Το ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν πρωτοστατεί στις ευρωπαϊκές αντιδράσεις εναντίον του Ταγίπ Ερντογάν δεν αποτελεί κάποια είδηση. Είναι γνωστή άλλωστε η σαφής θέση που έχει πάρει από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζοντας με θέρμη τις ελληνικές θέσεις κόντρα στις τουρκικές προκλήσεις. Η εξελισσόμενη όμως κόντρα του με τον κ.Ερντογάν που καθημερινά πλέον έχει καινούργια επεισόδια δίνει νέο «χρώμα» στο αίτημα της Ελλάδας για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στην Τουρκία, που έχει τεθεί από την Αθήνα εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Γαλλία θα βάλει, έστω και εκτός επίσημης ατζέντας, το θέμα της γειτονικής χώρας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Πέμπτης.
Όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές ο κ.Μακρόν θα εκφράσει με έντονο τρόπο την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο κ.Ερντογάν, μετά και τις απαξιωτικές αναφορές στο πρόσωπο του από τον Ταγίπ Ερντογάν. Είναι προφανές ότι η κίνηση αυτή της Γαλλίας μπορεί να μην έχει άμεση σχέση με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας απέναντι στην Άγκυρα όμως συντηρεί ένα κλίμα άρνησης προς την Άγκυρα από το οποίο μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει η Αθήνα.
Προφανώς και κανείς δεν περιμένει από τα όσα θα πει ο κ.Μακρόν το απόγευμα της Πέμπτης ενώπιον των ευρωπαίων ομολόγων του ότι θα παραχθεί κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα όπως επί της ουσίας με τον τρόπο αυτό θα επιβεβαιωθεί για μία ακόμα φορά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι απολύτως απομονωμένος και κυρίως ακόμα και οι πιο προνομιακοί του συνομιλητές θα καταλάβουν ότι πρόκειται για τον ταραξία της περιοχής.
Την ίδια η ελληνική διπλωματία επιμένει στη δημιουργία ενός τοίχους απέναντι στους τουρκικούς «τσαμπουκάδες». Τελευταίο παράδειγμα η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας Ισραήλ και Κύπρου σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.
Στην συνάντηση εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην εμβάθυνση και τη διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας αλλά και τρόποι ανάσχεσης της επιθετικότητας και του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Είναι φανερό άλλωστε ότι η γειτονική χώρα, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και συνεχίζοντας τις προκλήσεις με την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα κατεχόμενα Βαρώσια, προσπαθεί να δυναμιτίσει οποιαδήποτε προοπτική εποικοδομητικού διαλόγου. Κάτι που ήδη γίνεται αντιληπτό και από πολλές ευρωπαϊκές χώρες που μέχρι σήμερα δεν πολυασχολούνταν με τον Τούρκο πρόεδρο.
Η τριμερής ήταν μία από τις πολλές διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας που θα ξεδιπλωθούν μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου όταν και αναμένεται να συνεδριάσει το ευρωπαϊκό συμβούλιο με θέμα την Τουρκία. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν πειστεί ακόμα και οι πλέον δύσκολοι των εταίρων (π.χ. Γερμανία) προκειμένου να υπάρξει κάτι το χειροπιαστό , σε σχέση με τις κυρώσεις. Μία διαδικασία καθόλου εύκολη που πάντως έχει περισσότερες πιθανότητες σήμερα να πετύχει από όταν άρχισε τον περασμένο Αύγουστο.