Του Γιάννη Σιδέρη
Καταλάγιασε πρόσκαιρα η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και την απόφαση του Eurogroup ακολούθησαν οι συνήθεις μεγαλοστομίες που αποτελούν, ειδικά επί ΣΥΡΙΖΑ, ένα λεκτικό κέλυφος απόκρυψης της δραματικής πραγματικότητας.
«Μέσα από τον πυρήνα δύο κρίσεων ταυτόχρονα, της οικονομικής και της προσφυγικής που ήταν πρωτοφανής για τη χώρα μας, βγαίνουμε αλώβητοι, όρθιοι» δήλωσε ο πρωθυπουργός στον έλληνα επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. «Τώρα», συνέχισε, «αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας για να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας».
Σαφώς η ραστώνη του Καλοκαιριού θα κατασιγάσει το κυβερνητικό άχθος, αλλά η χώρα θα συνεχίσει να σέρνεται, οι «αδύναμοι συμπολίτες» του κ. Τσίπρα, θα γίνονται όλο και περισσότεροι, όλο και πιο αδύναμοι, με όλο και πιο αγωνιώδεις μέρες μπροστά τους.
Η ανησυχία θα επανακάμψει με τα πρωτοβρόχια. Όπως σημειώνει η έγκυρη Wall Street Journal, «το έπος της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδος δεν τελειώνει με όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της Τρίτης 24 Μαΐου 2016. Ο προσωρινός συμβιβασμός μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ περί της μεθόδου, της έκτασης, του χρονισμού και των προϋποθέσεων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, μεταθέτει για το Φθινόπωρο του 2016 και μετά το «παζάρεμα» για το δυσβάσταχτο χρέος και τις απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Οι δυσκολίες με τα πρωτοβρόχια
Το Φθινόπωρο, με την δεύτερη αξιολόγηση θα έρθει η νέα, ασύγκριτα πιο σκληρή για τις αντοχές του κοινοβουλευτικού προσωπικού του ΣΥΡΙΖΑ, ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το μέτρο των μαζικών απολύσεων, εάν οι δανειστές επιμείνουν σε αυτές, θα επιφέρει ταραχή στην Κ.Ο. και το κόμμα. Είναι το έσχατο όριο, το οποίο αρκετοί δηλώνουν αποφασισμένοι να υπερασπίσουν ανυποχώρητα, «no pasaran», ήταν η χαρακτηριστική φράση που ειπώθηκε στο liberal.gr από κυβερνητικό βουλευτή. Βέβαια υπήρξαν και παλιότερα ηρωικές διακηρύξεις «no pasaran», οι οποίες ξεχάστηκαν μπρος στην αδήριτη ανάγκη της κυβερνητικής σταθερότητας – και του προσωπικού ωφελιμισμού.
Ωστόσο, οι μαζικές απολύσεις εισδύουν στον σκληρό πυρήνα της ιδεολογικής συγκρότησης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίστασή τους σε αυτές, είναι το τελευταίο καταφύγιο για να -νιώθουν ότι - μπορούν να δηλώνουν αριστεροί!
Εν αναμονή νομοσχεδίων
Στην κυβέρνηση άρχισε η επικοινωνιακή αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup, και των 3,5 δισ. που θα καλύψουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου.
Χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ανήρτησε σχετικό γράφημα στο twitter, με τίτλο «Ρευστότητα στην Αγορά», για να εισπράξει απάντηση από τον πάντα παρόντα - στο twitter- Άδωνι Γεωργιάδη, «επί Σαμαρά πήραμε 7δις για τα ληξιπρόθεσμα και μας βρίζατε! Τώρα σας αρέσουν;». Εισέπραξε ανταπάντηση από τον Ν. Παππά «Αντιπρόεδρε, δεν έπεσε η χώρα στα βράχια. Η στρατηγική σας έπεσε». Και ο Άδωνις με τη σειρά του: «τα βράχια είστε εσείς και αν είχατε αξιοπρέπεια θα είχατε ήδη παραιτηθεί αφού κάνετε όλα όσα κατηγορούσατε, αλλά η καρέκλα...» (γενικώς μια ωραία ατμόσφαιρα).
Η κυβέρνηση θα επιταχύνει την κατάθεση νομοσχεδίων σε μία προσπάθεια να επιδείξει εικόνα κυβερνησιμότητας. Ως την Δευτέρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης, θα κατατεθεί στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος (ήταν να κατατεθεί τέλη Ιανουαρίου). Προβλέπει μακρόχρονο σταθερό φορολογικό καθεστώς για επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές, πρόβλεψη για δημιουργία θέσεων εργασίας κλπ. Θεωρείται πως η ανταπόκριση που θα υπάρξει στον νόμο από διεθνείς επενδυτές, θα αποτελέσει τροχιοδεικτικό για την εξέλιξη της οικονομική πορεία της χώρας.
Αμφιβόλου αποτελεσματικότητας είναι το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων καταθέσεων, ενώ προσοδοφόρο αναμένεται να είναι το νομοσχέδιο για τον ηλεκτρονικό τζόγο. Παράλληλα, αναμένονται νομοσχέδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών και προϊόντων καπνού.
Στην Κ.Ο. υπάρχει δυσαρέσκεια και απορία, για ποιο λόγο τα δύο τελευταία έπρεπε να έρθουν με τόση καθυστέρηση, ενώ αρκετοί βουλευτές καταλογίζουν στους αρμόδιους υπουργούς χαλαρότητα, καθώς δεν έχουν κάνει καμιά ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση. Υποστηρίζουν ότι και με ελλιπές θεσμικό πλαίσιο θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ και άρτιο να είναι το αναμενόμενο νομοσχέδιο, εάν δεν δουλέψουν αυτές, «το νομοσχέδιο θα παραμείνει στα χαρτιά».
Στο κυβερνητικό οπλοστάσιο πάντα παραμένει ο… λυσσαλέος αγώνας κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς – φραστικώς πάντα, γιατί όσο και να εκμεταλλεύτηκε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά, με στεντόρειο καταγγελτικό ύφος, την «σκόπιμη αδιαφορία» των προηγούμενων για τις διάφορες λίστες, τα αποτελέσματα της διερεύνησης εξακολουθούν, ενάμισι χρόνο τώρα, να παραμένουν πενιχρά.