Η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε προαναγγελθεί από τον ίδιο από τα μέσα Ιουνίου. Άρα οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μόνο ως έκπληξη δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η επιλογή του πρωθυπουργού προφανώς και δεν συνιστά ανασχηματισμό με την έννοια που όλοι γνωρίζουμε. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κανένας υπουργός ή υφυπουργός δεν άλλαξε ή δεν μετακινήθηκε. Με άλλα λόγια λοιπόν ο κ.Μητσοτάκης απλώς έκανε ένα μικρό «λίφτινγκ» στην εικόνα της λειτουργίας της κυβέρνησής του.
Ακόμα όμως και αυτές οι προσθήκες έχουν τη δική τους σημειολογία και στόχευση. Στο Μέγαρο Μαξίμου τον τελευταίο ένα μήνα οι διεργασίες ήταν συνεχείς προκειμένου να υπάρξει το κατάλληλο πλαίσιο για το φρεσκάρισμα του κυβερνητικού σχήματος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα στο τραπέζι ήταν έτοιμα όλα τα πιθανά σενάρια. Από το ενδεχόμενο ενός σαρωτικού ανασχηματισμού μέχρι και εκείνο με τις μικρές στοχευμένες αλλαγές.
Το πρωθυπουργικό γραφείο είχε τα τελευταία 24ωρα αρχίσει τις απαραίτητες βολιδοσκοπήσεις όλων όσοι εμπλέκονταν στον νέο σχεδιασμό. Τελικά ο πρωθυπουργός επέλεξε το δεύτερο, μια και η πεποίθηση που υπάρχει στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι « οι δυνάμεις αναδιατάσσονται ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες. Τέτοιου τύπου οργανωτικές αναδιατάξεις στην κυβέρνηση έγιναν και κατά το παρελθόν είτε με την συγκρότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, είτε με τον ορισμό υφυπουργού Άμυνας με ειδικές αρμοδιότητες» όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές.
Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι τι ώθησε τον κ.Μητσοτάκη να διαλέξει την «μίνι» εκδοχή των αλλαγών. Η απάντηση κρύβεται στο τί έχει να αντιμετωπίσει στο κοντινό μέλλον η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού από την μία και η χρονοβόρα διαδικασία της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ταμείου ανάκαμψης από την άλλη δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Πιο συγκεκριμένα τα δύο αυτά σημαντικά θέματα συνθέτουν ένα ναρκοπέδιο το οποίο θα κληθεί να διασχίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ένα ναρκοπέδιο, όπου μία λάθος κίνηση μπορεί να έχει απρόβλεπτες πολιτικές διαστάσεις για τον κ.Μητσοτάκη.
Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός , ξέροντας ότι τα δύσκολα είναι μπροστά του έστειλε ένα σαφές μήνυμα κυρίως προς τους υπουργούς του: Παρακαλουθείστε και αξιολογείστε. Με άλλα λόγια στην περίπτωση που είχε προτιμηθεί ένας σαρωτικός και ευρύς ανασχηματισμός είναι βέβαιο ότι οι νεοεισερχόμενοι δε θα είχαν κανένα άγχος , αφού δύσκολα θα μπορούσαν να γίνουν και νέες αλλαγές μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Με τόσο σοβαρά λοιπόν ανοιχτά θέματα ο πρωθυπουργός προτίμησε να προχωρήσει με τους ίδιους «παίχτες», από τους οποίους είναι ευχαριστημένος (σχεδόν από όλους), μεταθέτοντας ουσιαστικά το χαρτί του ανασχηματισμού για μετά το τέλος της καυτής επερχόμενης περιόδου.
Οι πιο υποψιασμένοι μάλιστα οριοθετούν χρονικά την περίοδο αυτή στο διάστημα Δεκεμβρίου-Μαρτίου.