Του Βασίλη Γεώργα
Έχουν βαλθεί να αναστήσουν τον Ανδρέα για να ψηφοθηρήσουν και κινδυνεύουν να μπουν οι ίδιοι στο κενοτάφιο της Ιστορίας. Πιστεύουν ότι το 2017 μπορούν να κάνουν πολιτική με όρους της δεκαετίας του 1980. Ο Τσίπρας γράφει άρθρο για να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ιδεολογικό κληρονόμο του Παπανδρέου, οι εφημερίδες που στηρίζουν την κυβέρνηση κυκλοφορούν με βιβλία αφιερωμένα στον Ανδρέα, οι πασοκογενείς της κυβέρνησης αλλά και οι πιο σκληροπυρηνικοί, επιχειρηματολογούν υπέρ της συγκρότησης μετώπου της «κεντροαριστεράς» υπό τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ΕΡΤ προσλαμβάνει τον σκηνοθέτη Τάσο Μπιρσίμ.
Με τις ευλογίες του Κώστα Λαλιώτη ζούμε την εποχή της σκύλευσης ενός παρελθόντος από το οποίο η σημερινή Ελλάδα που οφείλει να κοιτάξει προς το μέλλον, δεν έχει να περιμένει τίποτα καινούριο.
Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ να επενδύσει στον προσεταιρισμό του παλιού ΠΑΣΟΚ και στη δημιουργία πολωτικού κλίματος με το διαχωρισμό «Αριστεράς-Δεξιάς»: Ο πρώτος είναι η επιταχυνόμενη κατάρρευση. Ο δεύτερος είναι η απουσία φρέσκων ιδεών και λόγου αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ ξεβράστηκε από τα μνημόνια. Ο τρίτος είναι η ανησυχία ότι η ανασυγκρότηση της «κεντροαριστεράς» μπορεί να στερήσει ακόμη και τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές.
Στην πράξη όμως αποδεικνύεται από τις αντιδράσεις ότι το άρθρο για τον Ανδρέα γυρίζει ήδη μπούμερανγκ στον Αλέξη Τσίπρα και στους εμπνευστές της ιδεολογικής ταύτισης του παπανδρεϊκού ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εν πρώτοις ακύρωσε το επιχείρημα που χρησιμοποιεί φανατικά η σημερινή κυβέρνηση για τα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης που κατέστρεψαν την Ελλάδα. Δεν μπορεί από τη μια να θεωρείς «ολετήρα» τον Α. Παπανδρέου και παράλληλα να επιδιώκεις να ταυτιστείς πολιτικά μαζί του.
Αποκάλυψε παράλληλα τον γυμνό πολιτικό λόγο που άφησε η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τα μνημόνια. Είναι πλέον ένα κόμμα που έχει χάσει τη ριζοσπαστική του ταυτότητα και αγωνιά να πιαστεί από ξένα σύμβολα και συνθήματα του χτες αφού δεν έχει πλέον να πει κάτι συγκεκριμένο για το σήμερα.
Από πλευράς στρατηγικής η ιδέα ταύτισης του Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Συσπειρώνει το ΠΑΣΟΚ μπροστά στην απειλή άλωσης του φυσικού του χώρου, αποσυσπειρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και προκαλεί τριβές με τους ΑΝΕΛ ο πρόεδρος των οποίων, Πάνος Καμμένος, είχε βρει πίσω από τον Α. Παπανδρέου τον αρχηγό της 17 Νοέμβρη. Το άρθρο του Αλέξη Τσίπρα έγινε αφορμή για να κινηθεί όλο το ΠΑΣΟΚ εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με πρωτοφανή οξύτητα σε μια εποχή που υποτίθεται πως ο στόχος του Πρωθυπουργού είναι να χτίσει γέφυρες. Προκάλεσε επίσης έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και διαφοροποιήσεις που δεν πέρασαν απαρατήρητες. Ο Στέλιος Παππάς πήρε σαφείς αποστάσεις δηλώνοντας ότι το άρθρο παρερμηνεύτηκε, ο Γιώργος Κυρίτσης διαφώνησε ανοιχτά λέγοντας ότι ο παραλληλισμός αδικεί τον ΣΥΡΙΖΑ και η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αποστασιοποιήθηκε δημόσια παραπέμποντας στο διανοούμενο της Αριστεράς, Άγγελο Ελεφάντη, ο οποίος είχε πει ότι «Από τη σκοπιά του σοσιαλισμού το ΠΑΣΟΚ μας αφήνει αδιάφορους».
Τέλος έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία να εμφανιστεί ως ο ηγέτης που κοιτάζει το μέλλον λέγοντας ότι τον ίδιο τον απασχολεί πως θα είναι η Ελλάδα το 2030 και όχι πως ήταν το 1980.
Και όλα αυτά έγιναν για να δείξει τι τελικά ο Αλέξης Τσίπρας; Ότι ψηφίζεται από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ; Αυτό το είχε πετύχει ήδη από το 2012 και πολύ περισσότερο από το 2015.
Ότι έχουν πει και άλλοι ψέματα με πρώτο και καλύτερο τον Ανδρέα Παπανδρέου που ο κόσμος συνέχισε παρ'' όλα αυτά να τον ψηφίζει; Ο λαός το γνωρίζει, όπως επίσης γνωρίζει πως κανείς άλλος δεν έταξε παροχές 12 δισ. ευρώ για να πάρει τελικά μέτρα 15 δισ. ευρώ και κανείς δεν ζημίωσε τη χώρα με ένα αχρείαστο πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ.
Ότι δεν καταρρέει αλλά εδραιώνεται ως ηγετική δύναμη του κεντροαριστερού χώρου; Αν ο πήχης μπαίνει στο να μην εξαϋλωθούν τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ συγκρατώντας ένα μέρος από τους παλιούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να γίνει κατανοητό.
Διαφορετικά δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άλλο όφελος, αλλά μάλλον ζημιές από το εγχείρημα «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ.
Φωτογραφία SOOC