Μετά από έξι χρόνια κατά τα οποία εξι έλληνες πρωθυπουργοί αναμετρήθηκαν με μια κατεστραμμένη οικονομία, κοινωνικές αναταραχές και τη χώρα συχνά στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιμένει τώρα τη σειρά του, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg.
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί στο πλέον χρεωμένο κράτος της Ευρώπης: Οι Έλληνες θα εξαγριωθούν με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν θα εφαρμόσει του φόρους σε εργασία, περιουσία και κατανάλωση, που απαιτούνται για να εξασφαλίσει τη νέα οικονομική βοήθεια.
«Το φθινόπωρο θα είναι πολύ δύσκολο για τον μέσο Έλληνα» δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στην Αθήνα. «Το πακέτο είναι τόσο υφεσιακό ώστε οι άτολμες μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει δεν θα αρκέσουν για να ωθηθεί η Ελλάδα σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. Κάνει μερικά από τα δυσάρεστα πράγματα, αλλά κάνει τα λάθος δυσάρεστα πράγματα», σημείωσε.
Όπως σχολιάζει το Bloomberg, με ακόμα μία συμπίεση των εισοδημάτων τους, με τις τράπεζες να εξακολουθούν να έχουν περιορισμούς αναλήψεων και τη νεολαία οδεύει να προς την μετανάστευση, οι Έλληνες είναι σε κατάσταση πολιορκίας. Ωστόσο, τη στιγμή που χρειάζονται μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας για να αντιληφθούν τα αποτελέσματα του νέου πακέτου διάσωσης που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, η αίσθηση είναι ότι περισσότερο πιθανό είναι να προκύψουν νέες αναταραχές.
Ακόμα μία αξιολόγηση της προόδου της Ελλάδας σχετικά με τους όρους του προγράμματος διάσωσης είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβρη. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αγωνιστεί ξανά για να επιβιώσει πολιτικά και μία νέα εκλογική αναμέτρηση -μετά τις δύο του προηγούμενου έτους- είναι πολύ πιθανό ότι θα προκύψει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, όπως προέβλεψε αυτή την εβδομάδα το Eurasia Group. Η Νέα Δημοκρατία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει προβάδισμα αυτή τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις έως και 8 μονάδων.
«Θα αναλάβει την πρωθυπουργία έπειτα από την αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης να πετύχει τους στόχους του προγράμματος, με την οικονομία να έχει διολισθήσει περισσότερο και την κοινωνική αναταραχή να έχει επιδεινωθεί», δήλωσε στο πρακτορείο ο Παναγιώτης Πικραμμένος, πρώην δικαστικός που είχε διατελέσει προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας στο μεσοδιάστημα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012. «Το καθήκον που θα αναλάβει θα είναι πολύ δύσκολο και θα πρέπει να πει την αλήθεια. Η αλήθεια πονάει, ταυτόχρονα όμως είναι κα σωτήρια».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνει το Bloomberg, σχεδιάζει να οικονομική αναδιάρθρωση της χώρας, εστιάζοντας όμως περισσότερο στη μείωση των κρατικών δαπανών. Υπόσχεται να βάλει ένα τέλος στις αυξήσεις των φόρων και να επανασχεδιάσει τη δημόσια διοίκηση, κάτι που η Ελλάδα απέτυχε να κάνει από την κρίση του 2010 και μετά. Θα αποφύγει τις περικοπές στους μισθούς και θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της ευρωζώνης λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, σε αντάλλαγμα για ένα πραγματικά «επιθετικό» πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Εφόσον διατηρήσει το προβάδισμά του στη δημοσκοπήσεις μέχρι το τέλος του έτους, θα δημιουργήσει μια δυναμική νίκης και θα εδραιώσει την αντίληψη ότι αυτός είναι ο επόμενος πρωθυπουργός», δήλωσε ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. «Η κατάρρευση της εικόνας του Τσίπρα είναι εντυπωσιακή, δεδομένου ότι μιλάμε για μια κυβέρνηση μόλις 18 μηνών. Αλλά φυσικά, δεν μιλάμε για φυσιολογικούς καιρούς».
Ο Αλέξης Τσίπρας, υπενθυμίζεται στο άρθρο, υπερίσχυσε της Νέας Δημοκρατίας το Γενάρη του 2015 με ένα πρόγραμμα που θα έθετε τέρμα στη λιτότητα. Στη συνέχεια αντιστάθηκε προσωρινά στους πιστωτές, για να συνθηκολογήσει όμως σύντομα σε ένα νέο πακέτο επιπλέον λιτότητας ύψους 7,5 δισ. ευρώ, κάτι που αποδυνάμωσε την υποστήριξη που είχε.
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επιμένει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Υποστηρίζει ότι η τελευταία συμφωνία με τους πιστωτές θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία, ανοίγοντας το δρόμο για να επανέλθει από τη μεγαλύτερη ύφεση που αντιμετώπισε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, για να διατηρήσει τους ευρωπαίους πιστωτές με την πλευρά της, η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για ένα στόχο σχετικά με τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και το Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφωνούν όλοι ότι είναι ανέφικτος.
Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι πιστωτές ενδέχεται να χάσουν την πίστη τους στη χώρα, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του. Στη συνέχεια, θα γίνει «μια αποτυχημένη οικονομία εντός της ευρωζώνης», πρόσθεσε, και «υπάρχει μια γενική αίσθηση απαισιοδοξίας στην Ελλάδα, ότι αυτό είναι το πεπρωμένο μας, ότι δεν υπάρχει διέξοδος».
Το άρθρο του Bloomberg σημειώνει, για τους ξένους αναγνώστες, ότι ο πατέρας του Κυρ. Μητσοτάκη ήταν πρωθυπουργός την περίοδο 1990-1993 και η αδελφή του, Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Εξωτερικών και δήμαρχος της Αθήνας. Ο ίδιος αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Ερωτηθείς αν αυτό τον κάνει λιγότερο κατάλληλο στο να συνδεθεί με τους απλούς Έλληνες σε σχέση με τον Αλ. Τσίπρα, απάντησε ότι «προτιμώ έναν που έχει δύο πτυχία από το Χάρβαρντ και ένα πτυχίο από το Στάνφορντ από κάποιον που πέρασε 10 χρόνια προσπαθώντας να πάρει το πτυχίο του από το Πολυτεχνείο της Αθήνας, επειδή ξόδευε τον περισσότερο χρόνο του σε διαδηλώσεις».
«Είτε μας αρέσει είτε όχι, ο Κυριάκος είναι σήμερα το μόνο πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας να σωθεί η χώρα», δήλωσε ο Π. Πικραμμένος. «Όταν είσαι ηγέτης, δεν ανακαινίζεις απλώς το παλιό σπίτι. Ανατινάζεις τα πάντα και στη συνέχεια είτε να κερδίζεις είτε να χάνεις το παιχνίδι. Είμαι βέβαιος ότι ο Κυριάκος θα πράξει αντίστοιχα, όταν έρθει η ώρα», πρόσθεσε.