Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Κάθε πέρσι και καλύτερα, λέει ο λαός μας, παροιμία η οποία βρίσκει πλήρη εφαρμογή και στην Βουλή. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αναμφίβολα καταφέρει, στο σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα που «ελέγχει» το Κοινοβούλιο, να ξεπεράσει τους προηγούμενους, τους οποίους φυσικά κατήγγειλε. Τροπολογίες, νομοσχέδια με την μορφή του κατεπείγοντος, ανοχή σε βαριές (και ενίοτε αντικοινοβουλευτικές) εκφράσεις ένθεν κακείθεν, αποτελούν μονάχα μερικά από τα δείγματα …γραφής της «πρώτης φοράς Αριστερά» και στη Βουλή.
Ειδικά, μάλιστα, το τελευταίο διάστημα, την ώρα που τα μπάνια του λαού βρίσκονται σε εξέλιξη, η κυβέρνηση, με την ανοχή φυσικά της Βουλής, επιμένει να εισάγει (εκπρόθεσμες) τροπολογίες, οι οποίες προκαλούν το περί κοινού αίσθημα. Τελευταίο παράδειγμα είναι αυτή με τα απεριόριστα ταξίδια των συνοδών του πρωθυπουργού, η οποία ωστόσο αποτελεί μονάχα την κορυφή του παγόβουνου. Και τούτο διότι σε τρία μόλις νομοσχέδια κατατέθηκαν 24(!) τροπολογίες. Οι περισσότερες, αν όχι όλες, ήταν παντελώς άσχετες με το νομοσχέδιο που ψηφίζονταν, κάτι το οποίο ο Κανονισμός της Βουλής απαγορεύει ρητά. Κι αν όντως για ορισμένες υπήρχε ανάγκη να εγκριθούν όσο το δυνατόν συντομότερο, άλλες θα μπορούσαν να είχαν απορριφθεί από το Προεδρείο της Βουλής.
Την ίδια ώρα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η φρασεολογία που το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να υιοθετούν μέλη της κυβέρνησης. Λόγου χάριν, ο (συνήθως ήρεμος) Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από λίγες μέρες απευθυνόμενος σε βουλευτή της ΝΔ, φώναζε: « Ασε μας, τώρα. Άντε, φύγε από εδώ. Είσαι η πεμπτουσία του γελοίου! Το απόσταγμα». Ο δε Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε μια έκρηξή του χτυπούσε το χέρι του στο έδρανο, ενώ και αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ορισμένες φορές ξεπερνούν τα κοινοβουλευτικά όρια.
Ο αόρατος εχθρός
«Για όλα φταίνε τα ΜΜΕ». Η συγκεκριμένη φράση κυριαρχεί στο μυαλό των στελεχών, βουλευτών και Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κάποιος ασκεί πολλές φορές ακόμα και καλοπροαίρετη κριτική. Όποιος, δηλαδή, δεν είναι φίλος είναι αυτομάτως εχθρός! Κι αν όντως μερικοί στην κυβέρνηση το πιστεύουν, υπάρχουν και άλλοι εντός αυτής που δημιουργούν «αόρατους εχθρούς», προκειμένου να πείσουν και να πειστούν ότι τα πάντα εμπεριέχουν δόλο. Ο καταγγελτικός λόγος στη Βουλή, ναι μεν βρίσκει ευήκοα ώτα σε μεγάλα τμήματα του λαού, ωστόσο σε βάθος χρόνου μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ, όταν κυρίως φτάνεις στο σημείο να κάνεις αυτά που παλαιότερα (με πάθος) κατήγγειλες.