Με την κ. Lagarde εχω επικοινωνία, όχι εύκολη αλλά ειλικρινή και έντιμη, και ζήτησα να ξεκαθαρίσει τη στάση του ΔΝΤ, να κρατήσει μια σταθερή θέση και να δεσμευτεί ότι, με βάσει τα πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το Ταμείο, είναι απαραίτητη η μείωση του δημόσιου χρέους, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.
Εδικότερα, ερωτηθείς σχετικά εξήγησε ότι ζήτησε από την διευθύντρια του ΔΝΤ τη δέσμευσή της ότι η συμμετοχή του Ταμείο δεν θα είναι α λα καρτ. «Σε αυτήν τη βάση, ναι, βεβαίως, ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ να μην είναι α λα καρτ, δηλαδή μόνο με μέτρα που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και όχι το χρέος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε μία συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα τον Απρίλιο». Υπάρχει καθυστέρηση και είναι γνωστό πού οφείλεται αυτή, είπε, αλλά υπογράμμισε πως υπάρχει προοπτική θετικής διεξόδου.
Επιπλέον, σημείωσε ότι σε αυτό το διήμερο καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, την οικονομία, την πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, και τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. Τόνισε επίσης ότι η ελληνική πλευρά πέτυχε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά για τις ειδικές πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργία στα κράτη-μέλη, όπου η ανεργία παραμένει δυσανάλογα υψηλή.
Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ακόμα ότι η προσθήκη που πέτυχε η ελληνική πλευρά στο κείμενο των συμπερασμάτων αποτελεί έμμεση αλλά σαφή παραδοχή ότι η επιλογή της λιτότητας στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα στις χώρες που έχουν δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ζημιά.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα έχει ανάγκη όχι από περισσότερη λιτότητα, αλλά από ενίσχυση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της και τόνισε πως η εξειδίκευση ως προς τη χώρα μας πρέπει να περιλαμβάνει την ένταξη στο QE και τη ρύθμιση του χρέους.
Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε και για τη βιωσιμότητα του προγράμματος και του χρέους και τον μεγάλο στόχο μας, που είναι η έξοδος από την κρίση.
Ερωτηθείς σχετικά με τις επαφές που είχε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός, απάντησε ότι ιδίως η γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξη. Τόνισε, δε, πως οι περισσότεροι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν ότι θα κλείσει θετικά το ελληνικό ζήτημα εντός των επόμενων ημερών και ότι οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι τον Απρίλη θα πάμε σε μία συνολική λύση.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό, ζήτησε να υπάρξει επιτάχυνση της στελέχωσης των υπηρεσιών EASO στα νησιά και στη διαδικασία της μετεγκατάστασης, που αν και έχει ξεκολλήσει, είμαστε ακόμα πολύ μακριά από τους στόχους. Ζήτησε, επίσης, να υπάρξει δίκαιη αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι έθεσε θέμα για την ποσοτική και ποιοτική κλιμάκωση, όχι μόνο της ρητορικής, αλλά και της στρατιωτικής δραστηριότητας της Τουρκίας. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί και θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας και θα παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της.
Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, το μήνυμα όλων προς την Τουρκία πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας.
Ερωτώμενος για το εάν θα απευθυνθεί η κυβέρνηση στην αντιπολίτευση όταν θα έρθει η ώρα της ψήφισης των μέτρων και αντίμετρων, και για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ότι δεν θα ψηφίσει κανένα μέτρο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ο καθένας θα κάνει τις επιλογές του και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό για τη συνέπεια της στάσης του και τη σοβαρότητα της πολιτικής του.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «ίσως αυτή η στάση να είναι ένα δώρο προς την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως ήταν και η στάση της μη υπερψήφισης των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση τα Χριστούγεννα για περίπου 1.200.000 συνταξιούχους, που είχαν τη δυνατότητα να πάρουν εφάπαξ πριν τα Χριστούγεννα μία σημαντική ενίσχυση, αυτό που ονομάσαμε "13η σύνταξη"». «Ο καθένας λοιπόν θα κριθεί από τις πράξεις του», σημείωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
(φωτογραφία: SOOC)