Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Μια ιδιαίτερα σημαντική αλλαγή έφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων. Συγκεκριμένα, πλέον τα κόμματα σε περίπτωση που επιλέξουν στο ψηφοδέλτιο επικρατείας να τοποθετήσουν υποψήφιους που προέρχονται από την ομογένεια, θα πρέπει να βάλλουν τουλάχιστον τον ένα στις τρεις πρώτες θέσεις.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλέον τουλάχιστον δύο βουλευτές της επόμενης Βουλής (που θα προέρχονται από τα δύο μεγάλα κόμματα) θα προέρχονται από την Ομογένεια, ενώ τα μικρότερα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετήσουν επικεφαλής του Επικρατείας, άτομο προερχόμενο από την Ομογένεια.
Επίσης, με άλλη νομοτεχνική αλλαγή, συγκροτείται ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει ο υπουργός ή ο οριζόμενός του ως πρόεδρος, καθώς και ένας εκπρόσωπος από κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα και ένας εκπρόσωπος από το Συνήγορο του Πολίτη. Αρμοδιότητα της Διακομματικής Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων.
Πλέον το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να αποφασίσει εάν τελικά θα στηρίξει το νομοσχέδιο, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Κατρούγκαλος έλεγε ότι το απορρίπτει.
Νωρίτερα, πάντως, στην επί της αρχής ψηφοφορία ο ίδιος επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια ενώ μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες υπογράμμισε ότι δύο από τις τέσσερις ενστάσεις του καλύφθηκαν. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΜεΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη, τα υπόλοιπα υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο, το οποίο την προσεχή Τετάρτη αναμένεται να συγκεντρώσει πολύ μεγάλη πλειοψηφία.
Οι αλλαγές του Τ. Θεοδωρικάκου:
Νομοτεχνικές Βελτιώσεις επί του ν/σ για την ψήφο των εκτός Επικρατείας Ελλήνων
1. Μετά την παράγραφο 5 του άρθρου 2 προστίθεται νέα παράγραφος 6, ως εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συγκροτείται Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο παραπάνω Υπουργός ή ο οριζόμενος από αυτόν ως Πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος κάθε κόμματος ή συνασπισμού που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη. Έργο της Επιτροπής είναι η εξέταση ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του παρόντος, για τις οποίες δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της παραγράφου 5, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής, καθώς και ο δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές κατά την παράγραφο 3. Αν ένα ή περισσότερα κόμματα ή συνδυασμοί κομμάτων δεν υποδείξουν εκπρόσωπο εντός δύο (2) ημερών από τη λήψη του ερωτήματος, η Επιτροπή συγκροτείται νομίμως χωρίς τη συμμετοχή τους.». Οι επόμενες παράγραφοι του ίδιου άρθρου αναριθμούνται αναλόγως.
2. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 34Α του π.δ. 26/2012, όπως τροποποιείται με το άρθρο 32, προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις.»