Οι «καρικατούρες» όπως έχει ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίσει τις εσωκομματικές τάσεις, καταδιώκουν τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το 2023. Το ποδαρικό της Κουμουνδούρου στο νέο έτος βρίσκει αναλλοίωτο τον αντιπολιτευτικό οίστρο της, αλλά με τα εσωκομματικά «βαρίδια» να βρίσκονται διακριτά απέναντι από την γραμμή που χαράσσει η ηγεσία.
Σε αυτό το φόντο οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται ότι αναζητούν σημαίες ευκαιρίας ως αντιπερισπασμό από τα διαδοχικά φάλτσα που θολώνουν την στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαία η ανακάλυψη «λαγού» στο πρόσωπο του υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου για την ανάλυση που αφορά στην τουρκική διεκδίκηση για αγορά των αμερικανικών F-16 Viper.
Μια υπόθεση στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται, παρά την βαριά πολιτική ήττα που υπέστη, καθώς μετά το άκρως επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έβλεπε μια εθνική αποτυχία θεωρώντας δεδομένη την πρόσκτηση των αμερικανικών μαχητικών.
Οι συντάκτες δε της ανακοίνωσης, προσβάλλουν τη συλλογική μνήμη γιατί στο όνομα του πολιτικού τυχοδιωκτισμού μιλούν για «λαγούς». Άλλωστε με μια απλή αναδρομή στην σχετικά πρόσφατη πολιτική ιστορία, μπορεί να ανασυρθεί στο παρόν η δημόσια παραδοχή επιχειρηματιών ότι έπαιξαν το ρόλο του λαγού για λογαριασμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν είναι η κοντή μνήμη αλλά η κοντόθωρη αντίληψη για τον τρόπο που η κοινωνία υποδέχεται τις θέσεις που δεν έχουν πολιτικό περιεχόμενο αλλά εδράζονται αποκλειστικά σε μικροκομματικές σκοπιμότητες. Τελευταίο κρούσμα αυτής της αντιπολιτευτικής παντιέρας είναι το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων αλλά και την ακρίβεια.
Την απόδειξη ότι δεν έχει δράκο το πολιτικό «παραμύθι» πως η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ευθύνεται για τις αυξήσεις στις τιμές αλλά και για τα δυσεύρετα σκευάσματα, έδωσε ο ίδιος ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ευθαρσώς πως οι αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων αφενός είναι αναγκαστικό επακόλουθο των μειώσεων που επέβαλε η τρόικα για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Αφετέρου οι χαμηλές τιμές οδήγησαν φάρμακα εκτός αγοράς και γιγάντωσαν τις παράλληλες εξαγωγές.
«Έχουμε από ένα συνεχές dubbing τιμών που έγινε στα χρόνια του μνημονίου και από την εμμονή της τρόικας για συνεχείς ανατιμολογήσεις, έχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία αυτή η οποία γίνεται» ήταν η δημόσια τοποθέτηση του κ. Ξανθού που έφερε σε δύσκολη θέση την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε δεν μπορούσε να διαγράψει τα πεπραγμένα του στην οδό Αριστοτέλους. Η πολιτική ιστορία έχει καταγράψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θέσπισε προεκλογικά ετήσιο μηχανισμό αύξησης τιμών. Η νομοθέτηση στην αλλαγή τιμολόγησης του φαρμάκου, έγινε τον Μάρτιο του 2019, με μεταμεσονύκτια τροπολογία τον Μάρτιο του 2019. Με την μεταβολή που επέφερε τότε το δίδυμο Ξανθού – Πολάκη, η τιμή του φαρμάκου οριζόταν από τον μέσο όρο των δυο χαμηλότερων τιμών της ευρωζώνης στην οποία θα προστίθετο ετήσια αύξηση της τάξης του 10%. Με αυτόν τον τρόπο εκτινάχθηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Άλλωστε με το παλαιότερο καθεστώς η τιμολόγηση των φαρμάκων γινόταν με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, συμπεριελάμβανε δηλαδή και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στις οποίες υπήρχε χαμηλό τιμολόγιο φαρμάκου.
Ο κ. Ξανθός μάλιστα είχε δηλώσει χωρίς περιστροφές ότι η αλλαγή γινόταν καθώς η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα εκβιαζόταν με απειλές από τις φαρμακευτικές εταιρείες ότι αν δεν νομοθετήσει υπέρ τους, θα αποσύρουν τα φάρμακα από την αγορά.