«Η μόνη σχέση που είχαμε με τον Καλογρίτσα ως κυβέρνηση ήταν να του αρνηθούμε να λάβει άδεια για κανάλι γιατί δεν είχε να πληρώσει το τίμημα», δήλωνε τον Ιούλιο του 2020 η Έφη Αχτσιόγλου κινούμενη στη γραμμή που είχε χαράξει και ακολουθεί και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτήν, αναφορικά με τις καταγγελίες του «κόκκινου εργολάβου» ότι κλήθηκε από τον Νίκο Παππά προκειμένου να στηθεί το 2016 το ΣΥΡΙΖΑ Channel. Χθες στην προανακριτική μέσα από ένα sms προέκυψε πως υπήρξε και άλλη σχέση…
Η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «τηρήσει αποστάσεις» από τον πάλαι ποτέ «σύντροφο» Χρήστο Καλογρίτσα δείχνει να πέφτει στο κενό αφού, παρά τις διαρροές περί «θυμηδίας» που «προκαλούν τα SMS» τα οποία φέρεται να κατάθεσε χθες στην προανακριτική ο κατασκευαστής, προκύπτει η ύπαρξη σχέσης και μάλιστα συγκεκριμένης.
Ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να ενημερώνει τον Νίκο Παππά για συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους της εταιρίας CCC στο Πόρτο Χέλι, να ζητεί μάλιστα να του γίνουν διευκρινίσεις για το τι θα συζητηθεί και να τονίζει στον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ πως υπάρχει κίνδυνος να μην εκδοθεί εγκαίρως η εγγυητική επιστολή προκειμένου να καταστεί εφικτή η συμμετοχή του στον διαγωνισμό για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας τον Αύγουστο του 2016.
Ο «μπροστινός», όπως ο ίδιος αποκαλεί τον εαυτό του, τη δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του, εμφανίσθηκε με έναν φάκελο από τον οποίο ανάγνωσε μια συνομιλία που είχε μέσω sms με τον Νίκο Παππά.
Και μπορεί να λέγεται πως ο πρώην υπουργός είχε επικοινωνία με τους ενδιαφέρομενους, εντούτοις στη συγκεκριμένη περίπτωση καταγράφεται μια πιο άμεση σχέση η οποία απέχει από αυτή που περιγράφει σε γενικές γραμμές τον τελευταίο χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι δέ χαρακτηριστικό πως ο Χρήστος Καλογρίτσας, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατάθεσή του αναφέρει ακόμη πως στα γραφεία της εταιρείας του, εργάζονταν εκείνη την περίοδο και «μια ομάδα παιδιών του Νίκου Παππά» στο πλαίσιο πάντας της απόφασης της τότε κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα κανάλι και μια εφημερίδα.
Και αν για το θέμα του καναλιού οι καταγγελίες του εργολάβου κατατέθηκαν τόσο την πρώτη ημέρα, όσο και τη δεύτερη της παρουσίας του στην προανακριτική, το θέμα που φέρεται να ανέδειξε χθες αφορούσε το συνολικό σχεδιασμό της τότε κυβέρνησης για τα Μέσα Ενημέρωσης και τον έλεγχο τους, όπως προέκυψε και από τον πρώτο διαγωνισμό στον οποίο προχώρησε το 2016. Την ίδια περίοδο που βρισκόταν σε εξέλιξη και η προσπάθεια ελέγχου των «αρμών της εξουσίας» με προεξέχοντα αυτόν της Δικαιοσύνης μέσω των χειρισμών του Δημήτρης Παπαγγελόπουλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κατάθεσή του μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Τον Οκτώβρη του 2015 κλήθηκα να συνεργαστώ. Να βοηθήσω σε μια πρόσκληση του Νικου Παππά και κάποιων άλλων για ΜΜΕ. Τα ΜΜΕ για τα οποία μιλήσαμε τότε ήταν το κανάλι κι αλλά Μέσα. Ο Νικος με τις αρμοδιότητας του υπουργού που είχε τότε ήθελε να δημιουργηθεί μια υποστηρικτική ομάδα ΜΜΕ. Δέχθηκα να δώσω το όνομα μου. Δεν μπορούσα να δώσω τίποτε άλλο. Πάντα είχα πολλά λεφτά όμως τότε τα χρήματα μου ήταν δεσμευμένα».
