Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Και όμως για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει επιλεκτική πολιτική μνήμη. Όπως και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, έτσι και με το θέμα σύνδεσης της πιθανής αποχώρησης των ΑΝΕΛ (κυβερνητικός εταίρος) από τον κυβερνητικό συνασπισμό με την πρόκληση εκλογών, επιβεβαιώνεται η θέση που εκφράζουν ορισμένοι πως άλλα έλεγε το κυβερνών κόμμα ως αντιπολίτευση και άλλα λέει ως κυβέρνηση. Τι φαίνεται να έχει αλλάξει; Μα τι άλλο, από τη θέληση για παραμονή στην εξουσία έστω και για μερικούς μήνες παραπάνω.
Πιο συγκεκριμένα λοιπόν στις 17 Ιουνίου 2013, ημέρα κατά την οποία η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την μέχρι τότε τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά κυριαρχούσε στην πολιτική επικαιρότητα, μία συνέντευξη του πρωτοκλασάτου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη έδινε το στίγμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιες θα έπρεπε να είναι οι επόμενες κινήσεις της τότε κυβέρνησης.
Ο κ. Σκουρλέτης σχολιάζοντας την αποχώρηση Κουβέλη από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ζητούσε μετ'' επιτάσεως την προκήρυξη εκλογών με το επιχείρημα ότι «υπάρχει ζήτημα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα». «Το θέμα της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία είναι επιβεβλημένο» τόνιζε ο τότε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις εκείνων των ημερών. Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Πάνος Σκουρλέτης καλούσε μάλιστα τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη να αποδείξουν αν τα όσα δήλωναν εκείνες τις μέρες τα εννοούσαν πραγματικά ή ήταν, όπως σημείωνε ο κ.Σκουρλέτης, «μόνο για λόγους εντυπώσεων». «Οι άλλοι δύο εταίροι θα πρέπει να αποδείξουν τα όσα έχουν υποστηρίξει το προηγούμενο διάστημα ή αν τελικά οι δηλώσεις τους σε χαμηλούς ή υψηλούς τόνους ήταν μόνο για λόγους εντυπώσεων. Ο δε πρωθυπουργός πρέπει να καταλάβει ότι έχει απέναντί του το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ότι ο κόσμος θέλει να υπερασπιστεί και τη δημοκρατία και την αξιοπρέπειά του. Το δίλημμα είναι μνημόνιο ή δημοκρατία» επεσήμαινε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σκουρλέτης.
Σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά και από τη θέση πλέον της κυβέρνησης και όχι από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως έχει κάνει «delete» τον συγκεκριμένο πολιτικό συλλογισμό. Παρότι σήμερα η κυβέρνηση βρίσκεται ξεκάθαρα μπροστά στο ενδεχόμενο να χάσει τη δεδηλωμένη, εφόσον ασφαλώς αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ, ούτε λόγο φυσικά από το κυβερνών κόμμα για «επιβεβλημένη λαϊκή ετυμηγορία».
Ξεκάθαρη μετατόπιση θέσης όμως είχαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και εντός της κυβερνητικής θητείας και σε διάστημα όχι έξι χρόνων αλλά έξι μηνών. Στις 20 Ιουνίου 2018 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ρωτήθηκε και μάλιστα δύο φορές για το τι θα πράξει η κυβέρνηση, σε περίπτωση που ο κ. Καμμένος αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. «Αν καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ τη συμφωνία των Πρεσπών θα ζητήσουμε και θα λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος. Σήμερα έξι μήνες μετά η σαφής εκείνη θέση του κ. Τζανακόπουλου μοιάζει να έχει χαθεί κάπου στους διαδρόμους του Μεγάρου Μαξίμου.
Είναι προφανές λοιπόν, όσο και καλόπιστος μπορεί να είναι κάποιος απέναντι στην τακτική που υιοθετεί κατά καιρούς ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η επιχειρηματολογία του κυβερνώντος κόμματος προσαρμόζεται στα δεδομένα της στιγμής και λιγότερο αποτελούν κομμάτι μιας σταθερής άποψης που διατηρεί το κόμμα για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.