Αντισυνταγματική αλλά και βαθύτατα προσβλητική χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας το απόγευμα της Πέμπτης με δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η πρόταση «προσβάλλει ευθέως και βάναυσα την ελληνική ομογένεια».
«Είναι βαθιά προσβλητική για όσους επιλέγουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδος. Ουσιαστικά τους λέει ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, θα ψηφίσετε μόνο για κάποιους βουλευτές, άρα μιλάμε για πολίτες "δεύτερης κατηγορίας" και για ψήφο η οποία δεν είναι ισότιμη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, είχε παρευρεθεί σε εκδήλωση στο προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ενώ ολοκληρώνει σήμερα Παρασκευή την πενθήμερη επίσκεψή του στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών με ομιλία που θα απευθύνει (αργά το απόγευμα, ώρα Ελλάδος) από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού.
«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών», είπε αναφερόμενος στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως το κλίμα ήταν πολύ καλό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αξιολογήσουν την πορεία των δύο κρατών των δυτικών Βαλκανίων και ανάλογα θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Συμφωνούμε με την επικρατούσα στην Ευρώπη άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση (decoupling)», είπε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, ως προς το θέμα της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή ένωση πηγές της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη διευκρινίζουν ότι η Ελλάδα δεν έχει πει «ναι» για ένταξη.
Συνάντηση με αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο
Χθες ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, χαρακτηρίζοντας κομβική χρονιά το 2019 και για τους δύο.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τη μεγάλη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, τονίζοντας: «Χαίρομαι πολύ που μνημονεύσατε τη σημαντική έννοια της ενότητας η οποία για εμένα αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει ο Ελληνισμός και πάλι να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία και να μπορέσει να μεγαλουργήσει, όπως το έπραξε πολλές φορές στη μακρά Ιστορία του. Αυτή η ενότητα, Σεβασμιώτατε, δεν αφορά μόνο τους Έλληνες, οι οποίοι κατοικούν στη μητέρα πατρίδα. Αφορά και τους Έλληνες της ομογένειας. Αφορά και την ενότητα, τους άρρηκτους δεσμούς που συνδέουν την ομογένεια με τη μητέρα πατρίδα».
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε απολύτως κρίσιμη την αποστολή του Αρχιεπισκόπου. «Έχω, Σεβασμιώτατε, μεγάλες προσδοκίες από το έργο το οποίο μπορείτε να επιτελέσετε, εδώ στην Αμερική. Και το όνομά σας είναι ίσως συμβολικό. Ως φορέας ελπίδας και μέσα από το δικό σας έργο μας δίνετε τη δύναμη και τα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα να πορευθούμε και εμείς στο δικό μας δύσκολο δρόμο, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, με βαθιά γνώση της Ιστορίας μας, με σεβασμό στην Εκκλησία μας και στις παραδόσεις μας, κρατώντας πάντα μέσα μας αυτά που μας κάνουν ξεχωριστούς ως έθνος».
Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ενότητας του ελληνικού λαού: «Όσες φορές ήμασταν ενωμένοι μεγαλουργήσαμε και γράψαμε χρυσές σελίδες στην Ιστορία μας και στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Όσες φορές διχαστήκαμε, δοκιμάσαμε το πικρό ποτήρι της ήττας και της συρρικνώσεως του γένους μας».
Διαβάστε ακόμα:
- Η Αστόρια υποδέχθηκε τον Κυρ. Μητσοτάκη και... την ψήφο των ομογενών