Ως ένα αποφασιστικό βήμα για την «κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας» χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές την απόφαση να αρθούν πλήρως, μετά από 50 μήνες εφαρμογής, τα capital controls. Παράλληλα σημειώνουν ότι η απόφαση αυτή ουσιαστικά εδραιώνει την εμπιστοσύνη και συμβάλλει περαιτέρω στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Από την 1η Σεπτεμβρίου όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής τα capital controls αίρονται πλήρως. Εφαρμόσθηκαν για 50 μήνες παρά τις συνεχείς εξαγγελίες της κυβέρνησης Τσίπρα που ουσιαστικά τα επέβαλε μέσα από την αλλοπρόσαλλη πολιτική της το πρώτο εξάμηνο του 2015, τη δημιουργική ασάφεια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα το κλείσιμο των τραπεζών και το δημοψήφισμα – παρωδία.
Πότε και πώς επιβλήθηκαν, το κλείσιμο των τραπεζών και οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν εφαρμόσθηκαν
Το ιστορικό των capital controls
Tον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε κρίση εμπιστοσύνης και εκροή δεκάδων δισεκατομμυρίων καταθέσεων από τις Ελληνικές τράπεζες, που με τις διαπραγματεύσεις και τη δημιουργική ασάφεια οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του ίδιου έτους καθώς και την αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και κίνηση κεφαλαίων.
Λίγα 24ωρα νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του ανακοίνωσε το δημοψήφισμα του Ιουλίου όπου το ΟΧΙ της πλειοψηφίας μετατράπηκε σε ΝΑΙ και οδήγησε στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου.
Η επιβολή capital controls έγινε από την κυβέρνηση Τσίπρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λίγο μετά τις δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης ότι ούτε οι τράπεζες θα κλείσουν ούτε περιορισμοί κεφαλαίων θα ισχύουν. Οι εικόνες εκείνων των ημερών με τις ουρές των πολιτών στα ATM's για να πάρουν τα εξήντα ευρώ που έβγαζαν τα μηχανήματα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων δεν ξεχνιούνται.
Δεν έχουν ξεχαστεί και από τη διεθνή κοινότητα. Ούτε και από τις αγορές που έχασαν πλήρως την εμπιστοσύνη τους προς την Ελλάδα. Μια εμπιστοσύνη που επιχειρείται σήμερα να ανακτηθεί ως να επιτευχθεί και ο στόχος των επενδύσεων, κυρίως όμως αυτός της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Από τις 28 Ιουνίου που εφαρμόσθηκαν τα capital controls και κυρίως από τον Σεπτέμβριο του 2015 πριν τις εθνικές εκλογές που προκήρυξε ο Αλ. Τσίπρας οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλαν την άρση των περιορισμών.
Ο ίδιος το τότε πρωθυπουργός δήλωνε ότι στις αρχές του 2016, του επομενου δηλαδή έτους θα αίρονταν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στις αρχές του 2016. Τον Δεκέμβριο του 2015, μιλώντας στους Financial Times, έδινε ως χρονικό ορίζοντας τον Μάρτιο του 2016 και τον Μάρτιο τα τέλη του 2016
Το ίδιο οι συναρμόδιοι υπουργοί όπως άλλωστε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έθεσε ως χρονικό ορίζοντα τα τέλη του 2017.
Τελικά η οριστική άρση ανακοινώθηκε μόλις σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό υλοποιεί μια ακόμη προγραμματική του δέσμευση και μάλιστα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος.