Χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών «πατριωτική», ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στο επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, έκανε λόγο για «μια ιστορία υποκρισίας και πατριδοκαπηλείας και από τις δύο πλευρές», την οποία όπως υποστήριξε «ακυρώσαμε στην πράξη».
Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», προσθέτοντας ότι «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας».
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλείες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι «συμφωνήσαμε εντός του 2019 να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη για τα εμπορικά σήματα» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα καταφέρουμε να βρούμε επιτέλους λύσεις».
Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ'' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:
-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση
-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.
-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις.
-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.
-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.
-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.
-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.
-Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασισμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί, τόνισε.
Ζ. Ζάεφ: Αποκτήσαμε έναν πιστό φίλο για την ένταξή μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ
Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ μιλώντας στο επιχειρηματικό Φόρουμ δήλωσε ότι «ανοίξαμε ένα παράθυρο για το μέλλον που πραγματικά είχε παραμεληθεί», σχολιάζοντας την εξέλιξη των σχέσεων με την Ελλάδα μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ εξήρε την αρωγή που παρείχε για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Βόρεια Μακεδονία απέκτησε έναν πιστό φίλο στο θέμα της ένταξης της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα έχει επιβληθεί ως ώριμος περιφερειακός παράγοντας και πολιτικός και οικονομικός ηγέτης», ανέφερε.
«Α. Τσίπρας: Γράφουμε ιστορία, δεν εγκλωβιζόμαστε από αυτή»
Νωρίτερα σήμερα, κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον Ζόραν Ζάεφ, ο Αλ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει ιστορική την σημερινή ημέρα, καθώς όπως είπε σηματοδοτεί ένα νέο αφήγημα συνεργασίας, αλληλοκατανόησης μακριά από τους εθνικισμούς.
Ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση πρεσβειών μεταξύ τω δύο χωρών, ενώ είπε ότι το «κύριο πιάτο» της σημερινής συνάντησης είναι η οικονομία. «Υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και συνεργασία για παροχή τεχνογνωσίας, μετά την ένταξη», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η με τη Συμφωνία των Πρεσπών γράφεται ιστορία αντί να εγκλωβιζόμαστε ενώ σημείωσε ότι η Συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει καθώς έχει επικυρωθεί από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος βρίσκεται σήμερα στα Σκόπια εκπροσωπώντας όλους τους Έλληνες και αυτούς που διαφωνούν και αυτούς που διαφωνούν. Παρατήρησε πως η διαφωνία είναι δικαίωμα στις δημοκρατίες, όμως υπάρχουν και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πια μια Διεθνής Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί.