Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε σε μια αποστροφή ομιλίας του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Μια ομιλίας που αναδεικνύει τις διαφορές και κυρίως την κατάληξη της ευρωπαϊκής αριστεράς στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.
Η αποστροφή από ομιλία του 1992 έρχεται να αναδείξει ένα ευρωπαϊκό προφίλ έναντι του λαϊκισμού και της ρητορικής του διχασμού που έχει επιλεχθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επιχειρεί να γυρίσει το πολιτικό ρολόι στο 2014 προαναγγέλλοντας αγώνες παντού σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κύμα νεοαγανακτισμένων και οργής.
Η ανανεωτική αριστερά όπως αυτή εκφράστηκε στην Ελλάδα από τον Λεωνίδα Κύρκο, τον Μιχάλη Παπαγιαννάκη αλλά και άλλους όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λεντάκης, με πραγματικούς αγώνες και όχι το κληρονομικό χάρισμα που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται, συνέβαλε στην άρση του διχαστικού λόγου, της εμφυλιοπολεμικής ρητορικής. Κυρίως συνέβαλε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Οι ηγετικές μορφές αυτού του χώρου έβλεπαν μακριά έχοντας ζήσει στην κυριολεξία συγκλονιστικές στιγμές και έχοντας τοποθετηθεί με ορίζοντα το μέλλον της χώρας με αποτέλεσμα η σύγκριση που γίνεται με το σήμερα, τον λαϊκισμό και την επένδυση της Κουμουνδούρου στον διχασμό και την αγανάκτηση να καθίσταται μοιραία για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Εξ ού και η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα στην αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και οι κραυγές περί «ύβρεως» αναφορικά με την συγκεκριμένη επίκληση που έκανε σε μια αποστροφή ενός κειμένου του Μιχάλη Παπαγιαννάκη κατά την ομιλία του για το εργασιακό νομοσχέδιο.
«Οι ρυθμίσεις είναι, επίσης, σύγχρονες. Καθώς ανταποκρίνονται στις συνθήκες της εποχής μας. Αλλά, κυρίως, είναι προοδευτικές» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε «Δεν το λέω μόνο εγώ. Αλλά και ένα προφητικό κείμενο» για να αναφέρει τα εξής
«Καθοριστική στην προοπτική μιας φιλικής ανάπτυξης είναι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και στην εργασία. Και στοιχείο της, αποτελεί η νέα οργάνωση του χρόνου παραγωγικής διαδικασίας. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο η διεκδίκηση μειωμένου ωραρίου. Γιατί η νέα εποχή εισάγει κι εναλλακτικές μορφές απασχόλησης. Ελαστικό ωράριο. Και εργασία μέσω τερματικού. Σε αυτά, συνεπώς, πρέπει να επικεντρωθούν οι προτάσεις της Αριστεράς. Εγκαταλείποντας τη στείρα υπεράσπιση της παλιάς εποχής».
Το εν λόγω κείμενο είδε το φως της δημοσιότητας δείχνοντας πως μπορεί κάποιος να αναφερθεί στο μέλλον και να δει μακριά ξεπερνώντας αγωνίες και άγχη τόσο για τον έλεγχο «των αρμών της εξουσίας», όσο και για μια «δεύτερη φορά» στην εξουσία που θα είναι «αλλιώς».
Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα λογική αφού ως προς το εργασιακό νομοσχέδιο δεν προχωρά σε αντιπροτάσεις αλλά σε μια λογική ισοπεδωτική με συνθήματα προηγούμενων δεκαετιών ενώ ταυτόχρονα επιχειρεί να υποστηρίξει στενούς συνεργάτες του όπως ο Παύλος Πολάκης που δεν αμφισβητεί μόνο τους ειδικούς επιστήμονες στη χώρα αλλά και τη δυνατότητα της επιστήμης να μπορεί το 2021 να αξιοποιεί πόρους και τεχνολογία για να παράγει εμβόλια σε χρόνο ταχύτερο από ότι στο παρελθόν
Και αντί να αντιμετωπίζει τις σύγχρονες εξελίξεις αυτές που οι προκάτοχοι του έβλεπαν την περίοδο που ο ίδιος βρισκόταν στη νεολαία του ΚΚΕ και δεν τον είχε ανακαλύψει ο Νίκος Καρανίκας να προαναγγέλλει πεζοδρόμια, κινητοποιήσεις και… εξεγέρσεις που θα οδηγήσουν σε κυβερνητική αλλαγή...