REUTERS/Yorgos Karahalis/Pool
Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Barack Obama, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Όπως είπε, η Ελλάδα χρειάζεται "χώρο" για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί. "Η Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα δεν είναι συνταγή ανάπτυξης" ανέφερε χαρακτηριστικά, και τόνισε ότι Θα συνεχίσει να βοηθά όσο μπορεί την Ελλάδα για να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να αντιμετωπίσει το προσφυγικό.
"Η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο, πολλές πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν οι ορθότερες, αλλά η ελληνική οικονομία έπρεπε να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές" είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.
"Ο κόσμος οφείλει τα μέγιστα στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό" δήλωσε ο κ. Obama, υπογραμμίζοντας ότι η χώρας μας, παρά τις δυσκολίες, παραμένει ένας από τους πιο αξιόπιστους συμμάχους και τους καλύτερους φίλους των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε αν αισθάνεται υπεύθυνος για την εκλογή του Donald Trump και απαντώντας, τόνισε πως εξεπλάγην από το αποτέλεσμα των εκλογών, ωστόσο δεν αισθάνεται υπεύθυνος. Στόχος του, όπως είπε, είναι η ομαλή μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση και τόνισε ότι θα συνεργαστεί με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ για μια “Αμερική χωρίς αποκλεισμούς”.
Photo by REUTERS/Kevin Lamarque
Νωρίτερα, κατά την έναρξη της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε "την ανάγκη να αποκτήσουν οι κοινωνίες ελπίδα και προοπτική για να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις”.
Ο Αλ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον B. Obama που επέλεξε την Ελλάδα για την έναρξη του τελευταίου του ταξιδιού στην Ευρώπη και όπως ανέφερε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ συζήτησαν τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες. Χαρακτήρισε την επίσκεψη Obama σε Ελλάδα και Γερμανία "ιστορικά συμβολική και καθοριστική", καθώς - όπως ανέφερε - επίκεινται κρίσιμες αποφάσεις.
“Αναγνωρίζω τον ρόλο και την συνεισφορά του προέδρου Obama κατά την διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2015, την ηθική και πολιτική στήριξη που πρόσφερε για να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ", πρόσθεσε.
Photo by REUTERS/Kevin Lamarque
Η Ελλάδα αξιοποιεί τον ρόλο της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ για την προώθηση της ειρήνης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου και των περιφερειακών συμβάσεων, δίχως απειλή πολέμου από την Τουρκία.
Αποχώρηση των στρατευμάτων και κατάργηση των αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων στο Κυπριακό, ζήτησε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.
Τέλος, ανέφερε πως “έχουμε χρέος να φύγουμε μπροστά και πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε”.
Σε ερώτηση Αμερικανού δημοσιογράφου προς τους δύο ηγέτες, ο Α. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για το ζήτημα του χρέους για δύο λόγους: Ο πρώτος είναι πως οι Γερμανοί επιμένουν ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Με την Ελλάδα θα γίνουν τα συμπεφωνηθέντα, δηλαδή μετά την αξιολόγηση, θα συζητηθούν και θα παρθούν μέτρα για την απομείωση του δημόσιου χρέους για να επιστρέψει η ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία.
Photo by REUTERS/Yorgos Karahalis/Pool
"Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχω γνωρίσει τη A. Merkel και έχω διαμορφώσει τη γνώμη ότι είναι μια πολιτικός με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ευρώπη και το μέλλον της και όχι μόνο απέναντι στο κόμμα της και στο εσωτερικό της Γερμανίας", είπε ο κ. Τσίπρας.
Δεν είναι διμερές πρόβλημα το Κυπριακό αλλά διεθνές, τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός. “Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις υποστηρίζοντας και τις δύο πλευρές για να φτάσουν σε μια συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη. Μας ενδιαφέρει ο κυπριακός λαός στο σύνολό του να ζήσει ελεύθερος”, ενώ πρόσθεσε πως “στεκόμαστε στο πλευρό του Νίκου Αναστασιάδη”.
Διαβάστε ακόμα: