρών" έδωσε και ο βουλευτής και συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.Υπογράμμισε ότι η περιοριστική πολιτική της ΝΔ "επένδυσε πολύ περισσότερο στον ανθρωπισμό από ό,τι βλέπω ιδεοληπτικά ότι κυριαρχεί σήμερα, γιατί τύποις ανθρωπιστές είναι κάποιοι που θεωρούν ότι είναι αλληλεγγύη ή υποστήριξη αν πρόσφυγες και μετανάστες κυκλοφορούν αφημένοι στην εθνική οδό, στην πλατεία Βικτωρίας ή στο λιμάνι".

Επίσης, υπερασπίστηκε τα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα που χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση "γιατί στέλνει μήνυμα η περιοριστική πολιτική ότι αν έρθεις στην Ελλάδα υπόκεισαι στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους που είναι η κράτηση 18μηνου και αφήνεσαι την ίδια στιγμή ελεύθερος αν θέλεις να επιστρέψεις στην πατρίδα σου".

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει μέριμνα για τους πρόσφυγες "ούτε υγειονομική, ούτε σε ανθρώπινο επίπεδο, ούτε στη σίτιση" και χαρακτήρισε την κατάσταση σήμερα στη χώρα "εκτός ελέγχου".

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη

Περίπου 12.500 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη.

Εκατοντάδες οικογένειες διανυκτερεύουν σε χωράφια, ενώ υπάρχουν ανησυχίες ότι ο συνδυασμός κρύου και ανεπαρκών υποδομών μπορεί να προκαλέσει επιδημίες ανάμεσα στους πρόσφυγες.

Χθες Παρασκευή, από τις 6:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα, οι Αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 84 πρόσφυγες, τη στιγμή που οι εισροές στα ελληνικά νησιά παραμένουν μεγάλες.

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί του Σαββάτου δύο επιβατηγά πλοία μεταφέροντας 975 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη.

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται και το επιβατηγό πλοίο «Διαγόρας», που μέχρι στιγμής έχει παραλάβει 54 μετανάστες και πρόσφυγες από την Κω.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, στο λιμάνι βρίσκονται περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες. Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει πέντε στεγασμένους χώρους για τη φιλοξενία των μεταναστών και των προσφύγων.

Στην πύλη Ε-2 αναμένεται να στηθεί προκάτ οικισμός, από όπου θα γίνεται ο συντονισμός και η διαχείριση των αναγκών στους σταθμούς όπου φιλοξενούνται οι πρόσφυγες.

Λειτουργούν όλα τα hotspots σε Ιταλία και Ελλάδα

«Eίμαστε πολύ ευτυχείς για το ότι μπορούμε να δηλώσουμε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία ολοκλήρωσαν όλα τα hotspots, τα οποία, τώρα, είναι πλήρως λειτουργικά» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος ,στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Skytg24. 

«Το 100% των ανθρώπων που φτάνει στις δυο αυτές χώρες, πλέον, καταγράφεται και πραγματοποιείται διαδικασία ταυτοποίησης. Λαμβάνονται τα δακτυλικά αποτυπώματα όλων, αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις. Το σχέδιο κατανομής των προσφύγων, τώρα, μπορεί να βρει πλήρη εφαρμογή», πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.  

Ο ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι με το κλείσιμο της Βαλκανικής διαδρομής για τους πρόσφυγες, «υπάρχει η δυνατότητα οι ροές να μετακινηθούν προς την Ιταλία, αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις» και για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει ότι «πρέπει να εφαρμοσθεί το σχέδιό της για τους πρόσφυγες και να καταπολεμηθούν, παράλληλα, οι δουλέμποροι που εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς».  

Εξηγεί, δε, ότι «για τον λόγο αυτό είναι σαφώς σημαντική η συνεργασία με την Τουρκία, έχοντας επίγνωση ότι απομονωμένες, εθνικές λύσεις, δεν αποτελούν λύσεις». Ο κ. Αβραμόπουλος καταλήγει τονίζοντας ότι «η Ευρώπη, για να απαντήσει σε αυτή την κρίση, θα δράσει σύμφωνα με τις αξίες της και το επίπεδο του πολιτισμού της».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