Έκκληση προς το ΚΙΝΑΛ για συνεργασία αλλά με αιχμές για την τακτική των «ίσων αποστάσεων» που ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλάζοντας και το δίλημμα που θέτει αναφορικά με τις εκλογές από το δίπολο «δεξιά-αριστερά» σε «δεξιά-προοδευτικές δυνάμεις». Υποστήριξε πως ζητά εκλογές προκειμένου να «εκφραστεί εκλογικά η οργή του κόσμου» και να σωθεί η χώρα, στήριξε πλήρως τον Παύλο Πολάκη και ζήτησε να μην τον στοχοποιούν, τονίζοντας πως στο ΣΥΡΙΖΑ «ανθίζουν όλα τα λουλούδια». Η αναφορά του στον ΣΕΒ και στην ύπαρξη δύο κατηγοριών επιχειρηματιών.
Μετατρέποντας το δίλημμα που ο ίδιος είχε ορίσει στο πλαίσιο του αιτήματός του για εκλογές και αφορούσε το δίπολο «δεξιά-αριστερά» σε «δεξιά-προοδευτικές δυνάμεις» ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον ΣΚΑΙ απηύθυνε αγωνιώδη έκκληση προς το ΚΙΝΑΛ για συνεργασία, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη για τον οποίο ανέφερε πως ναι μεν έχει επικοινωνιακά ευεργετήματα από τις «ίσες αποστάσεις» μέχρι τις εκλογές, εν τούτοις θα πρέπει να πάρει θέση συγκεκριμένη με ποια πλευρά θα πάει.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στο ερώτημα πως θα κυβερνηθεί η χώρα εξ αιτίας του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικές σημείωσε ότι «μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται επί δεκαετίες με απλή αναλογική με προγραμματικές συνεργασίες» προσθέτοντας πως αυτό «μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ της πολιτικής που προτάσσει τις αγορές και την αυτορύθμισή τους και το ανθρώπινο κοινωνικό κράτος όπως αυτή εκφράζεται ανάμεσα στη δεξιά και τις προοδευτικές δυνάμεις».
Μάλιστα υποστήριξε ότι «μπορούμε να βρούμε μίνιμουμ πλαίσιο για συνεργασίες» απευθυνόμενος τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο ΜεΡΑ25 ακόμη και στο ΚΚΕ προσθέτοντας μάλιστα ότι «εκ των πραγμάτων η κάθε ηγεσία θα πρέπει να απαντήσει πως θα κυβερνηθεί η χώρα».
Αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ σημείωσε ότι «οι ίσες αποστάσεις έχουν επικοινωνιακό χάρισμα μέχρι τις εκλογές» τόνισε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να στρέψει το ΚΙΝΑΛ εναντίον της αντιπολίτευσης» και κατέληξε λέγοντας πως «ένα κόμμα που κρατά ίσες αποστάσεις βοηθά την κυβέρνηση» για να προσθέσει όμως ότι «αντίπαλος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» δείχνοντας την αγωνία που επικρατεί στην Κουμουνδούρου στο πλαίσιο της προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα «αντιδεξιό μέτωπο».
Για μια ακόμη φορά και παρά τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που μάλιστα έχουν καταγραφεί και σε επίπεδο δηλώσεων και αρθρογραφίας, στήριξε τον Παύλο Πολάκη, λέγοντας πως είναι το κόμμα δημοκρατικό καθώς και ότι στην προσυνεδριακή διαδικασία ακούγονται όλες οι απόψεις. Επιχειρώντας την ίδια στιγμή να κρατήσει ίσες αποστάσεις, θέμα για το οποίο κατηγορεί άλλους πολιτικούς αρχηγούς, στην εσωκομματική διαμάχη έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι στοχοποιεί τον στενό του συνεργάτη κάνοντας μάλιστα λόγο για «υπερβολή που δεν μας τιμά ως πολιτικό σύστημα»
Ως προς τις αναφορές της Τασίας Χριστοδουλοπούλου για την υιοθέτηση της τακτικής των… πρασινοφρουρών αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου την εξουσίας ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «υπάρχει μια άποψη σε αρκετούς συντρόφους μου ότι για να αντιμετωπίσεις ένα διεφθαρμένο κομματικό κράτος πρέπει να στήσεις αντίστοιχους μηχανισμούς» με την οποία όπως δήλωσε ο ίδιος διαφωνεί «κάθετα».
