Το come back της κυβέρνησης και η συναίνεση που χάθηκε

Το come back της κυβέρνησης και η συναίνεση που χάθηκε

Με το θέμα της τοποθέτησης της νέας ηγεσίας στο υπό σύσταση υπουργείο Πολιτικής Προστασίας να κλείνει σήμερα, ο πρωθυπουργός θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο για ένα come back της κυβέρνησης με γνώμονα την αντιμετώπιση της καθημερινότητας που διαμορφώνεται όλο και πιο σκληρή ενόψει του χειμώνα, και την αντιμετώπιση των πληγών που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι αστοχίες στον τελευταίο ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι το θέμα που ανέκυψε με τον Ευ. Αποστολάκη δεν κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης καθώς και ότι οι πολίτες όταν θα έρθει η ώρα να κρίνουν το έργο της δεν θα ασχοληθούν με τον τρόπο που ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να «αποδράσει» από το κάλεσμα να υπηρετήσει το εθνικό καθήκον που ανακύπτει από το έργο της πολιτικής προστασίας.

Η εξέλιξη όμως στην υπόθεση αυτή καθορίζει έναν άλλο βασικό παράγοντα. Τα όρια της συναίνεσης όπως τα εννοεί η κυβέρνηση από τη μια πλευρά και όπως τα διαχειρίζεται κάθε φορά ειδικά η αξιωματική αντιπολίτευση που σε αυτή την περίπτωση (του Ευ. Αποστολάκη) έφτασε στο σημείο να μιλά για «αποστασία» και «εξαγορά» έως τη στιγμή που ο συνεργάτης του Αλ. Τσίπρα αποφάσισε να υπαναχωρήσει στις πιέσεις που δέχθηκε.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναπροσδιορίζει τη στάση του επανεκτιμώντας τα περιθώρια συναίνεσης και συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, τα οποία όπως αναφέρουν πηγές του Μαξίμου, έχουν στενέψει δραματικά. Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η άποψη ότι ο κ. Τσίπρας «εκβίασε» πολιτικά τον πρώην υπουργό Άμυνας σε σχέση με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως σημειώνει μάλιστα συνομιλητής του πρωθυπουργού «από εδώ και στο εξής ο όποιος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου Κουμουνδούρου θα αφορά μόνο θεσμικά ζητήματα».

Καθώς λοιπόν μπαίνουμε στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 και είναι σαφές ότι στο πολιτικό σκηνικό θα κυριαρχήσει το λεγόμενο σκληρό πολιτικό ροκ η τακτική των ήπιων τόνων δείχνει να ανήκει στο παρελθόν. Πολύ δε περισσότερο όταν διαρκώς η αξιωματική αντιπολίτευση απειλεί με έναν θερμό χειμώνα θέτοντας ως στόχο να βγάλει στους δρόμους όσους αντιδρούν στην κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή το μήνυμα που εκπέμπει το πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι οι αλλαγές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα θα είναι και οι τελευταίες. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση της ΝΔ θα πάει στις εθνικές εκλογές με το παρόν σχήμα. Μία πολιτική κίνηση που δεν συνηθίζεται και έχει στόχο να ενισχύσει τους σημερινούς υπουργούς και υφυπουργούς προκειμένου να ανεβάσουν ρυθμούς και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα τους.

Το αν τελικώς η επιλογή αυτή θα εφαρμοστεί και στην πράξη μένει να φανεί μια και ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες είναι περίπου δύο χρόνια, με διακηρυγμένη τη θέση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη θητεία της. Άλλωστε και μια τέτοια απόφαση δεν καθιστά αποτρεπτικές αλλαγές και διορθώσεις όπου ο πρωθυπουργός διαπιστώσει αρρυθμίες και λάθη.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκη κινείται με γνώμονα την οικονομία την καθημερινότητα και τη διαχείριση της πανδημίας, το τέταρτο κύμα της οποίας δείχνει ήδη το δόντια του. Στόχο να αποφευχθεί με κάθε τρόπο ένα νέο καθολικό Lockdown που θα οδηγήσει την οικονομία στα χειρότερα δυνατά σημεία της και ταυτόχρονα να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα αυξήσεων που φέρνει η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας, όπως αυτή διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ κινούνται σε αυτή τη βάση όπως και άλλα που θα αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, αναδεικνύοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού και καταρρίπτοντας το αφήγημα που επιχειρούν να χτίσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