Τριμερής συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των ομόλογών του Ν. Αναστασιάδη και B. Netanyahu πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.
Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στους τομείς της διασυνδεσιμότητας, της ενέργειας (φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλεκτρική ενέργεια), των μεταφορών, του τουρισμού, της επιστήμης και τεχνολογίας (με έμφαση στις νεοφυείς επιχειρήσεις - start ups), τις θαλάσσιες μεταφορές, καθώς και τον ευρύτερο οικονομικό τομέα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στο λογαριασμό του στο Twitter πως "η τριμερής σύνοδος των τριών χωρών μας είναι ιστορική. Στέλνουμε μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης" και πρόσθεσε πως "αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδος με σκοπό την ενίσχυση των δυνατοτήτων των χωρών μας προς όφελος της περιοχής".
Πρόσθεσε ότι "η ενέργεια, οι μεταφορές και η καινοτομία ειναι τομείς συνεργασίας που θα προάγουν τη σταθερότητα και θα αναδείξουν τα ωφέλη της συνεργασίας" και ότι "τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, Κύπρου και Ισραήλ θα αξιοποιηθούν, ενώ η Eλλάδα θα αποτελέσει γέφυρα μεταφοράς προς την Ευρώπη". Τέλος, συμπλήρωσε πως "ελπίζουμε η συνεργασία μας να αποτελέσει παράδειγμα για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής προς όφελος των λαών της".
PM Netanyahu with President of Cyprus @AnastasiadesCY and PM of Greece @Tsipras_eu at Israel-Cyprus-Greece summit. pic.twitter.com/suxdIq3toh
— PM of Israel (@IsraeliPM) January 28, 2016
Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για μια νέα εποχή στις σχέσεις των τριών χωρών και δήλωσε πως "πρόκειται για μεγάλη τιμή το να φιλοξενεί την πρώτη τριμερή σύνοδο μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας". Πρόσθεσε πως "η συνεργασία αυτή έχει στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας και δεν κινείται εναντίον κανενός". Τέλος, σημείωσε πως "η συζήτηση κινήθηκε σε μια σειρά ζητημάτων", ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα και το Ισραήλ "σημαντικούς φίλους και συμμάχους της περιοχής".
Η σύνοδος περιλαμβάνει κατ'' ιδίαν και διευρυμένες διμερείς συνομιλίες (Ελλάδα-Κύπρος, Κύπρος-Ισραήλ), καθώς επίσης και τριμερείς συναντήσεις, κατ'' ιδίαν μεταξύ των ηγετών και σε διευρυμένη σύνθεση. Στο πλαίσιο της διμερούς συνάντησης με την Κύπρο, θα συζητηθούν επίσης οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ η σύνοδος αναμένεται να ολοκληρωθεί με υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για διαχείριση υδάτων, κοινές δηλώσεις στον Τύπο και γεύμα.