Την αντίθεσή του σε όσα συμβαίνουν στην Βενεζουέλα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης και πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της χώρας, Χουάν Γκουαϊδό, αναγνωρισμένο ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας από 50 περίπου χώρες.
«Το να σας υποστηρίξουμε, ήταν η πρώτη απόφαση που λάβαμε στον τομέα της εξωτερικής μας πολιτική», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Παρακολουθούμε την τραγωδία που εκτυλίσσεται και θεωρώ ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης είναι να μπορεί η Βενεζουέλα να εκφράζει δημοκρατικά τη βούλησή της. Γι' αυτό και εκδηλώσαμε σαφώς την αντίθεσή μας σε ό,τι συμβαίνει από το καθεστώς που είναι σήμερα στα πράγματα, συνταχθήκαμε δηλαδή με τις άλλες χώρες και εκφράσαμε την υποστήριξή μας στον λαό της Βενεζουέλας. Είναι μια πραγματική τραγωδία αυτό που συμβαίνει. Μπορεί ο λαός της Βενεζουέλας να βασίζεται στην υποστήριξή μας. Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι η θεμελιώδης αρχή πως οι λαοί πρέπει να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών που πάντα θα στηρίζουμε» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Πρέπει και θέλουμε να σταματήσουμε αυτή την κρίση. Έχουμε 5.000 πρόσφυγες αυτή τη στιγμή. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τραγωδία, ο λαός μας υποφέρει», ανέφερε, από την πλευρά του, ο κ.Γκουαϊδό.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν. Κατά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούληση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας. Ο κ. Barzani ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο Ιράκ και συζητήθηκαν οι περιφερειακές εξελίξεις.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Διοικητή της Japan Bank for International Cooperation. Η συνάντηση έγινε σε συνέχεια της αποστολής της JBIC στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο και ενόψει της επισκεψης ελληνικής αποστολής, υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, στο Τόκυο την επόμενη εβδομάδα.
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εξετάστηκε μία ευρεία γκάμα πιθανών συνεργασιών σε τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, οι νέες τεχνολογίες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θέλουν να εργαστούν στην ανοικοδόμηση των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιαπωνία.