Του Γιάννη Σιδέρη
Η επικαιρότητα μας ξεπερνάει. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της σημερινής αυτοψίας στο δάσος του ελληνικού, αν τα τσιμέντα είναι δάσος… αναμένουμε την κήρυξη του αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου (από αυτούς που όταν η Βαλαβάνη θέλησε να το κάνει χωματερή πάνω στους αρχαίους τάφους που τόσο τους αγάπησαν ξαφνικά, δεν είχαν κουνήσει βλέφαρο, γιατί ήταν δικιά τους - ενώ τώρα θα κάνει επένδυση ταξικός εχθρός μεγαλομπουρζουάς…), αναμένουμε αύριο Παρασκευή, στο Eurogroup του… φασιστικού Ταλίν, να γίνει συζήτηση για την Eldorado, στο πλαίσιο του «τι πρέπει να αποφεύγεται», όπου η στάση της Ελλάδας θα είναι το εμβληματικό παράδειγμα προς αποφυγήν, και θα αποτελέσει έναν ακόμη διεθνή έπαινο επιχειρησιακής ικανότητας της κυβέρνησης, μετά το βραβείο που λάβαμε από το Χάρβαρντ, για τη χειρότερη διαπραγμάτευσης του ''15...
Αναμένουμε από τον Π. Κουρουμπλή να αναλάβει τις ευθύνες του, όχι τόσο για τη ρύπανση, αλλά για την αντιμετώπισή της (αυτόν που διαβεβαίωνε ότι η πετρελαϊκή κηλίδα του ναυαγίου, δεν θα φτάσει στη Γλυφάδα), να επικεντρωθεί περισσότερο στο έργο του για το οποίο πληρώνεται από το λαό, και να πάψει να σπαταλά τον χρόνο του αγωνιώντας μπας και η κεντροαριστερά ξεστρατίσει από τον ιστορικό της ρόλο, που είναι να γίνει στήριγμα του ΣΥΡΙΖΑ - μπας και έρθει η… ακροδεξιά του Μητσοτάκη στην εξουσία, και ανασταλεί το λαϊκό κίνημα και η πορεία προς τον σοσιαλισμό.
Αναμένοντας αυτά, θα εντρυφήσουμε στο νέο αφήγημα που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η Ελλάδα αυτή την περίοδο, επικεντρώνεται στο ζήτημα της… νέας Αρχιτεκτονικής για την Ευρωζώνη και την Ευρώπη (όπου με αγωνία περιμένουν την παρέμβασή της οι ευρωπαϊκές χώρες). Η κυβέρνηση, πάντα κατά τον ισχυρισμό κυβερνητικών στελεχών, αποτιμώντας τις ομιλίες Juncker και Macron, θεωρεί ότι αυτή την περίοδο ανοίγεται ένα παράθυρο ευκαιρίας, κατά την οποία η Ελλάδα όχι μόνο οικοδομεί συμμαχίες, αλλά παίζει και πρωταγωνιστικό ρόλο!
Τυχαίο είναι, κατά την κυβέρνηση πάντα, που ο Macron και ο Gentiloni (με τον οποίο σήμερα θα έχει συνάντηση ο έλληνας πρωθυπουργός στην Κέρκυρα, στο πλαίσιο της συνεργασίας με αφορμή το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας), επέλεξαν να επισκεφτούν την Ελλάδα;
Βέβαια ο ιταλός πρωθυπουργός θα βρεθεί επ'' ευκαιρία της υπογραφής της παραχώρησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους Ferrovie dello Stato Italiane, με 45 εκατ. ευρώ, κοψοχρονιά δηλαδή αν δώσουμε βάση στις εκτιμήσεις του τότε αντιπολιτευτικού Σταθάκη, ότι η εταιρία άξιζε 350 εκατ. ευρώ - συν τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, που υπερέβαιναν τα 692 εκ. και τα οποία διέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, για να καταφέρει να πουλήσει το σαπάκι που ο Σταθάκης χαρακτήριζε ως ασημικό.
Σήμερα, στο πλαίσιο της διακυβερνητικής στην Κέρκυρα θα συζητηθούν: Το Μέλλον της Ευρώπης, η Νέα Αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, η Έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, το θέμα της ΑΟΖ, τα Ενεργειακά, οι ιταλικές επενδύσεις στην Ελλάδα, το Μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια και οι Ευρωτουρκικές σχέσεις.
Είναι ωραίο (με την έννοια του «λησμονητικού») να μεγαλοπιάνεσαι, να θεωρείς ότι έχεις πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, ότι είσαι παράγοντας που συμβάλλει στη διαμόρφωση της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης, αλλά για να επέμβεις σε τέτοια μεγάλη κλίμακα, θα έπρεπε (απλώς για να σε ανεχτούν στο ρόλο όταν είσαι μικρή χώρα), να έχεις διευθετήσει τη δική σου μικροκλίμακα διεθνών θεμάτων, για να δείχνεις τουλάχιστον αξιόπιστος.
Προχθές πχ. ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη της ΔΕΘ, έκλεψε τις εντυπώσεις με τον ατυχή αστεϊσμό του ότι στο ΠΑΜΑΚ θα πρέπει να γίνεται μεγάλη διακίνηση ναρκωτικών, επειδή του δίνουν μικρά ποσοστά στις δημοκοπήσεις τους. Είπε όμως και κάτι άλλο, που λόγω συνήθειας θεωρήθηκε δεδομένο και πέρασε απαρατήρητο. Ότι ο ίδιος εμμένει στην απόφαση των πολιτικών αρχηγών για το όνομα των Σκοπίων. Η κυβέρνηση δεν έχει συγκροτημένη πολιτική. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο παρελθόν, για λόγους διεθνιστικής αλληλεγγύης, έχουν αποδεχθεί το συνταγματικό όνομα των Σκοπίων. Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Κοτζιάς δεν αποδέχεται τη στάση Καμμένου, αλλά και δεν έχει εκφράσει συγκεκριμένη, ο πρωθυπουργός δεν έχει άποψη, τα έχει αφήσει όλα πάνω του.
Δεδομένου ότι μετά τις περιφερειακές εκλογές στα Σκόπια στις 15 Οκτωβρίου, αναμένεται νέα πρωτοβουλία του απεσταλμένου του ΟΗΕ, μήπως η κυβέρνηση να αποκτήσει ενιαία άποψη για το θέμα, μπας και περισώσουμε τίποτα, έτσι ώστε ακόμη και αν υποστούμε ήττα, να ξέρουμε γιατί την έχουμε υποστεί, και όχι γιατί πήγαμε στις συνομιλίες τριχασμένοι;
Η αρχιτεκτονική τη Ευρώπης δεν περιμένει από μας. Άλλοι θα την οργανώσουν χωρίς να μας ρωτήσουν. Και ενώ θα κορδωνόμαστε ότι συνδημιουργούμε την νέα πορεία της Ευρώπης, θα έχουμε χάσει την πορεία του ελληνοσκοπιανού προβλήματος, και θα το χάσουμε άμεσα.
(φωτογραφία: SOOC)