Η Ελλάδα θα θέσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας και χαρακτήρισε σοβαρότατη κλιμάκωση το γεγονός ότι το Oruc Reis πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο. «Μόνο αν αποσυρθεί το Oruc Reis θα ξαναρχίσει ο διάλογος» πρόσθεσε.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».
O κ. Πέτσας αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι το ερευνητικό σκάφος αρχίζει σήμερα έρευνες. Συγκεκριμένα, ο κ Ντονμέζ είπε πως «το Oruc Reis έφτασε χθες στο σημείο ερευνών και κάναμε τις πρώτες δοκιμές», προσθέτοντας ότι το τουρκικό σκάφος «θα ξεκινήσει σήμερα σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου», είπε ο κ. Πέτσας. «Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα. Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται».
Επίσης ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι το μόνο θέμα που έχουμε να συζητήσουμε στο πεδίο των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.
Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές για την πορεία του Oruc Reis -
Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση παρακολουθώντας στενά την πορεία του Oruc Reis, το οποίο από χθες διατηρεί κλειστό τον πομπό γεωγραφικού εντοπισμού. Το πλοίο εξέπεμψε το τελευταίο στίγμα του χθες στις 8.30 το πρωί, όταν και βρισκόταν περίπου 35 μίλια νότια του Καστελόριζου.
Το κρίσιμο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν η Άγκυρα επιλέξει την περαιτέρω κλιμάκωση, στέλνοντας το Oruc Reis σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων από τις ακτές του ακριτικού νησιού, τη στιγμή που ο διεθνής παράγοντας αυξάνει την πίεση προς την τουρκική πλευρά.
Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση» των νέων ερευνών του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλαν χθες οι ΗΠΑ. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορτέιγκους τόνισε ότι η Ουάσιγκτον αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές δραστηριότητες έρευνας σε περιοχές των οποίων τη δικαιοδοσία διεκδικεί η Ελλάδα.
Σε δήλωσή της για τις νέες τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το Oruc Reis να εισέρχεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση». Παράλληλα, ζητά από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.
Αργότερα, οι ΗΠΑ προχώρησαν και σε νέα παρέμβαση καθώς ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Αν και δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, το τουρκικό πρακτορείο Anadolu μεταδίδει ότι ο Ι. Καλίν ανέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο τις «καλές προθέσεις της Τουρκίας» και τη διάθεση για προσέγγιση μέσω διαλόγου ώστε να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.
Πάντως με χθεσινοβραδινό non-paper, η Τουρκία προσπάθησε να εμφανίσει την Ελλάδα ως τον παράγοντα που προκαλεί την ένταση, υποστηρίζοντας ότι το διάστημα από 14-18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Θράκη άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ, σε μια περιοχή που διαβιεί «η τουρκική μειονότητα», όπως ανέφερε. Στο ίδιο non paper η Τουρκία διαμαρτύρεται για ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο επαναφέροντας το αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και καταγγέλλει την Αθήνα επειδή σχεδιάζει να προμηθευτεί UAV's από το Ισραήλ, αμφισβητώντας πρακτικά το δικαίωμα της ελληνικής πλευράς στην αυτοάμυνα.