Προσθέτοντας ακόμη ότι «ξεκινήσαμε αυτή την οργάνωση κι εγώ ήμουν δίπλα τους. Όλα πήγαιναν ρολόι. Φθάσαμε να ξεκινήσουμε με το κανάλι που ετοιμαζότανε να υπάρξει και μια εφημερίδα. Είχα στηρίξει και το Κόκκινο. Δίπλα τους ήμουν και οι ομάδες του Νίκου Παππά δουλεύανε στα δικά μου γραφεία. Στη νέα Σμύρνη. Μερικές δεκάδες άτομα»
Επί της ουσίας εμφανίζεται να δηλώνει πως είχε προηγηθεί και άλλη προσπάθεια πριν την έκδοση του Documento και μάλιστα φέρεται να σημειώνει πως ο ίδιος εκβιάστηκε, μετά τις αρνητικές εξελίξεις σχετικά με την τηλεοπτικές άδειες, να υποστηρίξει ένα τέτοιο εγχείρημα.
O ίδιος αναφέρεται στο θέμα αυτό με αφορμή τα 3.000.000 ευρώ που έλαβε από την CCC και τα οποία υποστηρίζει πως αποτελούσαν προκαταβολή για την έκδοση εγγυητικής για το διαγωνισμό και στην μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει, όπου σημειώνει ότι μετά την έκπτωσή του τα χρήματα διατέθηκαν «κατά τις υποδείξεις του τότε υπουργού του κ. Νικολάου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου Documento».
Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα έχει ταχθεί αναφανδόν υπέρ της στήριξης του Νικου Παππά κάτι που δείχνει να προκαλεί ανησυχία και σε κορυφαία στελέχη του που από την αρχή είχαν θέσει θέμα τήρησης αποστάσεων από τον πρώην υπουργό.
Το κλίμα χαρακτηρίζεται αρνητικό αν και επισήμως η Κουμουνδούρου δικαιολογεί τους χειρισμούς που έγιναν εκείνη την περίοδο υποστηρίζοντας πως στόχο είχαν να μπει τάξη στο τηλεοπτικό πεδίο και να εισπραχθούν χρήματα από τη χρήση των συχνοτήτων.
Πάντως αγωνία δείχνει να επικρατεί και στο περιβάλλον του Νίκου Παππά. Χθες πριν την έναρξη της κατάθεσης Καλογρίτσα τέθηκε θέμα αλλοίωσης των πρακτικών που τηρούνται στην Προανακριτικής. Ο πρώην υπουργός προανήγγειλε μάλιστα την κατάθεση μήνυσης κατά του προέδρου της επιτροπής Στ. Κελέτση, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν αφαιρεθεί στοιχεία από την κατάθεση.
Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω υπόθεση αναδεικνύει την προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ που καταγγέλθηκε από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος Παππάς έφερε στο προσκήνιο την μελέτη του τμήματος του Ινστιτούτου Φλωρεντίας, η οποία προέβλεπε τη λειτουργία τεσσάρων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.
Μια προσπάθεια που έπεσε στο κενό, αφήνοντας όμως πολλά ερωτήματα και κενά που φτάνουν και στο σημείο της διερεύνησης της πορείας του χρήματος, όπως ζητήθηκε από τα μέλη της προανακρατικής που ανήκουν στη Ν.Δ. Αλλά και στο γεγονός πως δεν υπήρξε νωρίτερα διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές που εμπλέκονται σε περιπτώσεις που αφορούν μεγάλα ποσά προερχόμενα από το εξωτερικό. Πολύ δε, περισσότερο όταν την επίμαχη περίοδο κυριαρχούσαν στην Ελλάδα τα capital controls...