Αλ. Τσίπρας: Ο λαός δεν έχει πάντα δίκιο αλλά ούτε μπορεί να εκφράζεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια

Αλ. Τσίπρας: Ο λαός δεν έχει πάντα δίκιο αλλά ούτε μπορεί να εκφράζεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια

Ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το ιδανικό θα ήταν η επιτροπή να διαμορφώσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και ακολούθως το Φθινόπωρο να συσταθεί η σχετική Κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα καθορίσει ποια άρθρα θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Να σημειωθεί ότι η επόμενη Βουλή θα είναι αυτή που τελικά θα ψηφίσει το νέο Σύνταγμα.

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας εισήλθε και στα πιο τεχνικά ζητήματα για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Συγκεκριμένα, όπως είπε θα λειτουργήσει ιστοσελίδα για την Συνταγματική Αναθεώρηση στην οποία ο πολίτης θα μπορεί να καταγράφει την άποψή του με τον κωδικό που έχει στο TAXIS. «Έτσι θα διαμορφωθεί ο χάρτης των απόψεων, των τάσεων της κοινωνίας στην πορεία προς την συνταγματική μεταρρύθμιση», τόνισε χαρακτηριστικά και μίλησε για «ανοικτές διαδικασίες μέσα από συλλογικότητες και ζωντανό διάλογο».

Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι η συμμετοχή των πολιτών στη συζήτηση και ειδικότερα των «αποκλεισμένων από την εξουσία και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων». «Να βρούμε τον τρόπο να εντάξουμε στη διαδικασία του διαλόγου εκείνων που είναι «κάτω από τα ραντάρ» και εκεί μπορεί να βοηθήσει το διαδίκτυο», ζήτησε ο Α. Τσίπρας από την επιτροπή Διαλόγου.

Επιπλέον, έθεσε ως στόχο την εξασφάλιση των τριών «δ», δηλαδή τα δικαιώματα, τη διαφάνεια,  και τη δικαιοσύνη. «Αυτή θα είναι η νέα μεταπολίτευση. Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 2021 και μετά. Το νέο θεσμικό πλαίσιο συμπίπτει με την έξοδο από την οικονομική επιτροπεία και όλοι ελπίζουμε με την έξοδο από την κρίση», είπε.  

Σε κάθε περίπτωση, αναγνώρισε ότι η εμπλοκή του λαού στη διαδικασία «ενέχει τον κίνδυνο να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι ο λαός έχει πάντα δίκιο και μπορεί να εκτοπίσει τις θεσμικά κατοχυρωμένες διαδικασίες», ωστόσο ανέφερε ότι είναι «εξίσου επικίνδυνες για τη Δημοκρατία είναι εκείνες που λένε ότι ο λαός δεν μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του παρά μόνο κάθε τέσσερα χρόνια, όταν καλείται να ψηφίσει».

Τέλος, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πλέον 40 χρόνια μετά την Μεταπολίτευση έχει κλείσει ένας κύκλος και πρέπει να ανοίξει άλλος κύκλος που θα αφορά την επαναθεμελίωση της Δημοκρατίας. Εξ' ου και το πρόταγμα κατά τον ίδιο είναι « η εγκαθίδρυση θεσμών λαϊκής συμμετοχής, η  ανάγκη να αποκτήσει νέο περιεχόμενο ο όρος της λαϊκής κυριαρχίας που έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, με δεδομένο ότι η χώρα είναι σε οικονομική επιτροπεία».

Αλέξανδρος Διαμάντης

Φωτογραφία: SOOC

Διαβάστε ακόμα:

- Αλ. Τσίπρας: Ο λαός δεν έχει πάντα δίκιο αλλά ούτε μπορεί να εκφράζεται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια