Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Λίγα λεπτά αφού ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης κατέβαινε από το βήμα της Βουλής έχοντας διατυμπανίσει ότι ο νέος αναπτυξιακός θα δώσει ώθηση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση έδειξε τον τρόπο που ορίζει την ανάπτυξη. Αυτός δεν είναι άλλος από τις προσλήψεις ημετέρων υπό το καθεστώς των υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε τα μεσάνυχτα τροπολογία –νομοσχέδιο (φυσικά εκπρόθεσμη) στην οποία ορίζεται ρητά ότι «παρέχεται η δυνατότητα στην Υπηρεσία Ασύλου να προσλαμβάνει προσωπικό με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία για την αντιμετώπιση των απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών, λόγω των αυξημένων αφίξεων αλλοδαπών, καθώς και με την υποχρέωση δημοσίευσης της περίληψης ανακοίνωσης για την πρόσληψη σε δύο εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίες».
Μάλιστα για να αυξηθεί και ο μισθός όσων θα προσληφθούν η τροπολογία αναφέρει ότι επεκτείνεται σε όλα το προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ύψους 150 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα, με την μεταμεσονύχτια τροπολογία η κυβέρνηση επέτρεπε στα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών και στις Προσωρινές δομές φιλοξενίας την λειτουργία κυλικείων!
Όλες αυτές, λοιπόν, οι ρυθμίσεις (85 σελίδες στο σύνολο) έφτασαν στα χέρια των βουλευτών λίγο πριν τις 12 τα μεσάνυχτα, κάτι που όπως είναι λογικό σήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, που ήρθε αντιμέτωπος με τα πυρά της αντιπολίτευσης αναγκάστηκε άρον-άρον να την αποσύρει από τον αναπτυξιακό νόμο, με στόχο η τροπολογία να εισαχθεί αργότερα σε άλλο νομοσχέδιο. Της ανακοίνωσής του είχε προηγηθεί η ολιγόλεπτη απουσία του από την αίθουσα της Ολομέλειας, με σκοπό πιθανότατα να κάνει τις απαραίτητες ενδοκυβερνητικές επαφές.
Και όλα αυτά έρχονται μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συχνότητα νομοθέτησης με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) χωρίς να συντρέχουν οι προβλεπόμενες συνταγματικές προϋποθέσεις, την κατάθεση μεγάλου αριθμού άσχετων τροπολογιών στα συζητούμενα νομοσχέδια, καθώς και την αντικατάσταση ολόκληρων άρθρων νομοσχεδίων - λίγο πριν την ψήφισή τους - με πρόσχημα νομοτεχνικές βελτιώσεις.
Διαβάστε ακόμα:
- Ψηφίζεται σήμερα ο νέος αναπτυξιακός νόμος