Ανοίγει τη «βεντάλια» των κομμάτων που καλεί να στηρίξουν μια κυβέρνηση ανοχής, με κεντρικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς εκτός από το ΜέΡΑ25, συμπεριέλαβε και το ΚΚΕ.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε το νέο αφήγημά του - μετά τη διαφαινόμενη απόρριψη της πρόταση «κυβέρνησης ηττημένων» από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης - επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα υπόλοιπα αριστερά κόμματα εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας, μετά τις πρώτες εκλογές, καλώντας τα «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
«Αν υπολείπονται 5 με 10 βουλευτές, για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτήν την κυβέρνηση ή θα πάρουν την ευθύνη να ανοίξουν το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές να επανέλθει και να συνεχίσει όσα έκανε τα 4 αυτά χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η απλή αναλογική δεν έχει μόνο οφέλη έχει και υποχρεώσεις, ευθύνες».
Μπορούμε να έχουμε σταθερότητα με κυβέρνηση συνεργασίας, ισχυρίστηκε, εκτιμώμενος ότι αυτή θα στηρίζεται σε ένα εφικτό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. «Η εναλλακτική για τη χώρα είναι η κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας κατά βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είναι πρώτο κόμμα και το ΚΙΝΑΛ που είναι εφικτό αν βγαίνουν οι αριθμοί».
Ερωτηθείς για τις οικονομικές προτάσεις του Γιάνη Βαρουφάκη απάντησε ότι «ανοίγει ένα θέμα που δεν απασχολεί την ελληνική κοινωνία, δεν αφορά την πραγματικότητα», αλλά, όπως υπογράμμισε «αφορά τις δικές του εμμονές».
«Αυτές δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ούτε καν συζήτησης». «Απόψεις για το νόμισμα δεν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης ούτε στις δύσκολες μέρες του ‘15 κι αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βαρουφάκης», ανέφερε.
Ακόμα σημείωσε ότι «το νόμισμα που έχουμε στην τσέπη μας δεν φτάνει για να καλύψουμε τις ανάγκες μας», αλλά σε κάθε περίπτωση, σχολίασε «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έρχεται από το πουθενά», ως προς το θέμα του ευρώ.
Επισήμανε ότι «και η Standard and Poor's και άλλοι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τη χώρα δυο βαθμίδες κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε η πορεία αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες και αργότερα επί κυβέρνησης ΝΔ» και αναφέρθηκε στην τελευταία έκθεση του οίκου Fitch για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τις εκλογές λέγοντας πως ο αμερικανικός οίκος λέει πως « όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα δεν έχουμε καμία αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία».
«Ας μη δημιουργούμε λοιπόν μόνοι μας αβεβαιότητες εκεί που δεν υπάρχουν», κατέληξε.