Από μια κλωστή κρέμεται η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ωστόσο οι διπλωμάτες των Βρυξελλών δύσκολα θα έκαναν την παραπάνω παραδοχή δημοσίως.
Σε συνέντευξή του στο Politico, ο απερχόμενος Τούρκος πρέσβης για την ΕΕ, Selim Yenel, προσπάθησε να υποβαθμίσει τα εμπόδια που προκύπτουν και να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους σχετικά με τις πιο προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας.
“Δεν τίθεται τέτοιο θέμα”, δήλωσε ο Yenel για ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα που έχουν προκύψει από την απόπειρα πραξικοπήματος: τη σκέψη για επανεισαγωγή της θανατικής ποινής στην Τουρκία, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους.
"Μόνο λόγια είναι το θέμα της θανατικής ποινής”, τόνισε. "Δεν έχει φθάσει ακόμη στο κοινοβούλιο. Και να έφτανε όμως, κατά πάσα πιθανότητα δε θα περνούσε, ακριβώς επειδή γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας".
"Ο κόσμος είναι οργισμένος. Νομίζω πως γίνεται για πολιτικούς λόγους, λοιπόν”.
Η επίσκεψη του T. Erdogan στη Μόσχα κίνησε υποψίες για ενδεχόμενη συμμαχία με τον ρώσο πρόεδρο V. Putin και αποτέλεσε μια “αντιευρωπαϊκή” κίνηση. Ο Yenel όμως αντέκρουσε το επιχείρημα λέγοντας πως “γιατί να μην έχουμε καλή σχέση με τη Ρωσία, όπως πέρυσι; Προσπαθούμε για μια επανασύνδεση”.
“Η επίσκεψη έδειξε ότι “ο Erdogan είναι πραγματιστής και μπορεί να αντιδράσει σε μια οικονομική κρίση που εν μέρει προκλήθηκε από ρώσους τουρίστες που αποφεύγουν την Τουρκία, παρότι ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους”, δήλωσε ο πρέσβης. “Βρήκαμε διπλωματική δίοδο", δήλωσε ο Yenel.
Πηγή: Politico
Ζήτημα εμπιστοσύνης
Όσον αφορά την αμφιλεγόμενη νομοθεσία της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας, η απόπειρα πραξικοπήματος κατέστησε “πιο δύσκολη, ψυχολογικά τουλάχιστον, να υπάρξουν τροποποιήσεις”, ανέφερε. "Παρ ''όλα αυτά, δεν έχουμε κλείσει το θέμα και ελπίζουμε ότι μετά το καλοκαίρι θα συναντηθούμε εκ νέου με τους συναδέλφους μας από την Κομισιόν και θα δούμε τι μπορεί να γίνει".
Την απογοήτευση της Τουρκίας για τη στάση της ΕΕ στο πραξικόπημα εξέφρασε ο τούρκος πρέσβης, καθώς όπως ανέφερε, περίμενε περισσότερη αλληλεγγύη και στήριξη από τους Ευρωπαίους.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έχει προσκαλέσει την F. Mogherini, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και τον J. Kerry, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία.
Από την άλλη για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι επιθετικές δηλώσεις της Τουρκίας απέναντι στην ΕΕ και η επανασύνδεση με τη Ρωσία χτύπησε ευρωπαϊκά “καμπανάκια”, καθώς φοβούνται ότι ένας πυλώνας της στρατηγικής της ΕΕ για το προσφυγικό ίσως καταρρεύσει - με ολέθριες συνέπειες για την προοπτική του ανοίγματος νέων κεφαλαίων στην προσπάθεια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
Έχει μέλλον η συμφωνία;
Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες, η συμφωνία θα προχωρήσει καθώς όχι μόνο επειδή συμφέρει οικονομικά την Τουρκία, αλλά αποτελεί και σταθεροποιητικό παράγοντα στο προσφυγικό – κάτι που επιθυμούν διακαώς τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία – ειδικά από τη στιγμή που τους περιμένουν εκλογές μέσα στη χρονιά.
Επίσης, τα επόμενα βήματα για τις βίζα των τούρκων πολιτών θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από μια έκθεση της Κομισιόν που αναμένεται το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο με γνώση του θέματος.
Μια άλλη πηγή δήλωσε πως “αυτή η έκθεση θα καθορίσει το κατά πόσο η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις, κάτι που δε βλέπω αυτή τη στιγμή”.
Τέλος, ο αντιτρομοκρατικός νόμος της Τουρκίας αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο κλειδί, καθώς η ΕΕ στοχεύει στην τροποποίησή του δίνοντας ως αντάλλαγμα την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς βίζα. Ο τούρκος ευρωβουλευτής Omer Celik, ωστόσο, χαρακτήρισε την τροποποίηση αδύνατη”, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
"Έχουμε ξαναπεί πως αν δεν πάρουμε την απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα, θα μπλοκάρουμε τη συμφωνία για το προσφυγικό”, δήλωσε. Η Τουρκία όμως δεν πρόκειται να καλέσει τους διακινητές προσφύγων να συνεχίσουν τις “δουλειές” τους, πρόσθεσε. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό μου λέει η αίσθησή μου".
"Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια διέξοδο" .