Μετά τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου χθες από τον Αλέξη Τσίπρα, σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήρθε να ταράξει τα νερά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας αιχμές για τις τηλεοπτικές άδειες αλλά και για ζητήματα συντονισμού.
''Οπως μεταδίδει το iefimerida, απευθυνόμενος ο υπουργός στα μέλη του Οργάνου από το βήμα της ΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας μάλιστα-πάντα σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες- ότι «θα ήταν καλύτερο να μην είχαμε κάνει τίποτα». Αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η διαδικασία που προηγήθηκε ήταν δώρον άδωρον.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που βλέπουν ο,τι ο υπόγειος πόλεμος Τσακαλώτου-Παππά δεν έχει τέλος, εκτιμώντας ότι έχει άλλες προεκτάσεις. Και όλα αυτά την ώρα που είναι προ των πυλών ο νέος διαγωνισμός για τις άδειες.
Η κριτική του υπουργού Οικονομικών δεν σταμάτησε εκεί. Ο ίδιος ζήτησε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός και καλύτερη ενημέρωση μεταξύ των υπουργείων.
Σημειώνοντας, μάλιστα, πως κατά καιρούς για πολλά θέματα ενημερώνεται απο την τηλεόραση και εκ των υστέρων.
Η κεντρική επιτροπή θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία της εισήγησης του κόμματος προς την ΚΕ, στην οποία μεταξύ άλλων, το κόμμα επισημαίνει τα εμπόδια στον δρόμο για την έξοδο προς το μνημόνιο.
Συγκεκριμένα αναφέρεται πως:
"Η συμφωνία με τους δανειστές, όπως αποτυπώνεται στην απόφαση του τελευταίου Eurogroup, αποσαφηνίζει σημαντικά και δίνει ορατότητα στις προοπτικές. Μπορεί συνολικά η συμφωνία να απέχει σε ορισμένα σημεία από τους αρχικούς στόχους της κυβέρνησης, ωστόσο περιέχει δυνατότητες προς αξιοποίηση. Πρώτον, καθιστά εφικτή την πρόσβαση στις αγορές και την έγκαιρη ολοκλήρωση του Προγράμματος σε 12 μήνες από σήμερα, όπως και τον τερματισμό του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας της χώρας, που είναι συνδεδεμένο με αυτό. Δεύτερον, η απόφαση του Eurogroup προβλέπει με τρόπο ρητό τη μετατόπιση του κέντρου βάρους της προσπάθειας, στην ανάπτυξη, στις επενδύσεις και στην απασχόληση.
Ωστόσο παραμένουν πολλά εμπόδια. Το πρώτο έχει να κάνει με την ολοκλήρωση του μνημονίου. Πολλά από τα εναπομείναντα μέτρα είναι θέμα εφαρμογής και δεν εμπεριέχουν μεγάλες πολιτικές δυσκολίες. Το κόμμα να παρουσιάσει ένα σχέδιο για τους κινδύνους μπροστά μας, ιδιαίτερα με γνώμονα τις κοινωνικές μας συμμαχίες, για τους αναγκαίους συμβιβασμούς, αλλά και για το πού θα πρέπει να συγκρουστούμε. Είναι σημαντικό να πορευόμαστε με βάση το ότι οι ρήξεις και οι συμβιβασμοί που θα επιλέξουμε θα είναι προϊόν συλλογικής απόφασης και όχι επιμέρους και ευκαιριακών σχεδιασμών.
Το δεύτερο εμπόδιο αποτελεί η απέχθεια των θεσμών, ακόμη και στο κατώτερο τεχνικό επίπεδο, να διαθέτει μια αριστερή κυβέρνηση κάποιους, έστω, βαθμούς ελευθερίας. Η μείωση του βαθμού επιτήρησης δεν μπορεί να περιμένει το τέλος των μνημονίων. Ιδιαίτερα αυτή η προσπάθεια πρέπει να συμπεριλαμβάνει την Παιδεία, όπου η επιτήρηση είναι εκτός των συμφωνηθέντων του μνημονίου. Από την άλλη, χωρίς σχέδιο δεν πρόκειται να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όμως τα προβλήματα δεν τελείωσαν. Το ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει αντιφατικό. Οι "εταίροι" ενεργούν πρωτίστως ως δανειστές. Και καθώς δεν υπάρχει διεθνές δίκαιο που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα του κράτους-οφειλέτη, ισχύει μόνο το "δίκαιο" του ισχυρού. Έτσι οι δανειστές μπορούν κατά βούληση να τροποποιούν την ατζέντα και τους κανόνες, να μετακινούν τα "γκολπόστ", να προκαλούν συνειδητά αβεβαιότητα βλάπτοντας την οικονομία.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι δυνατότητες που περικλείει η τελευταία συμφωνία πρέπει να κατανοηθούν ως ένα παράθυρο ευκαιρίας. Είναι η πρώτη ευκαιρία και ίσως από άποψη χρόνου η μοναδική στη σημερινή διακυβέρνηση που υπάρχουν προϋποθέσεις και κυρίως το θετικό οικονομικό κλίμα, για να υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει το θετικό οικονομικό κλίμα να μετουσιωθεί και σε θετικό πολιτικό κλίμα. Η καλύτερη άμυνα συνεπώς και η καλύτερη προετοιμασία για το μέλλον είναι η επιθετική αξιοποίηση των θετικών δυνατοτήτων που περικλείει η νέα συμφωνία και η συγκυρία.
Στο σημείο αυτό και καθώς εισερχόμαστε στον επίλογο των μνημονίων πρέπει να επιδιωχθεί η αποσαφήνιση όλων των παραμέτρων που αφορούν την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και τη μετάβαση στη νέα εποχή. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς συγκεκριμένων τρόπων στήριξης της αναπτυξιακής προσπάθειας".
φωτογραφία: sooc