Φέρνοντας στις μνήμες των παλαιότερων τη φράση ότι «καπιταλισμός είναι η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο και κομμουνισμός το… αντίθετο» ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο συνέδριο του economist και επανέλαβε τη θέση του σχετικά με την εκμετάλλευση καλώντας όλους να «σκεφτούμε λίγο… πλανητικά» για να αναφερθεί και στην Ελλάδα για την οποία έδωσε την εικόνα ενός χάους και μιας κρίσης που όπως χαρακτηριστικά προέβλεψε «θα βαθύνει».
Από το βήμα του συνεδρίου και αφού αναφέρθηκε στις ανισότητες που η πανδημία μεγέθυνε τονίζοντας πως «ο κόσμος μας έχει γίνει πιο άδικος από ποτέ» υποστήριξε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας «στήθηκε στο επιχειρηματικό πλάνο ορισμένων πολυεθνικών επιχειρήσεων που κρατούν τις πατέντες των εμβολίων και δεν δέχονται να παραχθούν μαζικά για να φτάσει σε όλα τα μήκη πλάτη της γης».
Και αφού κάλεσε όλους «να σκεφτούμε πιο πλανητικά» επανέλαβε και τη φράση περί εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, φράση που έβαλε στην ομιλία του κατά την προγραμματική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ όπου και ανακοίνωσε τη στροφή του κόμματος προς τα αριστερά προκειμένου να φτάσει στο… κέντρο.
Βάζοντας ταξικά πρόσημα και διαχωριστικές γραμμές επιτέθηκε στην κυβέρνηση απευθύνθηκε στους τεχνοκράτες με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνεργαστεί (σ.σ. μάλλον αναφέρθηκε στην τρόικα που μετονομάστηκε σε θεσμούς) προκειμένου να τους κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό όσο και για τη διαχείριση του ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα για το ασφαλιστικό υποστήριξε ότι η μεταρρύθμιση που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετή για να σταθούν τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς προβλήματα τα προσεχή χρόνια ενώ για το ταμείο ανάκαμψης υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις και να αφήσει εκτός τις χιλιάδες μικρομεσαίες.
«Νόμιζα πως αναφερόταν σε άλλη χώρα» ήταν το σχόλιο του για την χθεσινή ομιλία ότι Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ίδιου συνεδρίου κατηγορώντας για διαστρέβλωση της πραγματικότητας δείχνοντας πως οι υψηλοί τόνοι ο καταγγελτικός λόγος και η προσπάθεια αποδόμησης της κυβέρνησης δεν θα γίνεται μόνο σε επίπεδο κομματικό. Διότι ακόμη και σε αυτό το συνέδριο επιχείρησε να λειτουργήσει υπονομευτικά ως προς το επενδυτικό πρόγραμμα αλλά και αποτρεπτικά αμφισβητώντας την πολιτική σταθερότητα που σημειωτέον αποτελεί βασικό παράγοντα στο δρόμο της ανάπτυξης.
Οι συνεχείς αναφορές του άλλωστε σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε αυτό το πεδίο κατατείνουν δεδομένου ότι και στο παρελθόν η αίσθηση πως δεν υπάρχει η απαραίτητη σταθερότητας αποτελούσε ανασταλτικό παράγοντα για την έλευση επενδύσεων και την οικονομική ανάταξη.
Ασφαλιστικό και ταμείο Ανάκαμψης αποτέλεσαν τη βάση της κριτικής του σε συνδυασμό με την πανδημία και την κακή διαχείριση που ο ίδιος επικαλείται σε κάθε του παρέμβαση. Μάλιστα για τις δύο πρώτες περιπτώσεις ουσιαστικά περιέγραψε και το αντιπολιτευτικό του πλάνο και το ταξικό πρόσημο που επιχειρεί να βάλει σε μια προσπάθεια χάραξης νέων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ δεξιάς και αριστεράς. Ειδικά στο πρώτο το ασφαλιστικό εμφανίσθηκε να καταγράφει θέσεις που σύντομα θα ξεδιπλωθούν και θα αφορούν προσπάθειες να διεγερθούν οι συνταξιούχοι νυν και εν δυνάμει, κάνοντας λόγο για συντάξεις που θα χαθούν και για κρατήσεις που θα εξαφανισθούν.