Αλ. Τσίπρας: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν, αν δεν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία

Αλ. Τσίπρας: Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν, αν δεν αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία

Ζήτημα προκλητικότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στο Αιγαίο έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, δήλωσε πως στο περιθώριο της Συνόδου συναντήθηκε με την γερμανίδα καγκελάριο, Angela Merkel, με τον ιταλό πρωθυπουργό, Paolo Gentiloni, με τον γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, και με την ευρωπαία επίτροπο, Federica Mogherini και τους ενημέρωσε για «το πρόσφατο απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό στα Ίμια, αλλά και την εν γένει αυξανόμενη παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα κατά το περασμένο έτος». 

Τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία: «Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών». Σημείωσε ότι «η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο», για να προσθέσει πως «μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς αυτούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε». 

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως η θέση αυτή για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς «δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ».

«Το επόμενο διάστημα η ''Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι εμείς «θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια».

Υπογράμμισε δε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν ο ίδιος και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν ουσιαστική και πως ο πρόεδρος Tusk προέβη σε σχετική δήλωση μετά το πέρας της Συνόδου στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε.

Ακόμη, δήλωσε ότι σχετικά με το ονοματολογικό η Ελλάδα σταθερά επιδιώκει μια μόνιμη σταθερή αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων με την πΓΔΜ και αυτό σημαίνει μια λύση erga omnes, με σαφή δέσμευση για ένα όνομα έναντι όλων τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική χρήση.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια,. δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους», είπε ο Αλ. Τσίπρας για το ονοματολογικό για την πΓΔΜ.

Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι'' αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Zaev στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι όμως για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως «ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί». Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας Η ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ δεν περνά από την Άγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας ,ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη στάση του κ. Καμμένου, είπε μεταξύ άλλων ότι για ένα κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα απαιτείται η προσπάθεια δημιουργίας ευρύτερης συναίνεσης και όχι μόνο στα όρια της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ανέφερε ότι αν φτάσουμε στην προοπτική μιας λύσης, αυτό θα επιδιωχθεί όχι μόνο με τον κυβερνητικό εταίρο (τους ΑΝΕΛ) αλλά και με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «αν είμαστε μπροστά στην προοπτική μιας λύσης που θα κρίνουμε ότι είναι σταθερή, βιώσιμη, μια λύση όχι μιας χρήσης, αλλά που μπορεί να έχει προοπτική, τότε - ήδη έχω ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς- αλλά θα κρίνουμε εκείνη τη στιγμή με ποιον τρόπο θα ενημερώσουμε τα κόμματα και βεβαίως θα δώσουμε όλη τη δυνατότητα με όλους τους θεσμικά προβλεπόμενους τρόπους ώστε να εκφραστούν οι απόψεις, οι θέσεις, οι συγκλίσεις, που σε τελική ανάλυση θα καταγραφούν στο εθνικό κοινοβούλιο».

Ακόμη, στην ατζέντα της σημερινής συζήτησης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής τέθηκαν δύο πολύ σημαντικά ζητήματα, αυτό που αφορά στη διαδικασία εκλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκείνο για τον σχεδιασμό για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο μετά το 2020, είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Το 2014 είχα την τιμή να συμμετάσχω - εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς - στα εγκαίνια της λεγόμενης διαδικασίας "Spitzenkandidaten", θεσμού ο οποίος δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.? Τα κόμματα ορίζουν τον υποψήφιό τους για την Προεδρία της Κομισιόν. Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε το σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία. Προτείναμε, το ΕΚ ?να? επιλέγει, με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τους τρεις πρώτους. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να? επιλέγει έναν από αυτούς και να? ζητά την έγκριση της επιλογής του από το ΕΚ», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Πρόσθεσε, δε, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη κοινωνική ισότητα εντός της ΕΕ. 

Με την παρέμβασή του, είπε, ήθελε να επισημάνει ότι όταν μιλάμε για προϋπολογισμό δεν πρέπει να μιλάμε μόνο για το ύψος των δαπανών αλλά και των εσόδων. Με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου η λύση, τόνισε, είναι η ανέρευση περισσότερο φόρων μέσω της φορολόγησης του πλούτου και όχι των φορολογούμενων.