Εν τούτοις κατέληξε ότι στο κόμμα εκφράζονται όλες οι θέσεις και απόψεις επικαλούμενος τη φράση του Μάο, «όλα τα λουλούδια ανθίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ» είπε χαρακτηριστικά
Επανήλθε όμως και στη ρητορική των υψηλών τόνων και των προσωπικών χαρακτηρισμών υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ανίκανος να διαχειριστεί κρίσεις». Στο σημείο αυτό μίλησε και για τις εκλογές επαναφέροντας και τη λογική της οργής και της αγανάκτησης που υποστηρίζει πως υπάρχει στους πολίτες. Όπως τόνισε «η οργή πρέπει να εκφραστεί πολιτικά» και γι αυτό ο ίδιος ζητά εκλογές προσθέτοντας μάλιστα στόχος του είναι να σωθεί η χώρα τόσο σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της πανδημίας και τους νεκρούς όσο και την οικονομία
Στο σημείο αυτό και αναφορικά με το τι θα έπραττε ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτησή του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τη ΔΕΗ. Είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το Δέλτα, δηλαδή τη λέξη δημόσια στον τίτλο της επιχείρησης αποφεύγοντας όμως να κάνει λόγο για επανακρατικοποίηση όπως υποστηρίζουν στελέχη του κόμματός του και μίλησε για παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν όπως το πάγωμα των λογαριασμών. Με αναφορές σε επιχείρηση κοινής ωφέλειας απέφυγε να αναφερθεί στο γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε την επιχείρηση σε αυτές προς περαιτέρω ιδιωτικοποίηση μέσω της πώλησης επιπλέον ποσοστού της τάξης του 17%
Κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ακρίβεια αν και δεν μπόρεσε να αποφύγει να σημειώσει πως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο όπως και η πανδημία και επανέλαβε τις προτάσεις τους για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και στήριξη της κοινωνίας με επιδοματικές λογικές.
Ως προς τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ και τη μη τήρηση όλων όσων είχε υποσχεθεί απέδωσε τα αποτελέσματα στην ύπαρξη των μνημονίων χωρίς όμως να αναφέρει ότι το τρίτο εξ αυτών ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργικής λογιστικής του ιδίου και του συνεργάτη του στο υπουργείο Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Επιχείρησε να κλείσει το μάτι στη μεσαία τάξη αναγνωρίζοντας πως υπερφορολογήθηκε δικαιολογώντας όμως αυτή την τακτική ως αναγκαία για να βγει η χώρα από τα μνημόνια
Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διευκρίνισε πού θα βρεθούν τα χρήματα για να δοθούν όλα όσα υπόσχεται ότι θα πράξει εφόσον όπως ο ίδιος σημείωσε «καταφέρει να γίνει προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές» παρά μόνο κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι μοιράζει χρήματα σε φίλους και την ελίτ. Δεν έδωσε εκ νέου συγκεκριμένα στοιχεία.
Εντύπωση προκάλεσε και η αναφορά του σε κακό και καλό ΣΕΒ. Δηλαδή σε επιχειρηματίες, ένα λόμπι όπως είπε που πιέζει την κυβέρνηση να ασκεί πολιτική σε βάρος εργαζομένων και σε υγιείς επιχειρηματίες με τους οποίους συζητά και δέχονται και τις αυξήσεις μισθών και ότι άλλο ουσιαστικά εξετάζει το κόμμα του.
Θέση που έρχεται να αναδείξει και τα όσα αναφέρονται σχετικά με την αγωνία που επικρατεί για τις αποστάσεις που τηρεί ένα σύστημα από τον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέποντας την αδυναμία του να αντεπεξέλθει στο ρόλο της αντιπολίτευσης και κοιτώντας προς νέες παρουσίες σε έναν χώρο όπως αυτός της κεντροαριστέρας.