Με προσχηματικές δηλώσεις και καλώντας την κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή, να ψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την απαγόρευση κομμάτων που διακατέχονται από νεοναζιστικά ιδεώδη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε τη Μεγάλη Δευτέρα πως τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του δεν πρόκειται να υπερψηφίσει την επίμαχη κυβερνητική τροπολογία.
«Δεν θα ψηφίσουμε το λάθος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star.
«Εμείς τα λέγαμε καιρό πριν και είχαμε καταθέσει μια τροπολογία βάσει μιας κοινής γραμμής που κατέθεσαν έγκριτοι συνταγματολόγοι, όπως ο κ. Αλιβιζάτος, ο οποίος δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η τρίτη τροπολογία που καταθέτουμε για κόμματα εναντίον νεοναζιστικής ιδεολογίας. Θα επιμείνουμε στο σωστό, ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα», ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Εξάλλου, επιτέθηκε στον Γ. Γεραπετρίτη υποστηρίζοντας ότι «συνάντησε σε καφενείο πολύ κοντά στη Βουλή τον άρτι παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Χρήστο Τζανερίκο» και πρόσθεσε: «Με τέτοιες ερασιτεχνικές ενέργειες χειραγωγούν τη Δικαιοσύνη και γίνονται χορηγοί του Κασιδιάρη. Ο Κασιδιάρης θα τρίβει τα χέρια του».
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες και για την «κυβέρνηση ηττημένων»
«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θέλουμε να έχουν πολιτική αλλαγή στον τόπο αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με έναν τρόπο: Να ηττηθεί η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, και ήττα της ΝΔ σημαίνει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και την προοδευτική διακυβέρνηση είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε, εξάλλου ο κ. Τσίπρας, ενώ επανέλαβε ότι έχει αποκλείσει «κυβέρνηση ηττημένων». «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική, είναι ζήτημα και πολιτική και ηθικής νομιμοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε πως ο κ. Μητσοτάκης «λέγοντας "αυτοδυναμία" λέει ότι ακόμα κι αν βγει πρώτος θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές και όσες χρειαστεί για να έχει αυτοδυναμία. Βλέπω όμως τώρα ότι αρχίζει και τα γυρνάει, θα πάρει λέει τη διερευνητική εντολή αν έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ, άρα θα αξιοποιήσει βάσει του Συντάγματος το προνόμιο για να σχηματίσει κυβέρνηση». Ο κ. Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και δεν χρειάζεται να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, αλλά κυβερνήσεις συνεργασίας πάνω σε προγραμματική συμφωνία. Σημείωσε ότι ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι «αν έρθει πρώτος ο κ. Μητσοτάκης, θα είναι η ΝΔ που θα ακολουθήσει τη διαδικασία - όπως και ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει - για να σχηματίσει κυβέρνηση με τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική του κ. Μητσοτάκη γιατί το πρώτο κόμμα έχει βαρύνοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις». Σημείωσε ότι «αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, θα έχουμε πολιτική αλλαγή και κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας γιατί απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις».
Στο ερώτημα τι θα γίνει αν επιμένει ο κ. Ανδρουλάκης και δεν δεχτεί τον κ. Τσίπρα για πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «όλα όσα προεκλογικά λέγονται θα είναι πολύ διαφορετικά με αυτά που μετεκλογικά θα αποφασιστούν. Προεκλογικά υπάρχει και θα υπάρχει μια αντιπαράθεση αλλά μετεκλογικά θα πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον του τόπου». «Δεν πιστεύω» σημείωσε, «ότι υπάρχει περίπτωση μετά τις εκλογές αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και υπάρχει δυνατότητα να προκύψει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ότι θα έχει τη δυνατότητα το τρίτο κόμμα να θέσει τέτοιου είδους διλήμματα, γιατί πολύ απλά θα έχει μπροστά του την εκδοχή μιας επαναληπτικής εκλογικής διαδικασίας στην οποία θα συρρικνωθεί εκλογικά».
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΜέΡΑ25 και αν θεωρεί ότι θα αλλάξει άποψη ο κ. Βαρουφάκης μετά τις εκλογές, είπε ότι δεν γνωρίζει «ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί της κάλπης, για το αν απαιτείται ή δεν απαιτείται η συνεισφορά όλων των προοδευτικών κομμάτων, και του κ. Βαρουφάκη, ακόμα και του ΚΚΕ». Πρόσθεσε ότι όμως υπάρχουν δύο εκδοχές: «Υπάρχει η εκδοχή της συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα και υπάρχει η εκδοχή της ανοχής, στήριξης μιας κυβέρνησης προκειμένου να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή και να μην πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές». Πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλές εναλλακτικές», «και για τον κ. Βαρουφάκη θα ισχύσει το δίλημμα» που έθεσε νωρίτερα: «Θα γνωρίζουν ότι αν υπάρχει η προοπτική βάσει των αριθμών και με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο (σ.σ. να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας), πιστεύετε ότι δεν έχει αίσθημα αυτοσυντήρησης ο κ. Βαρουφάκης ή ο κ. Ανδρουλάκης και θα θελήσουν να πάμε σε δεύτερες και τρίτες εκλογές όπου θα συρρικνωθούν στη μυλόπετρα των δύο μεγάλων κομμάτων;». Διότι, συνέχισε, «οι δεύτερες εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είναι δημοψήφισμα ουσιαστικά, θα είναι μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο. Για ποιο λόγο να το δεχτούν;».
Kυβέρνηση κατά ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία Κασιδιάρη: Κλείνετε το μάτι, κάνετε επένδυση στο αντισύστημα
Νωρίτερα, επίθεση στην Κουμουνδούρου για τη στρατηγική της επιλογή να μην ψηφίσει την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης, βλέποντας πίσω από την απόφαση αυτή, τη βούληση του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει το μάτι σε ψηφοφόρους Χρυσής Αυγής και Εθνικού κόμματος Έλληνες.
Την ίδια στιγμή, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ που ζητά από την κυβέρνηση να συνταχθεί με τη δική της πρόταση, ερμηνεύεται ως προσχηματική για να μην ψηφίσει αύριο την τροπολογία για Κασιδιάρη.
Παράλληλα νωρίτερα ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι «θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή».
Δεν έχουν θέση στο εκλογικό σύστημα
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σε παρέμβασή του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «σε ένα μη πακτωμένο ιδεολογικά ακροατήριο, όχι στους εθνικοσοσιαλιστές, ένα ματάκι θέλετε να το κλείσετε. Εμείς έχουμε καθαρή θέση. Εμείς λέμε ότι δεν έχουν θέση στο εκλογικό σύστημα, ούτε να κλείσουμε ματάκια ούτε τίποτα»
Κλιμακώνοντας την επίθεση του εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αντικρούοντας τα βέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «άλλοι είναι που κρατάνε επαμφοτερίζουσα στάση κρυπτόμενοι πίσω από το ότι δεν κάναμε δεκτή την πρόταση Αλιβιζάτου. Γιατί δεν την ψηφίσατε; Το ματάκι είναι αυτό. Το δήθεν αντισύστημα είναι αυτό, φαίνεται και από τα ψηφοδέλτιά σας. Ο Μιθριδάτης, ο Αντωνάτος, ο Πολάκης, ο Παπαχριστόπουλος. Αντισύστημα αγριεμένο και βαρύ».
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών η κυβέρνηση δεν έχει κάνει βήμα πίσω σε ότι αφορά στην ουσία της ρύθμισης. «Δεν αλλάζει κάτι. Μένει ως έχει. Ζήτημα οργανωτικού χαρακτήρα, έχει αυξημένο βάρος η ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην αδιανόητη παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου ο Μάκης Βορίδης υπενθύμισε ότι «ουσιαστικές κρίσεις το τμήμα του Αρείου Πάγου, αυτό δεν έχει ξαναγίνει, ήταν ένας από τους βασικούς συνταγματικούς προβληματισμούς».
Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε μάλιστα ότι «νέα και μείζονος σημασίας είναι η διαδικασία. Θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη; Να μην μπορεί να πει κάποιος ότι είναι διαβλητή ή ότι διαλέξαμε εμείς τη σύνθεση; Θα ήταν εκτεθειμένο σε δημόσια κριτική ότι κάποιους τους διάλεξε» Ξεκαθάρισε δε ότι θα ληφθούν υπόψιν οι προτάσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που θα στηρίξει τη νέα ρύθμιση.
Προσχήματα ΣΥΡΙΖΑ για να μην ψηφίσει την τροπολογία κατά Κασιδιάρη
Σε μία προσχηματική κίνηση καθώς το κόμμα έχει αποφασίσει να μην ψηφίσει την επίμαχη τροπολογία για το θέμα Κασιδιάρη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τσαπανίδου κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει έστω και την τελευταία στιγμή την πρόταση της Κουμουνδούρου.
Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα.
«Τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες για τον αποκλεισμό των νεοναζί, μια εν κρυπτώ συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, και η παραίτηση του τελευταίου που ακολούθησε, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία. Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα για άλλη μια φορά στη Δικαιοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της.
«Με αυτές τις αδιανόητες για μια δημοκρατία παρεμβάσεις όμως, αυτό που στο τέλος της ημέρας πετυχαίνει είναι να ενισχύει την Ακροδεξιά», υπογράμμισε η κυρία Τσαπανίδου.