«Το αν η Ελλάδα θα επιστρέψει στη ζώνη της επενδυτικής βαθμίδας θα κριθεί σε ψηφοφορία την Κυριακή» αναφέρει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «είναι έτοιμος να επαναλάβει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου, που αυτή τη φορά το πιθανότερο είναι ότι θα του εξασφαλίσει την πλειοψηφία».
Σύμφωνα με το διεθνές μέσο ενημέρωσης σε αντίθετη περίπτωση «και εφόσον οι πολιτικοί αρχηγοί εξακολουθήσουν να αρνούνται να συνεργαστούν, τότε θα χρειαστούν και τρίτες εκλογές σε περίπου έναν μήνα» και προσθέτει ότι «αυτό θα ανέτρεπε τη θετική ορμή για τις ελληνικές μετοχές, τα ομόλογα και την οικονομία της χώρας, που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του Μαΐου»
«Ίσως επιστρέψει η πολιτική αστάθεια καθώς οι αγορές θα δουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο όσο αναμενόταν να αποκτήσει η χώρα μια νέα και σταθερή κυβέρνηση», επισημαίνει.
Το Bloomberg σημειώνει ακόμα ότι «λαμβάνοντας υπόψη την καλή επίδοση της οικονομίας οι οίκοι αξιολόγησης είναι έτοιμη να επιβραβεύσουν την Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα, που απώλεσε πριν από 13 χρόνια. Το πολιτικό ρίσκο φαντάζει τώρα το κύριο εμπόδιο σε μια τέτοια απόφαση» και υπογραμμίζει:
«Αγορές, αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης θέλουν μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πορεία, που έχει ήδη ξεκινήσει».
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη θα εξασφαλίσει πιθανότατα την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ακόμη και αν περισσότερα κόμματα περάσουν το όριο του 3% που είναι απαραίτητο για την είσοδο στο κοινοβούλιο.
Παρόλα αυτά, ο πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να υπολείπεται των 151 εδρών ή να κερδίσει λίγο περισσότερες από αυτές - πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνησή του δεν θα είναι τόσο σταθερή όσο θα ήθελαν οι αγορές, ενώ τονίζει πως αν και η Ελλάδα «θεωρείται ότι θα αναπτυχθεί με ρυθμό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης φέτος, οποιαδήποτε πολιτική αστάθεια θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική πορεία της οικονομίας».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2,5% το 2023, υψηλότερο από ό,τι είχε παρατηρηθεί προηγουμένως και πάνω από τον μέσο όρο. Ενώ το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως απόλυτος αριθμός, έχει μειωθεί σημαντικά ως ποσοστό του ΑΕΠ και θεωρείται ότι θα μειωθεί περαιτέρω. Τα ελληνικά ομόλογα διαπραγματεύονται καλύτερα από εκείνα άλλων μελών της ευρωζώνης που ανήκουν ήδη στην ομάδα επενδυτικής βαθμίδας», αναφέρει.
Λαμβάνοντας υπόψη τις καλές επιδόσεις της οικονομίας, οι εταιρείες αξιολόγησης είναι έτοιμες να απονείμουν στην Ελλάδα το επενδυτικό καθεστώς που είχε χαθεί πριν από 13 χρόνια, συμπληρώνει.