«Ατού μου είναι η οικονομία» δήλωνε ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές Ιανουαρίου του 2019 και στο πλαίσιο αυτό θέλησε να φέρει στη Βουλή τον Πρωθυπουργό, εκτιμώντας πως η ύφεση που αναμένεται στην οικονομία εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού θα μετατραπεί σε «κύμα» που θα τον επαναφέρει στην εξουσία.
Χθες, με «μισές αλήθειες» και διαβάζοντας αποσπασματικά ακόμη και τα όσα αναφέρθηκαν στο πρόσφατο Εurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι:
- Η ύφεση προηγήθηκε της πανδημίας στην Ελλάδα.
- Οι ευθύνες βαραίνουν την κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη.
- Από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να ξεκινήσει μπαράζ απολύσεων και η ύφεση θα λάβει μεγάλες διαστάσεις.
- Το 2021 αντιθέτως με τις υπόλοιπες χώρες η Ελλάδα θα σημειώσει ύφεση ή τη μικρότερη δυνατή ανάπτυξη.
Αυτό όμως που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν όταν ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Εurogroup. Και όταν η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% το 2021, διαβάζοντας όμως μόνο μια πρόταση και όχι αυτή που ακολουθούσε. Ακόμη και την πρώτη όμως δεν τη μετέφρασε με ακρίβεια.
Ήταν η στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πρώτα ανέγνωσε όλη τη σχετική παράγραφο, η οποία με σαφήνεια αποτύπωνε την πραγματικότητα τον αποκάλεσε ψεύτη, επικαλούμενος μάλιστα και τον Νίκο Κοτζιά που μόλις προχθές τόνιζε πως «συχνά ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί μισές αλήθειες».
Αναδεικνύοντας την πραγματικότητα αλλά και με στοιχεία που αφορούν στην ύφεση πριν τον κορονοϊό, δηλαδή την ύφεση επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ καθώς και τα δεδομένα της οικονομίας που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, ήρθαν στο φως και τα fake news στα οποία στηρίζεται η τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή που προκλήθηκε από ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το μείζον θέμα της οικονομίας το κόμμα που μέχρι πριν έναν χρόνο κυβερνούσε τη χώρα.
Τον Ιανουάριο του 2019, ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Έλλη Στάη και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο θεωρεί ο ίδιος ότι είναι το ατού του ως Πρωθυπουργός είχε απαντήσει ότι «το ατού μου είναι η οικονομία». Επτά μήνες αργότερα οδηγούσε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές χαρακτηρίζοντας ως εθνικό θέμα ακριβώς αυτό, δηλαδή την οικονομία και την κατάσταση στην οποία αυτή όδευε εξ αιτίας της έλλειψης εμπιστοσύνης.
Άλλωστε σε αυτή την έλλειψη οφείλεται και το γεγονός πως η χώρα, παρά τις διθυραμβικές εμφανίσεις στο Ζάππειο, πλάι πλάι με τον Π. Καμμένο και παρά τη γραβάτα που φόρεσε ο Αλέξης Τσίπρας παρέμεινε και παραμένει σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης από την Ε.Ε. και τους δανειστές.
Μόλις τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Όλγα Τρέμη στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, έχοντας ως «ατού» την οικονομία δήλωσε πως για την ύφεση ευθύνεται η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων που προωθείται από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το γεγονός πως αυτή δεν μοίρασε λεφτά.
Το επανέλαβε επί της ουσίας και χθες στη Βουλή όταν κατηγόρησε εκ νέου τον Πρωθυπουργό για τη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. Επικαλούμενος και το πρόγραμμα του Κόμματος, το Μένουμε Όρθιοι ΙΙ, μέσω του οποίου προτείνεται η διανομή των κρατικών πόρων με τρόπο που θυμίζει το παλαιό «Τσοβόλα δώστα όλα» και το νεότερο «λεφτά υπάρχουν».
Οι απαντήσεις που έλαβε ο πρώην Πρωθυπουργός ως προς το θέμα της συνολικής πορείας της οικονομίας, ήταν σαφείς. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη το τρίτο τρίμηνο του 2019 δεν υπήρξε ύφεση αλλά ανάπτυξη, ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9% το πρώτο τετράμηνο του 2020, ελέω κορονοϊού.
«Πόσος ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη;» αναρωτήθηκε ο Πρωθυπουργός σχετικά με την ύφεση για να δώσει ο ίδιος την απάντηση με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν: «3,9%, τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση», είπε για να σημειώσει απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα «και εσείς μιλάτε για ύφεση που οφείλεται στην κυβέρνηση της Ν.Δ»
Στη Βουλή τέθηκαν και δύο δεδομένα ως προς την αξιοπιστία της οικονομίας. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης και οι αγορές. Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε μετά τις εκλογές», ενώ όπως ανέφερε «υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Το πως οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας».
Και συνέχισε: «οι αγορές μας δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επι των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%», για να καταλήξει λέγοντας πως «αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί συνολικής πορείας της οικονομίας».
Η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα πάντως με την οικονομία και κυρίως με τις προβλέψεις για επικείμενη μεγάλη ύφεση δεν είναι τυχαία. Ο ίδιος και το επιτελείο του, με επικεφαλής τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Νίκο Παππά, ποντάρουν στο σενάριο μιας νέας κρίσης. Και αυτό προκειμένου να αποκτήσουν ρόλο, καταγγελτικό πάντα, στα πολιτικά δρώμενα και στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού το επόμενο διάστημα
Ταυτόχρονα εκτιμούν ότι μόνο με υψηλούς τόνους θα αντιμετωπιστεί ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αφού δεν υπάρχει οποιοδήποτε διακύβευμα με το μνημόνιο - αντιμνημόνιο να έχει «πεθάνει» και το προοδευτική συμμαχία vs δεξιάς και φιλελευθερισμού να μη βρίσκει ως παράσταση θεατές.