Του Γιάννη Τρουπή
Αποκλειστική συνέντευξη στο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεδιπλώνοντας ουσιαστικά την στρατηγική του. Ο κ.Μητσοτάκης έδωσε την συνέντευξη στον διεθνούς φήμης αναλυτή και δημοσιογράφο Fareed Zakaria με το CNN να μεταδίδει με τον τίτλο: "Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας νίκησε τη λαϊκίστικη κυβέρνηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στον δημοσιογράφο του CNN ότι απέτυχε το πείραμα του λαϊκισμού με αναφορές και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής ενώ σήμείωσε πως η νίκη στις εκλογές ήρθε μέσα από μια ατζέντα που εστίασε σε όλους τους τομείς.
Χαρακτήρισε δε ως λογική την αντίδραση των πολιτών οι οποίοι όπως τονίζει κουράστηκαν μετά από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από μια ανίκανη κυβέρνηση.
"Η στρατηγική μου ήταν ξεκάθαρη" ανέφερε τονίζοντας πως "ήμουν πεπεισμένος, ότι δεν μπορείς να νικήσεις ποτέ τους λαϊκιστές παίζοντας το παιχνίδι τους. Έτσι, η εκτίμησή μου ήταν ότι σε κάποιο χρονικό σημείο, οι Έλληνες πολίτες θα αναζητήσουν σοβαρές πολιτικές που θα οδηγούν σε αποτελέσματα. Και αυτό ακριβώς δώσαμε ως επιλογή στους πολίτες. Και θα έλεγα -κρίνοντας από τα αποτελέσματα- ότι η στρατηγική μας ήταν επιτυχημένη"
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως "μετά από δέκα χρόνια κρίσης, οι πολίτες είχαν πια κουραστεί από τις πολιτικές που υποδαύλιζαν τον θυμό, την οργή και τον εθνικισμό που δεν οδηγεί πουθενά. Και υπό μια έννοια, θα έλεγα ότι μετά το πείραμα του λαϊκισμού, το πολιτικό εκκρεμές πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση".
"Με αυτόν τον τρόπο" τόνισε "καταφέραμε να νικήσουμε και την ακροδεξιά, προτάσσοντας μια ατζέντα που ήταν πατριωτική, αλλά σε καμία περίπτωση εθνικιστική".
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο που κινήθηκε πριν τις εκλογές υπογράμμισε ότι "Εστιάσαμε στα προβλήματα που απασχολούν πραγματικά τους πολίτες. Ζητήματα που σχετίζονται με την φορολογία, την υπερφορολόγηση, την έλλειψη επενδύσεων, το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, και τελικά ζητήματα που σχετίζονται με την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Έτσι, κατά μία έννοια, θα έλεγα ότι οι πολίτες ψήφισαν περισσότερο με τη λογική παρά με το συναίσθημα".
"Θα έλεγα" είπε χαρακτηριστικά ότι "η επιλογή τους τελικά ήταν μια αναμενόμενη αντίδραση, ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από μια πολύ ανίκανη κυβέρνηση".
Δεν παρέλειψε πάντως να αναφέρει ότι "πολλές από τις ανησυχίες των πολιτών που τροφοδοτούν τελικά την άνοδο του λαϊκισμού έχουν βάση και πρέπει να τις αναγνωρίσουμε. Συνήθως όμως οι απαντήσεις όσων στηρίζουν τον λαϊκισμό είναι οι λάθος απαντήσεις, είναι απλουστευτικές και δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα".
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι "Έχουμε προτείνει πολύ λογικές λύσεις, βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας, αλλά πρέπει, επίσης, να αλλάξουμε τους κανόνες για το άσυλο και να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση".
Τέλος ανέφερε πως αν και ένθερμος Ευρωπαϊστής ο ίδιος αναγνωρίζει πως "έγιναν πολλά λάθη κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας στην Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Συγχρόνως δε, πιστεύω ότι το να επιτίθεσαι αναιτιολόγητα στην Ευρώπη και να επιρρίπτεις όλες τις ευθύνες σε αυτή, συνιστά μεγάλη αδικία για το ευρωπαϊκό εγχείρημα".
"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε γενικές γραμμές η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υπήρξε πολύ επιτυχημένη. Και βεβαίως, σε ό,τι αφορά τη χώρα μου, επωφεληθήκαμε σημαντικά από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από τη συμμετοχή μας στην Ευρωζώνη. Υπάρχουν όντως κάποια πράγματα στην Ευρώπη τα οποία πρέπει να αλλάξουν. Αλλά το να επιτίθεται κανείς συνολικά στην Ευρώπη ή να μάχεται για τη διάλυση της Ευρώπης, χωρίς να βλέπει όσα έχουμε πετύχει, δεν ωφελεί σε τίποτα". κατέληξε
Για τις σχέσεις Ελλάδας - Αμερικής σημείωσε ότι "βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν λειτουργούν ανταγωνιστικά προς τη σχέση μας με την Ευρώπη και είναι μια σχέση που μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω"
Τέλος για τις σχέσεις με τον Ντόλαντ Τράμπ είπε ότι ο ίδιος είναι προθυμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ "για να βελτιώσουμε περαιτέρω την ποιότητα της σχέσης μας. Kαι υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούμε να κάνουμε, ειδικά στο οικονομικό πεδίο. Όπως σας είπα, ένας από τους βασικούς μου στόχους είναι να αλλάξω ριζικά τη στάση της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας απέναντι στην Ελλάδα και να μετατρέψω τη χώρα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Υπάρχουν ασφαλώς πολλά περιθώρια για την προσέλκυση περισσότερων αμερικανικών κεφαλαίων με τη μορφή ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα"