Την επιστροφή των αδειούχων από τις διακοπές περιέγραψε ως τη μεγάλη πρόκληση στην εξέλιξη της επιδημιολογικής καμπύλης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η ανησυχία επικεντρώνεται στις ηλικίες από 20 έως 40, οι οποίες «μεταδίδουν τον ιό κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά».
Μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε πως η επόμενη μέρα καθορίζεται από τις μάσκες, τις αποστάσεις και την αίσθηση ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. «Είναι περίοδος όπου η πληθυσμιακή ομάδα των 20 έως 40 ετών μετακινείται, επιστρέφει από τις διακοπές και μπορεί να μεταδώσει τον ιό ασυμπτωματικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες» , είπε τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει συνείδηση ότι δεν μπορεί να ξεχωρίζει η ατομική από την κοινωνική ευθύνη, την αλληλεγγύη που δείχνουμε στους ανθρώπους γύρω μας.
Ο κ. Κικίλιας αναφερόμενος στους νέους συνέστησε τα ακόλουθα: «Πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν πρέπει αυτοί οι νέοι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, δηλαδή με τους γονείς τους, με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους ή με ανθρώπους οι οποίοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και ενδεχομένως θα μπορούσε να τους δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα εάν και εφόσον κολλήσουν τον ιό».
Σε ερώτηση για το αν τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα είπε πως «μετά από οριζόντιο lockdown μηνών είναι αδύνατο να κρατήσεις κλειδωμένη για πάντα την κοινωνία». «Ξεκινάς από συστάσεις και παραινέσεις, εάν αυτό δεν φέρει αποτέλεσμα πας σε επιμέρους μέτρα, όπου αυξάνει η επιδημιολογική καμπύλη» είπε σημειώνοντας πως αυτό γίνεται σε συναπόφαση με τους επιδημιολόγους. «Η προστασία της υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα, ωστόσο από εκεί και πέρα οφείλουμε να στηρίξουμε την οικονομία», είπε.
Για την Αττική και τα μεγάλα αστικά κέντρα ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Μιλάμε για πολύ κόσμο ο οποίος επιστρέφει και στην Αττική, που είναι επιβαρυμένη αυτή την εποχή, όπως βλέπουμε από την επιδημιολογική καμπύλη, και στη Μακεδονία και γενικά στα αστικά κέντρα» και έκανε έκκληση «σε όλους, και στους πιο μεγάλους και στους πιο νέους, να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθειά μας. Πρέπει να μπορέσουμε, με πειθαρχία, με αυτοπεριορισμό και αίσθηση της ευθύνης, να προασπίσουμε όλοι μαζί τη Δημόσια Υγεία».
Σχολιάζοντας το άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού είπε πως η Ελλάδα το έκανε πιο επιτυχημένα από άλλες χώρες, και απηύθυνε έκκληση προς όλους για πειθαρχία και τήρηση των μέτρων προκειμένου να το διατηρήσουμε.
Υπενθύμισε την αύξηση των μονίμων ΜΕΘ έως το τέλος του έτους και είπε πως στη μάχη αυτή θα παραμείνουν υγειονομικοί και προσωπικό με ανανέωση συμβάσεων και αναφέρθηκε σε επικείμενη μονιμοποίηση των νοσηλευτών, και των επικουρικών και όσων προσελήφθησαν εν μέσω πανδημίας, παραπέμποντας σε εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ είπε πως βρίσκονται υπό επεξεργασία πρωτοβουλίες για περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για την ενίσχυση του ΕΣΥ είπε πως «ποτέ δεν έγιναν τόσα πολλά, σε τόσο λίγο διάστημα». «Εν μεσω κρίσης διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ και πλέον πάμε σε μόνιμες ΜΕΘ. Προσλάβαμε 3.500 προσωπικό. Επίκειται μονιμοποίηση νοσηλευτών. Τρέχουν διαδικασίες μέσω της ιδιαίτερης διαδικασίας για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και άλλου προσωπικού και σημείωσε πω μελετώνται και άλλες πρωτοβουλίες για να ενισχυθούν οι δομές υγείας», είπε.
Αναφορικά με το εμβόλιο, τόνισε ότι η Κομισιόν προαγόρασε 400 εκατομμύρια για την ΕΕ από αυτό που παρασκευάζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Όταν θα είναι έτοιμο και αφού έχει ολοκληρωθεί η 4η Φάση και το εμβόλιο είναι ασφαλές, θα διατεθεί και στη χώρα μας.
Πρώτη προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες και έπειτα όλοι οι άλλοι. Ωστόσο ο τρόπος εμβολιασμού θα κριθεί από τους επιστήμονες, σημείωσε.