Το διάλογο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς και τον καθορισμό ατζέντας ελληνοτουρκικού διαλόγου με τις όποιες διαφωνίες να παραπέμπονται στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, προκρίνουν με κοινή απόφασή τους τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής της πολιτικής κίνησης ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν για τη διαμόρφωση του προγράμματός της.
Σε σχετική ανακοίνωσή τους τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής αναφέρουν ότι «στο δύσκολο και τεταμένο τοπίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προκρίνουμε σταθερά τον διάλογο για την ειρηνική επίλυση των διαφορών και την προώθηση της συνεργασίας, αντί για την επικίνδυνη στρατιωτική ένταση και την κούρσα των εξοπλισμών» και πως «πρέπει με κάθε διπλωματικό μέσο να γίνει κατανοητό στην Τουρκία το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούν οι ενέργειές της, ώστε να ανοίξει ο δίαυλος για διερευνητικές συνομιλίες».
Τάσσονται υπέρ του να καθοριστεί η ατζέντα ενός ελληνοτουρκικού διαλόγου και οι διαφωνίες επί συγκεκριμένων ζητημάτων να παραπεμφθούν στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, εφόσον βεβαίως η Τουρκία αναγνωρίσει ρητώς την αρμοδιότητά του όπως και την ισχύ του δικαίου της θάλασσας που δεν έχει ακόμα προσυπογράψει.
Όσον αφορά σε επί μέρους θέματα εκτιμούν πώς η έξοδος από τη δίδυμη κρίση, οικονομική και υγειονομική, χρειάζεται ισχυρή δημόσια παρέμβαση με σχέδιο και πόρους και άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στη στήριξη των πιο αδύναμων, στην απασχόληση, στην Υγεία και την παιδεία, τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους.
Επισημαίνουν ότι μία βιώσιμη ανάπτυξη με σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας προϋποθέτει την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας για να μη χαθεί και πάλι το τραίνο.
Όσον αφορά στη πανδημία του κορονοϊού και τις επιπτώσεις της ασκούν κριτική στη κυβέρνηση για παλινωδίες χωρίς ολοκληρωμένο και σαφές σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ασκούν κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως βυθίζεται στην εσωστρέφεια της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, αδυνατώντας να διαμορφώσει μια συνεκτική πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση.
«Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά με βάση την εντολή που έδωσαν 215 χιλιάδες πολίτες το 2017 και τις αποφάσεις του συνεδρίου το 2019, για μια ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων σε ένα νέο ενιαίο φορέα, που θα εκφράζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας», καταλήγουν.