Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Νέα δεδομένα δημιουργούνται πλέον στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τις εξελίξεις να χαρακτηρίζονται απρόβλεπτες. Η τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, έρχεται να προστεθεί στις συζητήσεις και τις πληροφορίες περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ενδεχομένως και πριν τον Μάιο.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μετά από αρκετές μέρες «αφωνίας» έκανε το βήμα και με μία προσωπική δήλωση, με ξεκάθαρη στόχευση εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, αποκάλυψε τις προθέσεις του.
Την μέρα που ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη Μόσχα ο συγκυβερνήτης του αποφάσισε να λάβει σαφή θέση εναντίον της συμφωνίας, κάτι ασφαλώς που έχει ξανακάνει, όμως η χρονική συγκυρία αυτή τη φορά έχει τη δική της σημασία. «Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης «συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο», επεσήμανε ο Πάνος Καμμένος.
Η τοποθέτηση αυτή ουσιαστικά αποτελεί πρώτα από όλα μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του, μια και ήδη ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πιθανόν η Έλενα Κουντουρά. Με αυτό το δεδομένο δεν είναι λίγοι πλέον εκείνοι που εκτιμούν ότι οι εξελίξεις επισπεύδονται, δίνοντας αφορμή για νέα σενάρια εκλογών ακόμα και τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο του 2019.
Σε δεύτερο επίπεδο πάντως το μήνυμα του Πάνου Καμμένου φτάνει και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντάς του ότι όλα πλέον είναι ρευστά.
Όπως διαμορφώνεται αυτή την στιγμή η κατάσταση τα σίγουρα «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται πως έρχονται από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (145), από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ), ίσως την Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ) και πιθανώς από τον ανεξάρτητο βουλευτή, Χάρη Θεοχάρη.
Παρότι μέλος του υπουργικού συμβουλίου, ενστάσεις φέρεται να διατυπώνει μέχρι σήμερα η Κατερίνα Παπακώστα. Το σκηνικό περιπλέκεται όταν φτάνουμε στην Κ.Ο. του Ποταμιού, μιας και οι βουλευτές του κινούνται μεταξύ του «ναι» και του «όχι».
Με έναν απλό υπολογισμό, εάν οι κύριοι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης δεν στηρίξουν την επικύρωση (οι κύριοι Ψαριανός και Αμυράς έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δε θα το κάνουν και ο κύριος Δανέλης ότι θα την ψηφίσει), η πλειοψηφία που αναζητά η κυβέρνηση για την κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση σίγουρη. Γεγονός που κάνει πολλούς να εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας μέσα στις χριστουγεννιάτικες διακοπές ίσως αναθεωρήσει τα σχέδιά του και προκαλέσει εξελίξεις πολύ πιο γρήγορα από ότι αρχικά είχε σχεδιάσει.
Διαβάστε ακόμα:
- ΝΔ: Ο Καμμένος έδωσε το στυλό στον Τσίπρα να υπογράψει τη Συμφωνία
- Π. Καμμένος: Η συζήτηση για επιβίωση της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει λήξει
- Ζ. Ζάεφ: Κανείς δεν θα αμφισβητήσει ότι είμαστε «Μακεδόνες» και μιλάμε «Μακεδονική» γλώσσα