Ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών με κατηγορούμενους των πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016. Ο επιχειρηματίας κατά την κατάθεσή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι η επιθυμία να συμμετάσχει ο κ. Καλογρίτσας στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες ήταν μια επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά.
Ειδικότερα, ο κ. Μαρινάκης κατά την κατάθεσή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε:
«Το ραντεβού με τον κ. Καλογρίτσα μου το έκλεισε ο κ. Παππάς. Ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας θεωρούσαν σωστό να βοηθήσουν τον κ. Καλογρίτσα να αποκτήσει μια συχνότητα και να βάλουν δικούς τους ανθρώπους όπως τον Κώστα Αρβανίτη να τρέξουν τον σταθμό και να έχουν έτσι ένα μέσο φιλικά προσκείμενο προς το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρώ ότι σε μια Δημοκρατία δεν θα πρέπει μια κυβέρνηση και ένα πολιτικό κόμμα να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Στο παρελθόν υπήρχε το ΚΚΕ, το οποίο δηλωμένα είχε ένα μέσο και ήξερε ο κόσμος ότι τους ανήκει και ότι είναι ξεκάθαρο και δηλωμένο από την αρχή. Αυτό είναι ξεκάθαρο και ο καθένας ξέρει από την αρχή ποιον ακούει και ποιον διαβάζει».
Σε ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, εάν όλη αυτή η επέμβαση του κ. Παππά σε όλο αυτό το εγχείρημα εκπορευόταν από την τότε κυβέρνηση, ο κ. Μαρινάκης, απάντησε: Η επιθυμία να φτιαχτεί αυτό το κανάλι ήταν μια επιθυμία του κ. Τσίπρα και του κ. Παππά για να έχουν αυτό τον σταθμό. Ο κ. Καλογρίτσας δεν είχε κανένα λόγο είχε τη δουλειά του σπρώχτηκε σε αυτό το εγχείρημα.
Πρόεδρος: Από πού το συμπεραίνετε αυτό;
Μαρινάκης: Όλη αυτή η διαδικασία για να μου ζητήσουν αυτή τη βοήθεια έγινε από τον κ. Παππά. Ο κ. Παππάς είχε τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα. Πολλές φορές μου έλεγε ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα και ότι πράττει ανάλογα.
Πρόεδρος: Έχετε πει ότι είχατε συναντηθεί με τον κ. Παππά και στο γραφείο σας και αλλού ….
Μαρινάκης: Στο γραφείο μου είχα μια συνάντηση επίσημη με τον κ. Παππά, έγινε μετά τον διαγωνισμό. Όσον αφορά άλλες συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν στο πλαίσιο της νομιμότητας. Συζητάγαμε για τον Πειραιά, τον διαγωνισμό, κ.λπ.
Πρόεδρος: Τι έγινε στη συνάντησή σας με Καλογρίτσα;
Μαρινάκης: Ήρθε στο γραφείο μου και μου εξέφρασε την επιθυμία του και την επιθυμία της κυβέρνησης να τον βοηθήσω οικονομικά για την πρώτη φάση του σταθμού. Του εξήγησα ότι ήταν δύσκολο και ότι θα μπορούσε να δώσει και λανθασμένα μηνύματα και σε άλλους καναλάρχες. Θεώρησα ότι δεν θα έπρεπε να μπω σε αυτή τη διαδικασία. Ήταν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια δεν ήταν κάτι προγραμματισμένο δεν το είχα στο μυαλό μου. Αλλά εκτός αυτού θεώρησα ότι δεν είναι σωστό για μένα να εμπλακώ στη διαδικασία.
Πρόεδρος: Ο κ. Καλογρίτσας σας είπε πως αποφάσισε να μετάσχει σε αυτό το διαγωνισμό;
Μαρινάκης: Θεωρώ ότι πιέστηκε. Ή ο κ. Παππάς ή ο κ. Τσίπρας ή άλλοι άνθρωποι από την κυβέρνηση του ζήτησαν να το πράξει. Θεώρησα ότι πιο πολύ το έκανε για αυτούς και όχι για τον εαυτό του.
Πρόεδρος: Και στο παρελθόν είχε εμπλακεί όμως με εκδόσεις…
Μαρινάκης: Ναι με εκδόσεις, όχι με κανάλια. Η κουβέντα μας πάντως τότε (με τον κ. Καλογρίτσα) περιορίστηκε μόνο στο ποσό της πρώτης δόσης.
