Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έπιασε τα 90 χρόνια παρουσίας και τις 81 διοργανώσεις. Ο Σεπτέμβριος ήταν συνδεδεμένος με τη ΔΕΘ και τις εξελίξεις στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό. Ωστόσο, η ΔΕΘ ήταν και είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Είναι αυτή που σηματοδοτεί, σε μεγάλο βαθμό, τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Το Πρακτορείο, που κυκλοφορεί σήμερα, φιλοξενεί άρθρα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Πρέπει να βρεθεί μια νέα ταυτότητα
Του Γιάννη Μπουτάρη, δημάρχου Θεσσαλονίκης
Έχει καταντήσει μονότονο. Εδώ και πολλά χρόνια το λέμε και το ξαναλέμε. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πρέπει να πάψει να είναι ένα χαρμάνι πολιτικού και εμπορικού γεγονότος. Η Διεθνής Έκθεση είναι καθαρά ένα οικονομικό γεγονός. Πρέπει να αντιληφθούν οι πολιτικές ηγεσίες ότι δεν έχει κανένα νόημα να γίνονται ένα σωρό εξαγγελίες, οι οποίες είναι απλά και μόνο ένα χάιδεμα ότι είμαστε συμπρωτεύουσα. Και, παράλληλα, όλη αυτή η ιστορία να διανθίζεται από μία σειρά διαδηλώσεων από ομάδες ανθρώπων, ομάδες εργαζομένων, που, προφανώς, διαμαρτύρονται για τα προβλήματά τους, όμως αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει η κυκλοφορία στην πόλη για 3-4 μέρες. Διαλύεται το εμπορικό κέντρο της πόλης. Έχω πει, μάλιστα, κάποια στιγμή, να μην έρθει ο Σαμαράς, όταν ήταν πρωθυπουργός. Τι κάνει ο πρωθυπουργός που έρχεται στην πόλη; Έχει άπειρες ευκαιρίες να έρθει και να συζητήσει.
Ως Δήμος υποστηρίζουμε την πρόταση της ΔΕΘ να δημιουργηθεί ένα Βαλκανικό Φόρουμ, το οποίο θα διεξάγεται σε έναν χώρο εκτός του κέντρου πόλης κι εκεί να συζητούνται πράγματα που να αφορούν την οικονομία της Θεσσαλονίκης.
Παλιά η ΔΕΘ ήταν ένα τεράστιο πανηγύρι. Μέσα στη ΔΕΘ πουλιόταν ένα σωρό πράγματα. Η Έκθεση ήταν και μία ευκαιρία τότε, πριν μπούμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς παίρναμε μπουκάλια ουίσκι. Ήταν αφορολόγητο εκεί και μετά, λίγα λίγα, τα βγάζαμε έξω και τα πουλούσαμε. Δεν λέω βέβαια να επανέλθουμε σ'' αυτά.
Η Έκθεση δεν είναι αυτό που ήταν παλιά. Πρέπει να βρεθεί μία νέα ταυτότητα για την Έκθεση. Κι αυτό είναι δουλειά και της Έκθεσης και των φορέων της πόλης.
Σε όλο τον κόσμο, οι γενικές εκθέσεις έχουν εξελιχθεί σε ειδικές εκθέσεις. Η ΔΕΘ πρέπει να γίνει μία πραγματικά διεθνής έκθεση. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Το κυριότερο είναι να καθίσουν κάτω όλοι οι φορείς και να δούμε τι γίνεται μ'' αυτές τις κλαδικές εκθέσεις και να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για το πώς πρέπει να εξελιχθεί η ΔΕΘ.
Οι αναμνήσεις από τις παλιές εκθέσεις είναι πράγματα που πέρασαν και δεν ξαναγίνονται. Δεν έχουμε λόγο να αναπολούμε τα παλιά. Το θέμα είναι να βρούμε τι καινούργιο πρέπει να γίνει τώρα για να πάρει η Έκθεση μια νέα στροφή. Δεν είμαι σίγουρος πια ότι θα πρέπει να παραμείνει στο κέντρο της πόλης.
Να προχωρήσουν τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης
Του Απόστολου Τζιτζικώστα, περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας
Η μεγάλη πρόκληση, στη νέα πορεία που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΘ, είναι μέσα από την ανάδειξη των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας και την προβολή των επιχειρήσεων και των προϊόντων που παράγονται στον τόπο μας, να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα θετικό αναπτυξιακό πρόσημο. Η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, η έμφαση στην καινοτομία, η ανάπτυξη συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, η προσέλκυση επισκεπτών, εκθετών και επενδυτών, καθώς και η προώθηση νέων επιχειρηματικών συμφωνιών είναι οι κοινές προτεραιότητες για τη ΔΕΘ και την εθνική μας οικονομία.
Εκκρεμεί όμως, ένα ιδιαίτερα σημαντικό και βασικό ζητούμενο για τη νέα ΔΕΘ και αυτό δεν είναι άλλο, από τον πλήρη εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της μέσω ΣΔΙΤ ώστε να εναρμονιστεί με τις σύγχρονες, διεθνείς εκθεσιακές προδιαγραφές και να μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των εκθετών και των επισκεπτών. Χρειάζεται να δημιουργηθεί ένα εκθεσιακό κέντρο βασισμένο σε σύγχρονα πρότυπα, που να έχει ορίζοντα δεκαετιών, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τόσο τις ευρωπαϊκές όσο και οι όμορες βαλκανικές χώρες, που σήμερα επενδύουν στη δημιουργία νέων εκθεσιακών υποδομών, διεκδικώντας τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την εκθεσιακή δραστηριότητα.
Σε παράλληλο επίπεδο, πρέπει να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, για να μπορούμε να διεκδικήσουμε μεγάλες εκθέσεις και συνεδριακές εκδηλώσεις. Το οδικό δίκτυο της περιοχής μας, αλλά και το αεροδρόμιο, το λιμάνι, το Μετρό, για τα οποία την ευθύνη έχει η κεντρική κυβέρνηση, είναι έργα κομβικά που θα αλλάξουν την ταυτότητα της πόλης, που φιλοξενεί κάθε χρόνο τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