Κατόπιν πιέσεων της αντιπολίτευσης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ ανακάλεσε σήμερα την αμνηστία που είχε χορηγήσει σε 34 πολιτικούς και αξιωματούχους οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, που έχει βυθίσει τη χώρα στο πολιτικό χάος τους τελευταίους μήνες.
Με βάση μια συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της ΕΕ πέρσι, τα πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ συμφώνησαν να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και να ερευνηθούν από ειδικό εισαγγελέα οι κατηγορίες ότι ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι και οι στενοί σύμμαχοί του ενέκριναν τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις τουλάχιστον 20.000 ανθρώπων.
Τον Απρίλιο, η απόφαση του Ιβάνοφ να δώσει χάρη σε 56 αξιωματούχους που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο αυτό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων που οδήγησαν τελικά στην ακύρωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών οι οποίες είχαν οριστεί για τις 5 Ιουνίου.
Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ τον περασμένο μήνα ψήφισε έναν νόμο που επέτρεψε στον Ιβανόφ να ανακαλέσει την αμνηστία που είχε δώσει σε 22 πολιτικούς, στις 27 Μαΐου. Παρέμενε ωστόσο ασαφές αν σε αυτούς περιλαμβάνονταν ο Γκρούεφσκι και ο Ζόραν Ζάεφ, ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών.
Σήμερα όμως, σε μια λακωνική ανακοίνωσή του ο πρόεδρος ανέφερε ότι ανακάλεσε τη χάρη άλλων 34 ανθρώπων, δηλαδή όλων σε όσους είχε χορηγηθεί αρχικά η αμνηστία.
Την περασμένη εβδομάδα το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ξεκίνησε τη διαδικασία για την παραπομπή του Ιβάνοφ, κατόπιν αιτήματος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία αυτή είναι απίθανο να καρποφορήσει δεδομένου ότι η παραπομπή θα πρέπει να εγκριθεί από τα δύο τρίτα των μελών του κοινοβουλίου, έναν αριθμό ψήφων που δεν διαθέτει σήμερα η αντιπολίτευση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