Πρόεδρος: Μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση αφού ο κ. Παππάς και η κυβέρνηση ήθελαν αυτό το κανάλι από τον Καλογρίτσα γιατί δεν προσπάθησε να τον βοηθήσει;
Μαρινάκης: Προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δε μπόρεσαν. Είδε εμένα ο κ. Καλογρίτσας, τον Κοντομηνά….
Πρόεδρος: Ζητούσε 48ωρη προθεσμία και απερρίφθη. Γιατί;
Μαρινάκης: Αν δίνανε και άλλη προθεσμία θα δημιουργούσαν προβλήματα και με τους άλλους καναλάρχες. Θα είχε δημιουργηθεί μεγάλο θέμα που προφανώς η κυβέρνηση δεν ήθελε να αντιμετωπίσει. Μετά το τέλος της διαδικασίας υπήρξαν δηλώσεις, μεταξύ αυτών και η περίεργη δήλωση του κ. Σαββίδη που είπε ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία σαν λαγός αν θυμάμαι καλά. Και ο κ. Σαββίδης ήταν φιλικά προσκείμενος στην τότε κυβέρνηση και τους βοήθησε. 'Αρα το γεγονός ότι δεν δόθηκε παράταση δεν έγινε και τίποτα γιατί και ο επόμενος είχε καλές σχέσεις μαζί τους.
Πρόεδρος: Γιατί όλα αυτά τα σημαντικά που είπατε στη συνέντευξή σας περιμένατε 1,5 με 2 χρόνια για να δημοσιοποιήσετε; Μια τόσο σοβαρή καταγγελία…
Μαρινάκης: Αυτά όλα που σας είπα πριν και είχα πει στη συνέντευξή μου στον κ. Χατζηνικολάου και σε άλλη συνέντευξη στον κ. Σρόιτερ είναι γεγονότα. Είναι ακριβώς έτσι αλλά δεν ήταν κάτι που θεώρησαν ότι έπρεπε να καταγγείλω την επόμενη. Δεν ήταν ηθικό. Θεωρώ ότι μια κυβέρνηση πρέπει να έχει άλλες προτεραιότητες. Ένας υπουργός, ο κ. Παππάς θα έπρεπε η προσοχή του να περιορίζεται στα του υπουργείου του. Δεν ένιωσα ότι ήταν κάτι για το οποίο είχα υποχρέωση την επόμενη ημέρα να το καταγγείλω.
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της έδρας ο κ. Μαρινάκης ανέφερε: «Το 2017 απέκτησα τον ΔΟΛ, το «Βήμα» και «Τα Νέα», περιοδικά και άλλες εκδόσεις. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί η συγκεκριμένη κυβέρνηση είχε λανθασμένη άποψη για τα ΜΜΕ. Για το πως θα πρέπει αυτά να λειτουργούν. Ήθελαν να αλλάξουν διευθυντές και να απολυθούν δημοσιογράφοι. Αυτό δείχνει μια λάθος αντίληψη για το πώς λειτουργεί η Δημοκρατία στη χώρα μας. Κάτι παρόμοιο δείχνει και η επιθυμία της κυβέρνησης να αποκτήσει ένα τηλεοπτικό σταθμό αλλά και να αναθέσει σε συγκεκριμένους ανθρώπους να τον τρέξουν. Μεγάλο λάθος και δημιουργεί τεράστιο θέμα στην Δημοκρατία στον τόπο μας. …».
Εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή: Να μας πείτε πως το καταλάβατε αυτό από ποια συζήτηση; Τι σας είπαν; Σας αποκάλυψαν ευθέως αυτά τα σχέδια;
Μαρινάκης: Το πρώτο στάδιο είναι από πληροφορίες, το δεύτερο από τον ίδιο τον κ. Παππά και το τρίτο με τα ίδια μου τα μάτια. Είδα τον κ. Αρβανίτη να συζητά για το πώς θα προετοιμάσει τον σταθμό, ο άνθρωπος δούλευε πάνω στον σχεδιασμό του σταθμού. Φιλικά προσκείμενος δημοσιογράφος, ο οποίος μετά έγινε υποψήφιος ευρωβουλευτής …
Εισαγγελέας: Τι σας είπε ο κ. Καλογρίτσας;
Μαρινάκης: Ότι έχω μπει σε αυτή τη διαδικασία και με βοηθάνε οι άνθρωποι να το πράξω. Έβλεπες έναν άνθρωπο που είχε μια άλλη δουλειά και προσπαθούσε να βρει αυτά τα χρήματα, κάτι το οποίο ήταν αδύνατο και είχε έρθει σε εμένα μετά από υπόδειξη του κ. Παππά.
