«Διατηρήσαμε τη χώρα στο ευρώ, ρυθμίσαμε το χρέος, βγήκαμε από τα μνημόνια. Ωστόσο, η πορεία απόκλισης της χώρας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο συνεχίζεται», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από τη Λάρισα, όπου περιοδεύει.
Σε συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Επιχειρήσεων ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα δύο ζητήματα και στις θέσεις και δεσμεύσεις του κόμματος.
«Το μεγάλο ζήτημα για την επόμενη ημέρα είναι ποιο παραγωγικό μοντέλο θα έχουμε για να μπορέσει η χώρα να ανακάμψει» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και πρέπει να τον ενισχύσουμε περισσότερο, αλλά χρειάζεται να επενδύσουμε σοβαρά στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με σχέδιο και στρατηγική».
«Στον πρωτογενή τομέα, να επενδύσουμε σε ποιοτικά, ανταγωνιστικά προϊόντα. Στον δευτερογενή τομέα, να επενδύσουμε στη μεταποίηση και σε προϊόντα ανταγωνιστικά όχι μόνο στη χώρα αλλά και για εξαγωγές», είπε.
Στην συνέχεια, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς στα ενεργειακά και στη μεγάλη σημασία της μεταρρύθμισης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για τις ενεργειακές κοινότητες.
«Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που αφήσαμε πίσω μας το 2019 ήταν οι ενεργειακές κοινότητες. Που έδινε την προοπτική να μπορούν κοινότητες συνεταιρισμών, παραγωγών, δήμων, βιοτεχνιών και βιομηχανιών να γίνουν ταυτόχρονα αυτοπαραγωγοί και αυτοκαταναλωτές τής ενέργειας την οποία χρειάζονται για να δουλέψουν. Δυστυχώς, αυτή η μεταρρύθμιση έμεινε για 4 χρόνια παγωμένη. Η ενεργειακή κρίση μας δείχνει πόσο κρίσιμη ήταν αυτή η μεταρρύθμιση και πόσο κρίσιμη παραμένει».
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, στις θέσεις και τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
«Οι ΑΠΕ είναι το μέλλον και οι άδειες που θα δοθούν κατά προτεραιότητα, να πάνε στις επιχειρήσεις, στους συνεταιρισμένους αγρότες, στους δήμους και στις κοινότητες και δευτερευόντως στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Δέσμευσή μας είναι το 50% των νέων αδειών να δοθούν σε μικρές κοινότητες και βιομηχανικές περιοχές. Δέσμευσή μας είναι να δούμε κατά προτεραιότητα την ανάγκη επενδύσεων στο δίκτυο, ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος, να ρυθμιστεί το πλαίσιο της αποθήκευσης ενέργειας.
Ταυτόχρονα, να υπάρξει επιτέλους ένας χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς σήμερα έχει απλοποιηθεί η διαδικασία αδειοδότησης, χωρίς όμως αυτές να μπορούν να υλοποιηθούν και να έχουμε οδηγηθεί σε μεγάλο αδιέξοδο. Οφείλουμε να λύσουμε άμεσα αυτό το ζήτημα, προς όφελος των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας, του δευτερογενούς και πρωτογενούς τομέα παραγωγής».