Πακέτο νέων μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει τη διασπορά του κορονοϊού ειδικά ενόψει και του Πάσχα και της πιθανής προσπάθειας κάποιων πολιτών να μεταβούν σε χωριά και άλλες περιοχές, αλλά και μετά από τη διαπίστωση κατάχρησης της δυνατότητας μετακινήσεων. Μεταξύ των μέτρων, δεν αποκλείεται ακόμη και να κλείσουν τα διόδια εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός στις μετακινήσεις δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό. Ήταν άπαξ η μετακίνηση. Δεν επιτρέπεται αυτή η μετακίνηση. Αν χρειαστεί να κλείσουν τα διόδια θα γίνει και αυτό» σημείωσε στον ΣΚΑΙ.
Όπως επισημαινόταν από κυβερνητικές πηγές, μόνοι λόγοι για να μπορέσουν να μετακινηθούν πολίτες από νομό σε νομό θα είναι η παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένους εφόσον αυτό δεν μπορεί να γίνει από τις τοπικές μονάδες φροντίδας ή να επιδείξουν φορολογική δήλωση πως μεταβαίνουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους με πιθανότητα ωστόσο να μην μπορέσουν να επιστρέψουν μετά.
Για τα μέτρα ενόψει Πάσχα μίλησε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής. «Για τις ημέρες του Πάσχα εξετάζονται κάποια σενάρια για τον περιορισμό τους, διότι, βάζουν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο και τους ανθρώπους και τις περιοχές στις οποίες μεταβαίνουν. Εξετάζεται σοβαρά να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο και για τις μετακινήσεις εντός Αθηνών, αλλά και για τις μετακινήσεις στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους» είπε στον Real FM.
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει σοβαρά όλα τα δεδομένα και προσπαθούμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί, διότι, ορισμένες μετακινήσεις πρέπει να γίνονται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει π.χ. να δημιουργήσει προβλήματα στις μετακινήσεις που έχουν να κάνουν με την εφοδιαστική αλυσίδα. Επομένως, θα υπάρχουν εξαιρέσεις για τους αυτοκινητόδρομους, αλλά θα πρέπει να μετακινηθούν αυτοί που έχουν λόγο. Δεν μιλάμε για ολικό κλείσιμο των αυτοκινητόδρομων, διότι αυτό θα ήταν ένα μέτρο που θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα. Μιλάμε για αυστηρό έλεγχο» πρόσθεσε.
Φρένο στην κυκλοφορία πολιτών
Παράλληλα, έχει προαναγγελθεί η αυστηροποίηση των διαδικασιών για τις μετακινήσεις. Η επιβολή χρονικού περιορισμού στις μετακινήσεις διάρκειας έως 3 ώρες είναι ένα από τα βασικά μέτρα, που αναμένεται να ανακοινωθούν, ενώ θα τεθεί και όριο για τον αριθμό των καθημερινών μετακινήσεων.
«Ακούμε πάρα πολλούς ότι βλέπουν τα ίδια πρόσωπα δύο-τρεις φορές στο σούπερ μάρκετ την ίδια μέρα. Αυτό είναι μια κατάχρηση. Κανείς από εμάς δεν πήγαινε τρεις φορές τη μέρα στο σούπερ μάρκετ πριν από την κρίση. Επομένως, εκεί χρειάζεται ένας περιορισμός» τόνισε ο κ. Πέτσας, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της ατομικής άσκησης. «Δεν μπορεί να βγαίνουμε τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα με την ίδια αιτιολογία. Εξετάζουμε, λοιπόν, θέματα, για όσους δεν συμμορφώνονται, χωρίς οι όποιες αποφάσεις να επηρεάζουν τους συνεπείς. Γιατί οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα» υπογράμμισε.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται και η αύξηση του προστίμου για άσκοπες μετακινήσεις, που σήμερα ανέρχεται στα 150 ευρώ, αλλά και η μείωση του αριθμού των 10 ατόμων ο οποίος είναι επιτρεπτός τώρα σε συναθροίσεις εντός και εκτός οικίας, καθώς και το κλείσιμο διάφορων δημόσιων χώρων όπως έγινε με την παραλιακή της Θεσσαλονίκης, κυρίως ενόψει Πάσχα.
Απαγόρευση μετακινήσεων μεταξύ νησιών
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης εξετάζεται ο περιορισμός άσκοπων μετακινήσεων κατοίκων μεταξύ των νησιών. «Αυτό που σκεφτόμαστε είναι να σταματήσουν οι άσκοπες μετακινήσεις ανάμεσα στα νησιά πλην των εργαζομένων ή για λόγους υγείας» είπε χαρακτηριστικά στο ΘΕΜΑ 104,6 διευκρινίζοντας ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί από το Λιμενικό.
Σύμφωνα με τον ίδιο πληθαίνουν τα αιτήματα κυρίως από μικρά νησιά προκειμένου να μην υπάρξουν μετακινήσεις επισκεπτών σε αυτά. Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα ότι «από τα 110 κατοικημένα νησιά στην Ελλάδα μόνο 9 έχουν νοσοκομεία αναφοράς και μόνο η Κρήτη έχει υποδομή νοσηλείας ασθενή με Covid-19».
Όπως ανέφερε και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΑΝΤ1 «χρέος όλων μας είναι να προστατέψουμε τις περιοχές που δεν έχουν πρόβλημα», παραπέμποντας και σε άσκοπες μετακινήσεις προς την επαρχία το Πάσχα.
Επαναπατρισμοί με μέτρο
Για το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων, όπως είπε, η κυβέρνηση εξετάζει δύο φορές καθημερινά τα επιδημιολογικά δεδομένα παράλληλα με ένα «μενού προτάσεων μέτρων» και από το συνδυασμό αυτό «απελευθερώνουμε πρωτόκολλα περιορισμού». Εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων, χωρίς να αποκλείει τον χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις πολιτών καθώς και στις εξόδους από τη χώρα και τις αφίξεις.
«Υπάρχει ανησυχία για τους Έλληνες του εξωτερικού», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σχετικά με τους Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν στη χώρα μας. «Είναι πιο ασφαλές για τους ίδιους να παραμείνουν σε ένα σημείο και από την άλλη μαζική προσέλευση στην Ελλάδα αποδεικνύεται ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς» σημείωσε και πρόσθεσε: «Με πόνο και οδύνη θα διατηρήσουμε συγκρατημένο επαναπατρισμό».