του Αλέξανδρου Διαμάντη
Να πείσει ότι το διαζύγιο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ δεν είναι σικέ επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια. Ο πρωθυπουργός με ρητορικά ερωτήματα (που επιδέχονται εύκολων απαντήσεων) αναρωτήθηκε σχετικά: «Αφού κάναμε αυτή τη συναλλαγή γιατί έπρεπε να διακινδυνεύσω το δικαίωμα να κυβερνώ. Γιατί αφού είναι σικέ ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης. Γιατί δεν περίμενα αν θα κάνατε πρόταση δυσπιστίας». Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ όλη Ελλάδα βλέπει ότι η διαφωνία για το Σκοπιανό «μας οδήγησε σε ρήξη και λέτε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ακόμα μαζί». «Μην επιχειρείται να λέτε όταν έξω βρέχει ότι κάνει λιακάδα. Είναι ότι πιο αστείο μπορεί να ακούσει κανείς», προσέθεσε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι η ΝΔ αδυνατεί να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλ. Τσίπρας καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι υιοθέτησε ένα στυλ θεατρικό, υψηλών τόνων. «Αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι του έχουν πει φωνάζοντας ή βρίζοντας χωρίς επιχειρήματα είναι μια εικόνα που μπορεί να πείσει τους βουλευτές και τους πολίτες», παρατήρησε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι προκάλεσε τη διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης «με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών και της ευθύνης μου απέναντι στο κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό». «Είχα κάθε δυνατότητα με βάση το Σύνταγμα να μην το πράξω», επανέλαβε και καταλόγισε νευρικότητα στον πρόεδρο της ΝΔ. «Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;», αναρωτήθηκε εν είδη χιούμορ.
Μη έχοντας άλλα επιχειρήματα αναλώθηκε στα περί ύβρεων και στοχοποιήσεων των βουλευτών, ξεχνώντας τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Μίλησε για στοχοποίηση βουλευτών, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης « με ονόματα τους φωτογράφισε με ύβρεις και συνθήματα»! «Δεν βρήκε καμιά κουβέντα να πει ο κ. Μητσοτάκης για το στέλεχος της ΝΔ που έστελνε μηνύματα με τα κινητά των βουλευτών που θα στήριζαν την κυβέρνηση», προσέθεσε ενώ αναρωτήθηκε (υποκριτικά) τι θα γινόταν εάν εκείνη την εποχή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διέδιδαν με sms ονόματα διευθύνσεις υπουργών.
Εκεί, πάντως, που το τερμάτισε ήταν όταν κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης της πόλωσης που οδηγεί στο διχασμό! Μίλησε για πολιτική επιλογή που χτίστηκε επί Σαμαρά με μεταγραφές από το ΛΑΟΣ και παράλληλα χαρακτήρισε επικίνδυνο να υιοθετούνται οι απόψεις της ακροδεξιάς.
Λίγο αργότερα επιχείρησε να απαντήσει στα περί αποστατών, επικαλούμενος (πάλι) τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. « Δεν είμαστε χθεσινοί σ'' αυτό τον τόπο. Όλοι έχουν την ιστορία τους και καλά κάνετε και την τιμάτε. Αλλά μην την ξεχνάτε και μην κάνετε σε μας μαθήματα πολιτικής ηθικής», είπε υπενθυμίζοντας ότι με τον πατέρα Κατσίκη ο Κ. Μητσοτάκης κυβέρνηση επί τρία χρόνια.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι ο ίδιος ζήτησε από τη Βουλή να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της στην Κυβέρνηση για να ολοκληρώσει το έργο της. «Πριν από λίγες μέρες μου λέγατε "αν τολμάω" να ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης και τώρα που τολμάω, πάλι έχετε πρόβλημα», είπε και συμπλήρωσε ότι «το βασικό πρόβλημα είναι ότι (σ.σ. η ΝΔ) έχει δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται».
Επιχειρώντας να φέρει σε δύσκολη θέση την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε στη Βουλή τη ρηματική διακοίνωση των Σκοπιανών. Σε αυτή, κατά τον Τσίπρα, οι γείτονες διευκρινίζουν ότι ο όρος nationality όπως καταγράφεται στην Συμφωνία αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα. Επίσης, προσέθεσε ο πρωθυπουργός οι γείτονες ξεκαθαρίζουν ότι η γλώσσα των γειτόνων μας έχει αναγνωριστεί από το τη διάσκεψη του ΟΗΕ το 1977 και ανήκει στην ομάδα των νοτιο-σλαβικών γλωσσών.
Μάλιστα, προκάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε τηλεοπτικό debate, ακόμα και στον ΣΚΑΪ για τον οποίο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει εμπάργκο.