Της Άννας Παπαδομαρκάκη
Έναρξη της διαπραγμάτευσης στον ΕΟΦ για το νέο φάρμακο κατά της κυστικής ίνωσης ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον νέο προϋπολογισμό του 2020, σημειώνοντας πως η τεχνολογία τρέχει και πρέπει να την φέρουμε, έστω και πρόωρα στην χώρα, για την ανακούφιση των ασθενών.
Ο υπουργός έκανε λόγο για αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων κατά τουλάχιστον 100 εκ. ευρώ το επόμενο έτος, για εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ στην κατεύθυνση κάλυψης των πολιτών, αλλά και στην καθιέρωση προσυμπτωματικού ελέγχου για την πρόληψη από τις τέσσερις συχνότερες παθήσεις του πληθυσμού που είναι τα καρδιαγγειακά, τα νεοπλάσματα, ο διαβήτης και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Για τον προσυμπτωματικό έλεγχο, ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι εντός Ιανουαρίου θα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα αποτελέσει τον πρώτο νόμο - πλαίσιο για την υγεία, μετά το 2005.
Ευχαριστώντας το προσωπικό των νοσοκομείων για την μέχρι τώρα στήριξη του ΕΣΥ, ο υπουργός δεσμεύθηκε για ενίσχυση του συστήματος υγείας συνολικά με νέο έμψυχο δυναμικό.
Αναλυτικά, σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η πρόβλεψη για 2,321 δισ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν επαρκής, όμως παραδέχθηκε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και ανέφερε ότι φέτος η χρηματοδότηση στα νοσοκομεία θα είναι αυξημένη κατά 100 εκ. ευρώ, ενδεχομένως δε, να φτάσει και τα 2,461 δισ. ευρώ.
Δηλώνοντας "θεματοφύλακας της δωρεάν και δημόσιας υγείας", διευκρίνισε πως άλλο είναι η κρατική υγεία και άλλο η δωρεάν υγεία, ιδίως "για όσους δεν έχουν", για να τονίσει ότι θα γίνει προσπάθεια στήριξης των νοσοκομείων και κτιριολογικά, αλλά και σε έμψυχο υλικό, βάσει της χάρτας υγείας που αποτυπώνει τις ελλείψεις σε νοσοκομεία ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, και στην άγονη γραμμή.
Αύξηση φαρμακευτικής δαπάνης
Σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός έκανε λόγο για αύξηση κατά 32,45% της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 823 εκ. ευρώ καταγγέλλοντας την προηγούμενη διοίκηση του Οργανισμού ότι δεν προχώρησε στην εφαρμογή μέτρων για έλεγχο της συνταγογράφησης, θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ, αφήνοντας το clawback να εκτιναχθεί.
Ταυτόχρονα, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, από 109 εκ. ευρώ το 2016, αυξήθηκε σε 178 εκ. ευρώ φέτος. Το clawback που ζητήθηκε από τις φαρμακευτικές, αυξήθηε κατά 143%, από 40 εκ. ευρώ το 2016 σε 106 εκ. ευρώ φέτος.
Στο σημείο αυτό αναγνώρισε στην προηγούμενη Κυβέρνηση την διεύρυνση του μέτρου της κάλυψης των ανασφαλίστων από τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ. Όμως παρατήρησε, πως αυτή η δαπάνη, αυξήθηκε από 58 εκ. ευρώ στα 273 εκ. ευρώ, χωρίς να εγγραφούν και οι απαραίτητες πιστώσεις που ήταν απαραίτητες για την επέκταση του μέτρου.
Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση δελτίου τιμών φαρμάκων, υπογράμμισε ότι εκτός από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 180 εκ. ευρώ, θα υπάρξει και μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων από τις νέες μειωμένες τιμές, η οποία θα φθάσει τα 50 εκ. ευρώ.
Αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο, χαρακτήρισε ως γενναιοδωρία του π. υπουργού Υγείας Α. Ξανθού τη δήλωσή του ότι ήταν επίτευγμα η εφαρμογή του, και συμπλήρωσε πως το κάπνισμα ευθύνεται για 20.000 θανάτους, 700.000 ημέρες νοσηλείας και κόστος ύψους 1 δισ. στο ΕΣΥ.
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης, υπογράμμισε ότι φέτος αυξήθηκαν από τα δύο στα τρία εκατομμύρια οι εμβολιασθέντες.
Αναφερόμενος στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στα νοσοκομεία, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι νομοθετήθηκαν πρόσφατα ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες βάσει των οποίων αξιολογούνται ανά τρίμηνο οι νέες διοικήσεις των νοσοκομείων και στην περίπτωση που δεν θα τηρούνται οι στόχοι οι διοικητές θα απολύονται αζημίως για το δημόσιο. Για την μέχρι σήμερα κατάσταση του συστήματος, δήλωσε ότι "παραλάβαμε με γραπτές δηλώσεις των διοικητών, ότι ένα στα δύο δεν είχε σύστημα διαλογής περιστατικών, δεν είχε ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, τέσσερα στα 10 νοσοκομεία δεν είχαν ασφαλείς εφημερίες, νοσοκομεία δεν είχαν ισολογισμούς, είχαν διαλυμένα λογιστήρια, δεν υπήρχε κανένας εσωτερικός έλεγχος και το clawback εκτοξεύθηκε".
Προσλήψεις
Σχετικά με τις προσλήψεις στο σύστημα υγείας, ο υπουργός αναφέρθηκε στο διορισμό των 175 γιατρών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) που προηγούμενη κυβέρνηση είχε δρομολογήσει και επιπλέον 1700 θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, 50 θέσεις πληρωμάτων ασθενοφόρων.
Πρόσθεσε ότι δρομολογήθηκαν οι προσλήψεις 950 μόνιμων ιατρών, ενώ σε συμφωνία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, προσλαμβάνονται 800 νέοι γιατροί με συμβάσεις έργου με τον ΕΟΠΥΥ.
Δεσμεύτηκε, για την πρόσληψη 1500 ειδικευόμενων νοσηλευτών στα νοσοκομεία κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής τους.
Παράλληλα ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην ανανέωση των 4000 εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ, στην αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με την ενοποίηση με το ΕΚΕΠΥ και στον στόχο της ανεξάρτητης λειτουργίας των ΤΕΠ των νοσοκομείων σε 24ωρη βάση, σε συντονισμό με την λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.