Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Στην ελληνική πραγματικότητα, μετά και τα γεγονότα στην Τουρκία, προσγειώνονται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς σήμερα, αύριο και μεθαύριο εισάγεται και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο εκλογικός νόμος. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί το βράδυ της Πέμπτης, με την κυβέρνηση να παίζει τα… ρέστα της, προκειμένου να συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι και από τις επόμενες εκλογές να εφαρμοστεί η «απλή αναλογική».
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η απαραίτητη πλειοψηφία φαντάζει αδύνατη, ακόμα και αν η Χρυσή Αυγή (που έχει επιφυλαχθεί για την ψήφο της) υπερψηφίσει. Ειδικότερα, αναζητούνται ακόμα τρείς βουλευτές, ή ακριβέστερα τρεις αντάρτες, οι οποίοι μαζί με το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και την Χ.Α. θα δώσουν το «πράσινο» φως στην νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Είναι ενδεικτικό ότι το Σαββατοκύριακο υπουργοί και βουλευτές της πλειοψηφίας με ένα μπαράζ συνεντεύξεων επιχείρησαν μια επίθεση φιλίας προς τους υπόλοιπους «103», σε μια τελευταία προσπάθεια προτού η Ολομέλεια αναλάβει δράση.
«Να αποφασίσουν σύμφωνα με τη συνταγματική πρόβλεψη για τη δυνατότητα του βουλευτή να ψηφίζει κατά τη συνείδησή του», κάλεσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος τους ομολόγους του της αντιπολίτευσης, ενώ σε μια ακόμα πιρουέτα προσέθεσε ότι «τα θέματα του μπόνους και του ορίου εισόδου μπορούν να συζητηθούν σε επόμενα νομοσχέδια».
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει ορισμένες αλλαγές, με τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Σκαϊ να τονίζει: «Συζητάμε και τα ανοιχτά θέματα όπως οι ομογενείς. Δεν έχουμε δογματική προσέγγιση στο θέμα του 3%. Ο Κύρκος, ο Στεφανόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξελέγησαν βουλευτές με πολύ χαμηλό ποσοστό. Το όριο του 3% ήρθε αργότερα. Αν συμφωνούσαν και άλλοι μπορεί να το καταργούσαμε. Δεν το αποκλείω, αλλά δεν το θεωρώ πιθανόν να αλλάξει»!
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της. Τα γαλάζια στελέχη εμφανίζονται συσπειρωμένα απέναντι στις «μικροπολιτικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης», μιλώντας ευθέως για «ακυβερνησία» σε περίπτωση που εγκριθεί ο εκλογικός νόμος, εμπνεύσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αρραγής εμφανίζονται και οι κοινοβουλευτικές ομάδες Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ (πλην, βεβαίως, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου), με το Μέγαρο Μαξίμου να περιμένει εναγωνίως έως και την τελευταία στιγμή για κάποιον αντάρτη.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και ειδικότερα ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής θα έχει στην διάθεση του αρκετές ημέρες στη Βουλή για να προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή. Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα στις πέντε το απόγευμα, να συνεχιστεί την Τετάρτη στις δέκα το πρωί και να ολοκληρωθεί με την μάχη των αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη.