Με «καθαρό μυαλό» δηλώνει ότι έλαβε τις αποφάσεις του τον Ιούλιου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η χώρα με τις αυταπάτες και τη «δημιουργικά ασάφεια» του Γιάνη Βαρουφάκη, βρέθηκε να κρέμεται στον γκρεμό. Μάλιστα μιλώντας στο συνέδριο του SPD σημείωσε ότι οι επαναστατικές αριστερές επιλογές περί επιστροφής στο εθνικός νόμισμα κατάλαβε ότι θα ήταν καταστροφικές.
«Όταν βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε ο Αλ. Τσίπρας προκαλώντας έντονα ερωτήματα.
Κυρίως ως προς την αναφορά περί «καθαρού μυαλού» που εκείνη την ώρα είχε και έλαβε την απόφαση να κάνει το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ΝΑΙ ώστε να μη διαλυθεί η χώρα και έρθει η ολοκληρωτική καταστροφή.
Βέβαια δεν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Ιούλιος του 2015 ήταν αποτέλεσμα της εξάμηνης... επαναστατικής γυμναστικής που από κοινού με τον τότε υπουργό Οικονομικών θέλησαν να εφαρμόσουν και η οποία κόστισε στη χώρα 100 δισ. ευρώ, αν και ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν κάνει λόγο μέχρι και για 200 δισ. ευρώ
«Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«''Αρα,λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όταν βρέθηκε στο μεγαλύτερο δίλημμα το καλοκαίρι του 2015, η απόφασή του ελήφθη με βάση ότι η έξοδος από το ευρώ, που σε κάποιους φαινόταν αριστερή πολιτική, θα ήταν καταστροφική επιλογή για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα, που θα οδηγούσε σε αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω,όμως.
«Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν να δύσκολο συμβιβασμό. Δε χάσαμε όμως ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό : Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών».
«Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό» πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας και έτσι η Ελλάδα βγήκε από τα Μνημόνια με την κοινωνία όρθια. «Αυτό είναι μια αριστερή επιτυχία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όσον αφορά τον λαϊκισμό ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα ακροδεξιά κόμματα και τον εφιάλτη που πρεσβεύουν για την Ευρώπη και υποστήριξε ότι η Αριστερά, οι προοδευτικές και οι σοσιαλδημοκρατικές πρέπει να μιλήσουν στην κοινωνική τους βάση, να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να συναντηθούν ώστε να σώσουν το κοινό τους σπίτι, την Ευρώπη.
«Ξεκάθαρος στόχος για μια αριστερή επιτυχία στην Ευρώπη είναι η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των αδυνάτων, αλλά ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία είναι όταν αυτό το πετυχαίνεις χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα κεκτημένα αυτών που θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να θέτεις σε διακινδύνευση τα δημόσια οικονομικά», είπε ο πρωθυπουργός.
«Χωρίς αλόγιστες σπατάλες αλλά επενδύοντας ουσιαστικά, στους τομείς εκείνους που εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και τη συλλογική ευημερία», πρόσθεσε, την ώρα που ο ίδιος έχει ξεκινήσει μπαράζ παροχών, υποσχέσεων και νομοθετήσεων που οδηγούν όπως Έλληνες και ξένοι αναλυτές υποστηρίζουν τη χώρα στα βράχια τινάζοντας στον αέρα την οικονομία.
Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι με το επίσης προοδευτικό πρωθυπουργό της πΓΔΜ έλυσαν τη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών νικώντας τον εθνικισμό και εσωτερικές αντιδράσεις στις χώρες τους.
Διαβάστε ακόμη: Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά στο συνέδριο του SPD για τον λαϊκισμό!