Το 2015 ήταν μια χρονιά γεμάτη εκλογικές αναμετρήσεις που έφεραν σημαντικές ανατροπές και τεράστιες αλλαγές στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη.
Ελλάδα: Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
Σύμφωνα με το CNBC, η μεγαλύτερη ανατροπή ήρθε από την Ελλάδα και τον Αλέξη Τσίπρα. Μετά την εκλογή του τον Ιανουάριο, ακολούθησαν διαδηλώσεις αλλά και σκληρές διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα bailout. Όπως αναφέρεται, ο πρόεδρος του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, αντικατέστησε στην πρωθυπουργική καρέκλα τον Αντώνη Σαμαρά και έδωσε τέλος στην τριετή συγκυβέρνηση υπό τη Νέα Δημοκρατία.
Η χρονιά δεν ήταν εύκολη για τον Αλ. Τσίπρα, ενώ οι επικριτές του εκτιμούν πως υπέκυψε στις απαιτήσεις των δανειστών για να εξασφαλίσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 95 δισ. δολαρίων. Οι κινήσεις του προκάλεσαν δυσφορία στο κυβερνητικό στρατόπεδο με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές.
Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας δεν έχει εξασφαλίσει τη θέση του, καθώς η χώρα εξακολουθεί να πρέπει να υλοποιήσει μέτρα λιτότητας που στο παρελθόν δεν έχουν γίνει αποδεκτά από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος.
Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa
Η Πορτογαλία διένυσε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας καθώς μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, το πρώτο κόμμα του Pedro Passos Coelho δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση.
Τη λύση έδωσε ο σοσιαλιστής και πρώην δήμαρχος της Λισαβόνας, Antonio Costa. Η νέα κυβέρνηση δεσμεύτηκε να χαμηλώσει τους φόρους, να αυξήσει τους κατώτατους μισθούς, να επαναφέρει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις.
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Jimmy Morales
Μετά την παραίτηση του πρώην προέδρου Otto Perez Molina τον Σεπτέμβριο λόγω κατηγοριών για διαφθορά, άνοιξε ο δρόμος για τον Jimmy Μοράλες, πρώην κωμικό της τηλεόρασης. Το κόμμα του πήρε 67% στις εκλογές - το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό στη χώρα από το 1999 - την ώρα που στη χώρα κυριαρχούσε ένα κύμα απογοήτευσης και μαζικών διαδηλώσεων, ενώ στον κόσμο κυκλοφορούσε το σύνθημα «Ούτε διεφθαρμένος ούτε κλέφτης."
Ωστόσο, ο J. Morales έχει επικριθεί για την απουσία πολιτικών θέσεων και την αδυναμία του να αποκαλύψει τα σχέδιά του για τη χώρα ενώ αναλαμβάνει την προεδρία στις 14 Ιανουαρίου 2016.
Πρωθυπουργός του Καναδά: Justin Trudeau
Η νίκη του Justin Trudeau σηματοδότησε την πρώτη φορά στην ιστορία του Καναδά που πατέρας και γιος έχουν βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού, καθώς ο Pierre Trudeau, διετέλεσε πρωθυπουργός επί 15 χρόνια, τη δεκαετία του 1970 και του 1980.
Ο 43χρονος Justin Trudeau έχει κάνει τολμηρές δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα τα σχέδιά του να νομιμοποιήσει τη μαριχουάνα, να αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους, να μειώσει τους φόρους για τη μεσαία τάξη και να αυξήσει τις δαπάνες για έργα υποδομών. Επίσης, γνωστοποίησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα βάσει του οποίου σχεδιάζει να εγκατασταθούν 25.000 Σύριοι πρόσφυγες στον Καναδά μέχρι το Φεβρουάριο.
Αργεντινή: Πρόεδρος Mauricio Macri
Ο φιλελεύθερος Mauricio Macri κέρδισε τις εκλογές στην Αργεντινή, αλλάζοντας τα πολιτικά δεδομένα της χώρας έπειτα από 12 χρόνια και δημιουργώντας τις βάσεις για ευρύτερες πολιτικές αλλαγές στη Λατινική Αμερική.
Σχεδιάζει να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών και τη διαφθορά, να απελευθερώσει την προβληματική οικονομία της χώρας και να δώσει τέλος στις διχαστικές τάσεις της κοινωνίας. Ακόμη, εξετάζει το ενδεχόμενο να "μαλακώσει" τη στάση της Αργεντινής απέναντι στη Βρετανία στο ζήτημα των Νησιών Φώκλαντ, γεγονός που θα ενδυνάμωνε τις σχέσεις της χώρας με τις δυτικές δυνάμεις.
Πολωνία: Πρωθυπουργός Beata Szydlo
Η ανατολική πλευρά της Ευρώπης έκανε στροφή προς τα δεξιά τον Νοέμβριο, καθώς το συντηρητικό εθνικιστικό Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης κέρδισε τις εκλογές με πάνω από 37%.Το συντηρητικό κόμμα της Πολωνίας όρισε την Beata Szydlo ως πρωθυπουργό, η οποία δεσμεύτηκε να αυξήσει τους φόρους των τραπεζών, να μειώσει τα όρια συνταξιοδότησης, να λάβει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας και να περιορίσει τις ιδιωτικοποιήσεις.
Πρωθυπουργός Φινλανδίας: Juha Sipila
Η Φινλανδία στήριξε την υποψηφιότητα του Juha Sipila τον Απρίλιο, όπου το κεντρώο κόμμα Keskusta κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό πάνω από 21%. Ωστόσο, αναγκάστηκε να συνεργαστεί με το κόμμα των ευρωσκεπτικιστών, το Κόμμα των Φινλανδών αλλά και με το Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού.
Ο Juha Sipila, πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείες τηλεπικοινωνιών Solitra Oy και της Elektrobit Oyj, λόγω επιχειρηματικού δαιμονίου αμέσως δεσμεύτηκε να περικόψει τις δαπάνες και να παγώσει τους μισθούς.