Από τον Βαρουφάκη στον Τσίπρα μια μπλόφα δρόμος

Από τον Βαρουφάκη στον Τσίπρα μια μπλόφα δρόμος

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μια στρατηγική στα «παίγνια» (εκεί που «ειδήμων» θεωρείται ο Γ. Βαρουφάκης) είναι η μπλόφα. Συνεπαρμένος ο Αλέξης Τσίπρας, προφανώς, από τον πρώην συνεργάτη του και πρώην Υπουργό Οικονομικών έριξε προχθές στη Βουλή ακόμα μια ζαριά, μήπως και κάποιος από την αντιπολίτευση πέσει θύμα της στρατηγικής του.

Μάταια, όμως, αφού από την διαδικασία της ονομαστική ψηφοφορίας δεν υπήρξε πολιτικό διακύβευμα, παρά μονάχα κάποιες σκόρπιες κυβερνητικές φωνές που έβαζαν το δίλλημα «ή με εμάς ή με τον Σόϊμπλε και το ΔΝΤ». Ακόμα κι αυτό το επιχείρημα αποδυναμώθηκε όταν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης πρότεινε την απόσυρση της τροπολογίας και την επανακατάθεσή της, όταν συμφωνήσουν και οι Θεσμοί.

Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε επικοινωνιακά να κερδίσει κάτι με τη μπλόφα, αντιθέτως απέδειξε στην πράξη ότι η κίνησή του δεν είχε ουσιαστικό περιεχόμενο, παρά μονάχα για τα μάτια του κόσμου να προβάλλει την δήθεν αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να στηρίξει φιλολαϊκά μέτρα. Κι αυτό την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη δεσμευτεί για μείωση των φόρων, έναντι των συνεχών και εκτεταμένων αυξήσεων που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Μέρος 2ο: Το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά

Την Δευτέρα εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διεξαχθεί η δεύτερη κατά σειρά ονομαστική ψηφοφορία για το πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά. Η ΝΔ αυτή την φορά αποφάσισε να στηρίξει την τροπολογία, καθώς δεν πρόκειται για «μια μικρή οικονομική στήριξη, όπως το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο, άλλωστε, με τα νέα μέτρα θα επιστρέψει πίσω στα δημόσια ταμία».

Και σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση περίμενε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα φάει την «μπλόφα», αλλά η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. «Δεν είχαμε ποτέ αντίρρηση σε αυτή τη ρύθμιση», ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Βασίλη Κικίλια. Εξάλλου, όπως από την Βουλή ο Χαράλαμπος Αθανασίου η μείωση του ΦΠΑ ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της Νέας Δημοκρατίας.

Τούτων δοθέντων γίνεται φανερό ότι η ονομαστική ψηφοφορία τείνει να εξελιχθεί σε μια άνευ ουσίας διαδικασία, δεδομένου ότι η ολοκλήρωσή της δεν θα μας κάνει σοφότερους. Ούτως ή άλλως τα δεδομένα στο τραπέζι είναι γνωστά: η κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πιεσμένη τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, με αποτέλεσμα να αναζητά εναγωνίως τρόπους, ώστε να αναπνεύσει. Κι αυτό θα το κάνει με το γνωστό της τρόπο: βάζοντας διλλήματα και διχάζοντας την ελληνική κοινωνία.