Κάθε υπόνοια για εκλογολογία προσπαθεί να κλείσει η κυβέρνηση. Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι, ενώ δεν είθισται, διανεμήθηκε επιστολή του Υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μέσω της οποίας εξηγούνταν οι λόγοι που εισάγεται ως επείγον νομοσχέδιο του Υπουργείου του και δεν επρόκειτο για διευθετήσεις της …τελευταίας στιγμής.
Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από λίγες ώρες εισήχθη στη Βουλή πολυνομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις». Οι διατάξεις, όμως, του σχεδίου νόμου δεν αφορούσαν μονάχα θέματα του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και του… μισού Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι να το ερμηνεύσουν ακόμα και ως προαναγγελία προσφυγής στις κάλπες.
Κάτι που βέβαια έσπευσαν να «διαψεύσουν» οι αρμόδιοι παράγοντες της Βουλής. Συγκεκριμένα, από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής, διανεμήθηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η επιστολή του Κ. Γαβρόγλου προς τον Νίκο Βούτση, με την οποία αιτιολογεί το χαρακτηρισμό «επείγον», παραπέμποντας σε ρυθμίσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες δεν χωρούν αναβολής.
«Το ως άνω σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις που αφενός αφορούν σε θέματα διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που πρέπει να θεσπισθούν πριν από την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής των υποψηφίων, οι οποίες βάσει νόμου κατατίθενται εντός του Φεβρουαρίου εκάστου έτους, αφετέρου δε αφορούν το χρόνο υποβολής αιτήσεων μετάθεσης του εκπαιδευτικού προσωπικού που πρέπει να διενεργηθούν εντός του Φεβρουαρίου και συνεπώς συντρέχει επείγουσα ανάγκη θεσμοθέτησής του πριν την 9η/2/2017», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, προκαλεί αν μη τι άλλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι σπανίως δίδεται μια τέτοια επιστολή στην δημοσιότητα, αφού οι «εξηγήσεις» δίδονται κατά την πρώτη συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής, όταν ο υπουργός που εισηγείται εξηγεί τον χαρακτήρα του επείγοντος ή του κατεπείγοντος.
Αλέξανδρος Διαμάντης