Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο κάλεσε την Τουρκία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας- Ισραήλ-Κύπρου, που πραγματοποιείται στο Ισραήλ.
Ειδικότερα, μετά το τέλος της συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι «υπογράμμισα την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», προσθέτοντας «με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».
Σχετικά με το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «τονίσαμε την ανάγκη για δίκαιη και βιώσιμη λύση προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού».
Γενικότερα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος της συνεργασίας των τριών κρατών είναι «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης».
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, επισημαίνοντας ότι «όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή αυτού του δρόμου ενέργειας, ανοίγουμε και τον δρόμο για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχής μας».
Όπως ανέφερε δε, στην 6η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κρήτη, θα υπογραφεί και επισήμως η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι ο εν λόγω αγωγός αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη στην περιοχή και αποτελεί «γέφυρα» συνεργασίας για την ειρήνη και τη συνανάπτυξη, καθώς -όπως είπε- οι ενεργειακοί αγωγοί δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συγκρούσεων, γι αυτό και απηύθυνε πρόσκληση και σε άλλες χώρες να συμμετάσχουν, εφόσον σέβονται τις ίδιες αξίες και αρχές.
Σημειώνεται ότι την υποστήριξη των ΗΠΑ και του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην κατασκευή του αγωγού East Med εξέφρασε και ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Φρίντμαν, ο οποίος συμμετείχε για πρώτη φορά στις εργασίες της Τριμερούς, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει ότι στη Σύνοδο της Κρήτης είναι πιθανό να συμμετάσχει και πάλι αξιωματούχος των ΗΠΑ.
«Θα βρεθούμε στην Κρήτη για να σηματοδοτήσουμε ότι θα είναι νησί συνεργασίας και ανάπτυξης, από όπου θα περνά ο EastMed. Θέλουμε την ενέργεια γέφυρα συνεργασίας, όχι συγκρούσεων», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Παράλληλα, μιλώντας για την κυβερνοσφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, για τη φιλοξενία και την ευκαιρία να επισκεφθεί την πόλη Μπερ Σεβά, εκφράζοντας τον εντυπωσιασμό του, που ενώ βρίσκεται στη μέση της ερήμου έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.