Ο κ. Μαρινάκης σε άλλο σημείο της κατάθεσης του διευκρίνισε: «Όταν σου ζητεί ο κ. Παππάς να δεις τον Καλογρίτσα να δεις αν μπορείς να τον βοηθήσεις θεώρησα σωστό να τον δω και από ευγένεια και του απάντησα αμέσως».
Ακόμη σε άλλο σημείο ανέφερε ο κ. Μαρινάκης: «Όπως είπα θεωρούσα σωστό αυτό τον διαγωνισμό γιατί θεωρώ ότι σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα 4 κανάλια ήταν αρκετά. Θα μπορούσαν να είναι βιώσιμα και κερδοφόρα. Θεωρώ ότι η κάθε επιχείρηση και ειδικά ΜΜΕ δεν πρέπει να είναι κρατικοδίαιτη. Στη χώρα μας είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό.
Αλλά περνώντας τα χρόνια και μέσα σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό και βλέποντας αντίστοιχες επιχειρήσεις στην Ευρώπη είναι κάτι που και στην Ελλάδα πρέπει να το δούμε. Να κάνεις δηλαδή ένα πλάνο για το πώς μια επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη χωρίς να χρειάζεσαι το κράτος.
Εμείς αποκτήσαμε το Mega και τότε με τον covid η κυβέρνηση έδωσε σε όλα τα ΜΜΕ χρήματα για τη διαφήμιση. Εμείς τα επιστρέψαμε τα χρήματα αυτά. Τα κριτήρια για το τι θα πάρει το κάθε ΜΜΕ ήταν λανθασμένα. Επιστρέψαμε 1,3 εκατ. γιατί δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με αυτή τη διαδικασία και τη θεωρούσα και λάθος».
Σε ερώτηση του αναπληρωματικού εισαγγελέας της έδρας Δημήτρη Ασπρογέρακα, «τι πιστεύετε ήταν δικό του πλάνο του Καλογρίτσα να κατέβει στον διαγωνισμό» ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Του είπαν να κατέβει, του είπαν κατέβα και θα σε βοηθήσουμε. Αυτό πιστεύω».
Γιάννης Μαντζουράνης (συνήγορος Παππά): Είπατε ότι θεωρείτε πως δεν ήταν σωστό ηθικά και πολιτικά έντιμο, αλλά δεν ήταν και έγκλημα. Διαπιστώσατε κατά την διάρκεια του διαγωνισμού από την αρχή έως το τέλος κάποια παρατυπία ή παρανομία;
Μαρινάκης: Όχι, θεωρούσα μάλιστα ότι ήταν πολύ σωστό να γίνει ο διαγωνισμός για τέσσερα κανάλια.
Μαντζουράνης: Δεχθήκατε κάποια πίεση από τον κ. Παππά όταν δεν δεχθήκατε να δανείσετε τον κ. Καλογρίτσα;
Μαρινάκης: Όχι.
Μαντζουράνης: Συναντήσατε τον κ. Κοντομηνά; Ήταν με προτροπή του κ. Παππά;
Μαρινάκης: Τον συνάντησα, αλλά δεν το θυμάμαι.
Μαντζουράνης: Θέλω να πω πως ο μάρτυρας υπήρξε σήμερα συνεπής στα όσα είχε πει στις συνεντεύξεις του.
Ανδρέας Λοβέρδος (συνήγορος κ. Καλογρίτσα): Ο κ. Παππάς ρωτούσε τον πρωθυπουργό για οποίο ζήτημα είπατε; Επιφυλάσσονταν δηλαδή;
Μαρινάκης: Μου έλεγε ότι θα μιλήσω με τον κ. Τσίπρα και θα επανέλθω. Το θεωρώ σωστό αυτό για τον κ. Παππά γιατί θα έπρεπε να τα μεταφέρει στον πρωθυπουργό.
Λοβέρδος: Σας ανέφερε ότι ήταν γνώστης ο κ. Τσίπρας αυτού του ραντεβού σας με το κ. Καλογρίτσα;
Μαρινάκης: Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε αν μπορώ να βοηθήσω …
Λοβέρδος: Αναφέρατε το όνομα του κ. Αρβανίτη;
Μαρινάκης: Ναι, τον είδα στο Μέγαρο Μαξίμου και έλεγε ότι προετοιμάζει το κανάλι.